Subscribe to ECAS feed
Federació d'entitats d'acció social que treballen de manera prioritària amb persones en situació o risc d'exclusió social a Catalunya
Updated: fa 15 hores 14 minuts

Debat d’alcaldables de Barcelona sobre les prioritats de la Taula del Tercer Sector per a les eleccions municipals

Dij, 25/04/2019 - 18:27

25.04.2019 | Nota de premsa de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya

Els i les alcaldables de Barcelona donen suport a ‘Compromisos per una Barcelona Social’, les prioritats de la Taula del Tercer Sector per a les eleccions municipals
 • Són propostes per garantir el dret a l’habitatge i l’energia, la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat, la millora dels serveis socials bàsics, una ciutat inclusiva i accessible per a tothom i una educació també inclusiva i amb qualitat i equitat
 • La Taula ha treballat i ha debatut aquestes prioritats en les reunions que ha mantingut amb els i les caps de llista en les últimes setmanes
 • Els i les alcaldables participen aquesta tarda en el debat que organitza la Taula, en col·laboració amb el Diari Ara, i que aprofundeix en les polítiques socials que planteja cada partit per lluitar contra la pobresa i les desigualtats a la ciutat

Els i les alcaldables de Barcelona Ada Colau (BComú), Elsa Artadi (JuntsXCat), Manuel Valls (Barcelona pel Canvi – Ciutadans), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Josep Bou (PP) i Anna Saliente (CUP) donen suport a les propostes de les entitats socials per al nou consistori que sorgeixi de les eleccions municipals del pròxim 26 de maig.

Aquestes 10+1 prioritats formen part del document ‘Compromís local per garantir els drets socials’ que inclou 87 propostes del Tercer Sector per aconseguir uns municipis més inclusius i que promoguin la igualtat d’oportunitats.

Les propostes de la Taula s’estructuren al voltant de 7 blocs/objectius prioritaris: lluita contra les desigualtats, millora dels serveis socials bàsics, garantia del dret a l’habitatge i l’energia, foment de la inserció de col·lectius en situació de vulnerabilitat, disseny d’una ciutat inclusiva i accessible per a tothom, garantia d’una educació inclusiva amb qualitat i equitat i reconeixement del Tercer Sector Social com a aliat estratègic.

De les 87 propostes, la Taula ha destacat aquestes 10 +1 propostes ‘Compromisos per una Barcelona Social’ que haurien de ser una prioritat a la ciutat en els pròxims 4 anys i que són:

 1. Planificar el desenvolupament de l’Estratègia d’Inclusió i de reducció de les desigualtats socials, garantint la transparència en el seu desplegament.
 1. Assignar els recursos suficients a les polítiques d’inclusió municipals, així com a les entitats socials del Tercer Sector que participen en el seu desplegament.
 1. Avançar cap a una ciutadania titular dels seus drets i donar cobertura a les seves necessitats bàsiquessota els criteris d’equitat i inclusió.
 1. Garantir el dret a l’accés lliure a una alimentació saludablei acabar amb el malbaratament alimentari a la ciutat.
 1. Compactar la diversitat d’ajuts i de prestacions existentsen l’àmbit de la intervenció social.
 1. Reconèixer el paper de les entitats del Tercer Sector Socialcom a actors de servei públic en les diverses temàtiques vinculades a polítiques socials i molt especialment pel que fa a la gestió dels habitatges socials.
 1. Establir i estudiar mesures per combatre laproblemàtica de l’accés a un lloguer assequible.
 1. Vetllar pel compliment i iniciar processos de sanció en els casos de talls de subministraments a famílies vulnerables, d’acord amb el que estableix la Llei 24/2015, especialment aquelles amb infants o persones dependents a càrrec.
 1. Promoure l’ocupació de qualitat, potenciant el treball en xarxa i la coordinació amb els serveis municipals i les entitats del Tercer Sector; ampliar el mercat laboral reservat i fomentar polítiques que incentivin la contractació de persones amb discapacitat en l’empresa ordinària.
 1. Tenir elaborat i executat el Pla Municipal d’Accessibilitat, garantint l’accessibilitat universal als serveis, espais i edificis de les ciutats així com el foment de la participació de les persones amb discapacitat a la vida política i representativa dels municipis.

+1 Rebutjar l’ús discriminatori del fenomen migratori i de refugi en la campanya electoral.

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha treballat aquests compromisos amb els partits polítics en les reunions que ha mantingut amb els caps de llista durant les últimes setmanes. En les trobades, la Taula ha pogut aprofundir en aquestes propostes i debatre-les conjuntament. BComú, JuntsXCat, Barcelona pel Canvi-Ciutadans, ERC, PSC i PP han subscrit les 10+1 prioritats socials i la CUP, que també hi dona suport, només matisa el punt número 6 sobre el paper de les entitats socials afegint que hi està d’acord “mentrestant no s’avanci cap a una gestió i provisió dels serveis socials bàsics plenament pública”.

Els i les alcaldables participen aquesta tarda en el debat que organitza la Taula, en col·laboració amb el Diari Ara, i que aprofundeix en quines són les polítiques socials que planteja cada partit polític per lluitar contra la pobresa i les desigualtats a la ciutat.

Propostes electorals de la Taula ‘Compromís local per garantir els drets socials’

Vídeo de la Taula del Tercer Sector ‘Compromís local per garantir els drets socials’

L'entrada Debat d’alcaldables de Barcelona sobre les prioritats de la Taula del Tercer Sector per a les eleccions municipals ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

‘MENA’ vs ‘adolescents migrants sense referent familiar’, article de Sílvia Parra a Social.cat

Dc, 24/04/2019 - 13:38

24.04.2019 | Article d’opinió de Sílvia Parra, integradora i educadora social, publicat a Social.cat

Cada cop que sento “el nom”, “l’etiqueta” de com ens dirigim a ells/es m’esgarrifo, m’indigno i no entenc com amb tant temps no hem trobat com dirigir-nos a aquest col·lectiu.

Parlo dels joves migrants sense referent familiar, més coneguts a casa nostra com els “MENA” (menors estrangers no acompanyats). Això, sense obviar la gran quantitat de noms amb els que ens hi hem dirigit durant aquests últims anys: “menors no acompanyats”, “isoles” (aïllats), “errants”, “menors immigrants no acompanyats”, “menors refugiats no acompanyats”, “menors immigrants desemparats”, “menors estrangers víctimes, en situació de risc i/o delinqüents”, “menors estrangers indocumentats no acompanyats”, “menors emigrants sense referent familiar”, “menors immigrants indocumentats”, “menors del carrer”, “menors sense sostre”, “menors sense papers”, “nens polizons”, “petits sanspapiers”, “nens il·legals”…

Una llarga llista de denominacions estigmatitzadores que, des del meu punt de mira, anul·len els drets de l’infant. És per aquest motiu que em centraré a descriure i fonamentar per què considero que els hauríem d’anomenar “adolescents o joves migrants sense referent familiar” i allunyar-nos de “menors estrangers no acompanyats”.

“Menors” vs “adolescents o joves”

El primer estigma que trobem el nom és el concepte “menor”. Els sensibilitzats amb el tema sabem perfectament que aquest concepte de “menors” els desvaloritza, ja que prima només el concepte de minoria d’edat. Paral·lelament, és un concepte que només fa referència als infants tutelats o vinculats amb la justícia.

Si no deixem de percebre l’altre com a “menor” serà difícil que avancem a una bona ètica del vocabulari que possibiliti a l’altre, el subjecte que és: un infant o adolescent.

“Estrangers” vs “migrants”

La segona paraula que descriu el col·lectiu és “estrangers”. Cal recordar que la convenció dels Drets dels infants deixa clar que no es farà distinció de cap mena, ja sigui de raça, color de la pell, sexe, llengua, religió, opinió política, origen nacional o social, possessió de propietats, naixement o altra condició. És curiós veure com prima abans el concepte estrangers que la recomanació de la convenció.

Recordar que la paraula “estrangers” va molt relacionada amb les polítiques europees i estatals d’estrangeria. Per aquest motiu creiem que la paraula que més els representa podria ser “migrants”.

“No acompanyat” vs “sense referent familiar”

I finalment el concepte “no acompanyats”. Aquí recordo les ponències de l’Amina Bargach, quan ens deia que estàvem equivocats dient que venien sols. Venen acompanyats d’unes vivències i d’un sòlid equipatge que no podem obviar. És per aquest motiu que crec més pertinent dir “sense referent familiar” en comptes de “no acompanyats”.

Crec que la nostra ètica professional ens ha de fer reflexionar en com ens dirigim i representem a l’altra, per tant, hem de ser sensibles del vocabulari que utilitzem per dirigir-nos als altres i com aquest pot ser possibilitador o estigmatitzador.

I tu, com els anomenes? T’atreveixes a canviar “menor” per “adolescent”? I “MENA” per “adolescent migrant sense referent familiar”? La importància de l’ètica del vocabulari: no la descuidem!

L'entrada ‘MENA’ vs ‘adolescents migrants sense referent familiar’, article de Sílvia Parra a Social.cat ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

Jornada ‘El treball amb joves de tota mena’, 26 d’abril a la Universitat de Barcelona

Dc, 24/04/2019 - 10:08

24.04.2019 | Organitza Departament de Teoria i Història de l’Educació de la UB

Aquest divendres 26 d’abril de 10.30 a 12.30h tindrà lloc la jornadaEl treball amb joves de tota mena’ al Saló de Graus de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona (Edifici Migdia, 4ª planta), organitzada amb la col·laboració de l’associació Exmenas, el departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació (MIDE) i professorat del grau d’Educació Social.

La jornada comptarà amb dues conferències:

 • La visió de les entitats del Tercer Sector en front la realitat dels joves’, impartida per Marta Galligó, directora de la Fundació Comtal, en representació de l’aliança d’ECAS, FEPA i FEDAIA per a la millora de l’atenció als adolescents i joves migrats sols
 • Treballant des del vincle, acompanyament de joves que han migrat sols des de Serveis Socials d’Atenció Primària: Espai jove’, impartida per Núria Empez i Núria Bayona

A continuació, l’associació Exmenas presentarà ‘La nostra realitat juvenil’ i s’obrirà un torn de preguntes i reflexions per al debat.

Programa (PDF) | Per a més informació podeu contactar amb carlesvilamumbru@ub.edu

L'entrada Jornada ‘El treball amb joves de tota mena’, 26 d’abril a la Universitat de Barcelona ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

Mostra d’humor gràfic ‘Dones en moviment’, participació oberta fins el 25 de juny

Dij, 18/04/2019 - 13:03

18.04.2019 | Organitzen Coordinadora d’ONGD i Altres Moviments Solidaris de Lleida i Humoràlia

La 5ª edició de la mostra biennal d’humor gràfic té per objectiu donar a conèixer les desigualtats que produeixen les discriminacions i posar de manifest els drets de les dones. Sota el títol ‘Dones en moviment’, hi pot participar qualsevol artista professional o amateur de qualsevol país i presentar-hi fins a tres treballs en qualsevol tècnica enviant-los al correu odm@coordinadora-ongd-lleida.cat.

A més, s’editarà un catàleg online amb les obres seleccionades que es podrà consultar al web de la Coordinadora. Un jurat format per especialistes qualificats en la Solidaritat i en l’Humor Gràfic realitzarà una selecció de 50 obres entre les presentades, obres que formaran part d’una exposició itinerant d’Humoràlia i la Coordinadora d’ONGD i AMS de Lleida.

El termini de presentació de propostes finalitza el 25 de juny.

Bases

L'entrada Mostra d’humor gràfic ‘Dones en moviment’, participació oberta fins el 25 de juny ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

II Jornada d’Acció Social a Girona: Joves i segones oportunitats educatives, 24 de maig

Dc, 17/04/2019 - 12:54

17.04.2019 | La Comissió Territorial d’ECAS a Girona organitza, juntament amb la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, la ‘II Jornada d’Acció Social: Joves i segones oportunitats educatives’, el 24 de maig de 9 a 13h a la sala d’actes de la facultat (Plaça Sant Domènec 9).

Més detalls del programa i obertura de les inscripcions properament.

L'entrada II Jornada d’Acció Social a Girona: Joves i segones oportunitats educatives, 24 de maig ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

‘No són ajuts, són serveis públics!’, article de Laia Grabulosa a Social.cat

Dc, 17/04/2019 - 09:46

17.04.2019 | Article d’opinió de Laia Grabulosa, directora tècnica de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social, a Social.cat

Fa unes setmanes, amb motiu de la denúncia que vam fer des de La Confederació per alertar de la situació d’infrafinançament crònic del sistema de serveis socials i d’atenció a les persones al nostre país, la televisió púbica de Catalunya introduïa la notícia amb la següent afirmació: “Les entitats del Tercer Sector denuncien que les ajudes que reben de la Generalitat fa 10 anys que estan congelades”.

És positiu que els mitjans es facin ressò de la situació del sector, però els missatges no sempre ajuden a fer entendre a la societat quin és el rol i la tasca que està fent el Tercer Sector Social. I és que no estem parlant en cap cas d’ajuts, estem parlant del finançament d’uns serveis públics que responen a la cobertura de drets socials de la ciutadania.

Això que sembla un detall sense importància, és un error de concepte que reforça una determinada concepció del sector i del sistema d’atenció a les persones al nostre país. La visió d’un sector depenent dels ajuts de l’administració -o de donants privats- per desenvolupar la tasca d’atenció a les persones que pateixen situacions d’especial vulnerabilitat.

No vull dir en cap cas que les subvencions o donacions no siguin rellevants a l’hora de fomentar els projectes i activitats que realitzen les entitats socials. Sens dubte que ho són, però no és d’això del què estem parlant, i no saber-ho diferenciar és una mostra clara de desconeixement.

Sempre vinculat a la seva missió, una part molt important de les organitzacions del Tercer Sector Social gestiona serveis públics, serveis d’atenció i suport a la infància, a la discapacitat, a la salut mental o a la gent gran, entre molts d’altres col·lectius; serveis que formen part de la Cartera de Serveis Socials, l’instrument del qual s’ha dotat el país per assegurar l’accés a les prestacions garantides de la ciutadania. I per tant, el què estem denunciant és l’infrafinançament crònic d’aquest sistema públic de serveis socials, posant en risc la qualitat de l’atenció a les persones, la sostenibilitat dels serveis i les condicions laborals dels professionals.

Fa 10 anys que els preus de referència per la provisió d’aquests serveis estan congelats -si no retallats- i aquesta situació ha obligat a les entitats a suportar una càrrega insostenible. Al llarg d’aquesta dècada -ja coneguda com a dècada perduda– el finançament públic no ha incorporat els increments de costos que inevitablement han hagut d’assumir les entitats: entre d’altres, l’IPC, l’IVA i els increments salarials vinculats als convenis col·lectius que, malgrat el context de contenció i no tant com haguéssim volgut, han anat evolucionant lleugerament.

Aquesta situació ha comportat una important pèrdua de poder adquisitiu i ha afectat sens dubte les entitats, els professionals i les persones ateses. Gestionem serveis públics amb preus iguals o inferiors als de fa 10 anys. Algú pot pensar que això és sostenible i no té cap impacte? No té cap sentit i no és raonable, més quan les necessitats socials han incrementant i estem parlant de serveis de titularitat pública que han de garantir la cobertura de drets socials.

Per tant, que quedi clar que no estem reclamant ajuts; estem reclamant que els serveis socials públics, que constitueixen el quart pilar de l’Estat del Benestar, es dotin del pressupost necessari per garantir una atenció de qualitat. I això és una responsabilitat de país, del Govern i del Parlament de Catalunya.

Nosaltres, per la nostra part, estem fent més del que ens pertoca, sostenint en alguns casos serveis públics deficitaris. I és que el Tercer Sector Social fa temps que ha demostrat el seu compromís. Hi som i hi serem. No deixarem d’atendre a les persones que tenen el dret de ser ateses i també seguirem lluitant perquè les que no el tenen l’assoleixin.

Ara toca als poders públics exercir les seves responsabilitats i obligacions.

 

L'entrada ‘No són ajuts, són serveis públics!’, article de Laia Grabulosa a Social.cat ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

‘La ciutadania invisible’, article de Sonia Fuertes a El Periódico de Catalunya

Dll, 15/04/2019 - 12:03

15.04.2019 | Article d’opinió de Sonia Fuertes, presidenta d’ECAS, a El Periódico de Catalunya

La relació entre allò que és visible i les polítiques socials opera en una doble direcció. D’una banda, davant el consum de drogues o la delinqüència tendim a visibilitzar situacions que no sempre són representatives i, a la inversa, determinades situacions semblen invisibles per a la nostra societat malgrat representar una autèntica vulneració de drets.

Les dificultats que tenen moltes persones per poder fer efectiu el dret al padró és un d’aquests casos, especialment greu atès que és la principal porta d’accés a altres drets de ciutadania en l’àmbit social, de la salut i de l’educació. Les entitats socials coneixem el fenomen i constatem que negar el dret al padró situa la persona en un escenari de vulnerabilitat extrema, que gairebé anul·la les seves possibilitats de promoció social.

La llei garanteix el dret de qualsevol persona a ser empadronada i, de fet, obliga tant la persona com els municipis a empadronar tothom que pugui donar referències del seu lloc de residència habitual, encara que aquest sigui en un parc. L’aplicació, però, és molt dispar arreu del territori i la llei s’està incomplint en moltes ciutats. Des del punt de vista del dret és injustificable que la resposta no sigui homogènia i la irregularitat genera una gran confusió.

D’entrada, s’haurien d’establir mecanismes per informar la ciutadania sobre els tràmits a realitzar, i fins i tot efectuar campanyes de sensibilització sobre l’obligatorietat d’inscriure’s al padró. En tant que registre administratiu, la seva finalitat és proporcionar dades ajustades a la realitat sobre la població d’un municipi i els ajuntaments estan obligats a mantenir-los actualitzats com a eina per a l’Institut Nacional d’Estadística. La voluntat política ha de ser ferma i conseqüent amb la necessitat que les polítiques públiques siguin el més acurades possible a la realitat local.

En segon lloc, cal ampliar mirada pel que fa a l’empadronament sense domicili fix perquè no es restringeixi a les persones sense llar i es faci extensiu a qualsevol altra situació d’habitatge insegur, com ara les habitacions rellogades. En aquests casos les formes d’acreditar el domicili han de ser flexibles i facilitar el màxim la documentació requerida, acceptant no només informes de serveis socials, sinó també d’entitats que coneixen el cas i en fan seguiment. A més, la persona ha de poder triar en quina adreça vol ser empadronada, ja sigui una institució pública, una entitat social o qualsevol domicili que faciliti la recepció de notificacions. Posar la persona al centre és donar-li veu i respectar-la.

A les portes de les eleccions municipals s’acumulen els temes relacionats de forma més o menys directa amb l’habitatge. Persones sense llar, habitatges insegurs o massificats, recursos d’acollida, pisos d’emergència, infrahabitatge… El panorama de ciutadans que avui no disposen d’un espai propi és nombrós i divers, i la precarietat vital a la que els aboca s’agreuja encara més si a banda de vulnerar el seu dret a l’habitatge, es vulnera també el seu dret al padró.

L'entrada ‘La ciutadania invisible’, article de Sonia Fuertes a El Periódico de Catalunya ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

Debat amb les candidatures al Parlament Europeu, 2 de maig

Dv, 12/04/2019 - 10:28

12.04.2019 | Organitza la Taula d’entitats del Tercer Sector Social

Amb motiu de les eleccions europees, la Taula organitza la jornada ‘Europa: l’oportunitat per garantir els drets socials’ el dijous 2 de maig, de 9.15 a 12.30h a l’auditori de la Taula del Tercer Sector (Rocafort 242 bis, Barcelona). Es debatrà al voltant de dues idees: com millorar la incidència de les entitats socials en les polítiques europees i com podem construir una Europa més social des del Tercer Sector.

A banda d’aquesta reflexió amb experts, també hi haurà un debat amb els i les candidates dels partits polítics que concorren a les eleccions al Parlament europeu, que explicaran quines són les seves propostes al voltant de les polítiques d’inclusió, l’Europa dels drets i el paper del Tercer Sector.

Inscripcions

L'entrada Debat amb les candidatures al Parlament Europeu, 2 de maig ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

‘Pren-los!’, nou espai de denúncia de les vulneracions de Drets Sexuals i Reproductius per a joves

Dv, 12/04/2019 - 09:57

12.04.2019 | Organitza L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius

Pren-los! vol esdevenir una plataforma que funcioni com a altaveu per a denunciar les vulneracions dels Drets Sexuals i Reproductius de les més joves. Es vol generar un espai per treballar amb les persones joves tot el que tingui a veure amb la incidència política perquè puguin reivindicar els seus drets en tots aquells espais que coneixem, ja siguin locals o internacionals. D’aquesta manera, es vol passar a l’acció, denunciar-ne les vulneracions i exigir, des de les polítiques feministes, els canvis que siguin necessaris per a garantir-los.

El llançament d’aquest espai formatiu per a joves es farà el 9 de maig i constarà de sis mòduls formatius de dues hores de durada:

 • Apoderament feminista, a càrrec de Linda Castellanos
 • Activisme digital, a càrrec de Zinnia Quirós
 • Violències masclistes, a càrrec de Gemma Altell
 • Drets Sexuals i reproductius, a càrrec d’Almudena Rodríguez
 • Incidència política
 • Mobilització de comunitats, a càrrec d’Anne Marie Collins

 

Més informació a contacte@prenlos.org o al telèfon 93 415 10 00.

Inscripcions

L'entrada ‘Pren-los!’, nou espai de denúncia de les vulneracions de Drets Sexuals i Reproductius per a joves ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

El Col·legi de Treball Social aposta per un model d’integració social i sanitària que respecti l’expertesa de tots els professionals

Dij, 11/04/2019 - 13:37

11.04.2019 | Nota de premsa del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya

 • El TSCAT expressa el seu desacord amb l’informe del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya presentat ahir i fa arribar la seva valoració del document al Govern per avançar conjuntament  en la construcció del model
 • La integració de l’atenció social i sanitària ha de preservar l’especificitat de les intervencions per garantir la qualitat i evitar l’efecte ‘calaix de sastre’ 

Barcelona | 11 d’abril de 2019

El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) expressa el seu desacord amb l’informe ‘Integració de l’atenció social i sanitària‘ presentat ahir pel Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i aposta per un model que respecti l’expertesa de tots els professionals. Així ho ha fet saber al Departament de Salut de la Generalitat, amb el qual hi ha una línia oberta de col·laboració –amb la participació també del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies– per al disseny del nou model d’integració, que ha de preservar l’especificitat de les intervencions per garantir la qualitat de l’atenció i evitar l’efecte ‘calaix de sastre’ que actualment pateixen els serveis socials bàsics.

El TSCAT valora l’aportació del CTESC al debat mitjançant un treball exhaustiu que, sens dubte, pot constituir un document de referència, però considera que la part qualitativa de l’estudi no representa suficientment el col·lectiu del treball social, que desenvolupa la seva tasca tant als serveis socials com en l’àmbit de la salut, i ignora la tasca específica del treball social sanitari. Les conclusions i propostes responen així a una visió parcial que podria tenir un impacte negatiu en el procés col·laboratiu iniciat per treballar sobre el consens, si bé l’objectiu final és compartit.

Com a representant del conjunt de treballadores i treballadors socials, el TSCAT subratlla la defensa de l’especificitat del treball social sanitari i posa en valor la seva mirada, alhora que reclama definir el perímetre d’actuació dels serveis socials bàsics per assegurar que l’atenció respon en cada cas a les necessitats de la persona i s’ajusta a l’expertesa dels professionals que l’acompanyen.

El compromís assolit fins al moment passa per treballar conjuntament amb els dos sistemes perquè l’atenció integrada social i sanitària sigui bidireccional i reforci la presència del treball social en tots dos sistemes, reconeixent la seva condició de disciplina experta en l’abordatge i el diagnòstic social. Per millorar l’atenció a la ciutadania, la integració ha de partir d’una visió de procés que asseguri la continuïtat assistencial i ha de comptar amb un pressupost i una cartera de serveis compartida.

L'entrada El Col·legi de Treball Social aposta per un model d’integració social i sanitària que respecti l’expertesa de tots els professionals ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

Activitats de les entitats d’ECAS per aquest Sant Jordi

Dij, 11/04/2019 - 13:03

11.04.2019 | Tot seguit us exposem les propostes de les nostres entitats per a celebrar un gran Sant Jordi:

 • Fundació IReS | ‘Una rosa per una causa’: venda de roses a preu de donació voluntària davant de l’Hotel Majestic (Passeig de Gràcia 67-68, Barcelona). Enguany el missatge apoderador de l’entitat social reivindica que entre tots i totes #FemCréixerLaLlavor de totes aquelles persones i famílies en situació de vulnerabilitat que necessiten d’un impuls per tirar endavant. La recaptació obtinguda de la venda de roses es destinarà als programes d’atenció integral a famílies en situació de vulnerabilitat de la Fundació IRES. A més, és possible participar gratuïtament en el sorteig d’una nit per a dues persones a una suite del Majestic Hotel & Spa de Barcelona.
 • Projecte Home: Acte de presentació del llibre Recopilación de cuentos para educar en valores a les 18.30h a la seu de l’entitat a Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes 204 bis, local 7). L’autor, Luis Alexis Maldonado, doctor per la Universitat de Barcelona, llicenciat en Ciències Religioses, signarà exemplars del llibre, que té un cost de 10 euros. Tots els beneficis es destinaran a la prevenció i el tractament de les persones amb addiccions.
 • Arrels Fundació | ‘Més que una rosa’: Les roses de feltre d’aquest Sant Jordi, disponibles en quatre colors, estan fetes a mà al taller d’Arrels i va acompanyada d’un punt de llibre il·lustrat pels artistes Miquel Fuster i Joan Turu. També s’han fet blocs de notes de butxaca enquadernats de forma artesana. Es poden aconseguir anticipadament participant en la campanya de micromecenatge #MésQueUnaRosa fent una aportació i adquirint un lot de productes fets a mà al taller d’Arrels i altres recompenses que criden #ningúdormintalcarrer. Dimarts 23 estaran presents a fira de la Xarxa d’entitats del Gòtic a la Plaça de la Mercè (Gòtic) de 10 a 12.30h, i d’11 a 12.30h l’il·lustrador Miquel Fuster signarà el seu còmic autobiogràfic;  i a la Plaça dels Àngels (Raval) de 10 a 20h i de 12 a 13h, l’autor Joan Roqueta signarà el seu llibre sobre històries de vida al carrer, i de 18h a 19h Miquel Fuster signarà la seva novel·la gràfica.

 

L'entrada Activitats de les entitats d’ECAS per aquest Sant Jordi ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

Presentació de la publicació ‘Competències per a la vida en el lleure educatiu’, 7 de maig

Dij, 11/04/2019 - 10:41

11.04.2019 | Organitza Educació 360

L’Aliança d’Educació 360 presentarà la publicació Competències per a la vida en el lleure educatiu, en una jornada que porta el mateix nom el proper 7 de maig de 18 a 20h, a la Sala d’actes de Rosa Sensat (Avda. de les Drassanes 3, Barcelona). Tots els assistents rebran un exemplar de la publicació.

La publicació s’ha creat en el marc de l’Aliança d’Educació 360 i amb els principals moviments del lleure educatiu. Per a conèixer millor la publicació i debatre sobre els seus continguts, l’acte té dues parts molt diferenciades. D’una banda, aprofundirem sobre els continguts de la publicació amb la presentació d’Àlex Muñoz, coordinador i redactor de la publicació i representants dels diferents moviments de lleure educatiu que han participat en la seva elaboració: Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Moviment Laic i Progressista, Fundació Pere Tarrés, Fundesplai i Xarxa d’Entitats d’Acció Social i Comunitària i entitats com la Fundació Marianao.

De l’altra, comptarem amb un interessant diàleg en el que abordarem els Reptes i connexions del lleure educatiu en la societat actual. El diàleg estarà conduit per Ignasi Aragay, director adjunt del diari Ara i comptarà amb la participació de:

 • Xus Martín, professora de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona
 • Txus Morata, professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull
 • Eduard Vallory, president del Centre UNESCO Catalunya i director d’Escola Nova 21

Programa | Inscripcions

Competències per a la vida en el lleure educatiu

La publicació que presentem identifica les competències transversals que infants i adolescents aprenen dins les activitats educatives més singulars del lleure educatiu. El marc referencial ha estat les macro competències definides per la UNESCO el 2018:

 • Aprenentatge al llarg de la vida
 • Autogestió
 • Ús interactiu d’eines i recursos diversos
 • Interacció amb els altres
 • Interacció amb el món
 • Transdisciplinarietat
 • Multialfabetització

El document va dirigit, tant als diferents actors del món del lleure com a la resta d’agents educatius de la nostra societat amb la finalitat de sistematitzar, en clau d’aprenentatges competencials. També vol apropar-los i fer-los visibles, de manera especial, a les famílies i els equips docents de les escoles i instituts, prescriptors principals en la tasca d’orientació dels nois i noies en la seva vida més enllà de les aules.

 

 

L'entrada Presentació de la publicació ‘Competències per a la vida en el lleure educatiu’, 7 de maig ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

III Jornada artística d’Apip-Acam, 14 d’abril

Dij, 11/04/2019 - 10:19

11.04.2019 | Organitza Fundació Apip-Acam

La III Jornada artística de la Fundació Apip-Acam tindrà lloc el diumenge 14 d’abril d’11 a 13.30h a la Sala Ibèria de Sant Feliu de Llobregat (Pi i Margall 21).

La jornada ha estat organitzada per les persones residents i usuaris/es dels centres Llar Hebre, residència Montigalà, residència El Lluc, residència Mas Lluí, residència Vigatans, residència Batllòria i el Centre ocupacional Marquet Molins.

Programa (PDF)

L'entrada III Jornada artística d’Apip-Acam, 14 d’abril ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

‘Una oportunitat pel reconeixement de l’Economia Social de serveis a les persones’, article de Joan Segarra

Dc, 10/04/2019 - 13:24

10.04.2019 | Article d’opinió de Joan Segarra, president de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya i secretari de la Junta Directiva de l’Associació Economia Social Catalunya, al web de l’AESCAT.

Un dels sectors d’activitat referents en l’àmbit de l’Economia Social és sens dubte el sector de serveis d’atenció a les persones. Un sector que podem definir, des d’una perspectiva transversal, com el conjunt de serveis que s’emmarquen en àmbits com benestar, educació, justícia, ocupació o salut, entre d’altres, i que donen resposta a les necessitats i drets socials de col·lectius com la infància i la joventut, la gent gran, les persones amb discapacitat, amb problemàtiques derivades de la salut mental i les drogodependències, o en general, a col·lectius en situació o risc d’exclusió social.

Entenem que els serveis d’atenció a les persones constitueixen el quart pilar de l’Estat del Benestar, essent imprescindibles per vertebrar una societat cohesionada, amb igualtat d’oportunitats per a totes les persones i especialment les que es troben en situació de major vulnerabilitat. Es tracta de serveis fonamentals per articular una societat justa, que garanteixi el respecte de la condició de ciutadà ‘subjecte de drets i obligacions’ i una ‘vida digna’ per a totes les persones. Sense serveis socials i d’atenció a les persones una part de la població, per diferents causes, no podria accedir a drets bàsics com l’alimentació, la salut, l’educació, l’habitatge, el treball, la participació en la vida pública, l’esport, el lleure o la cultura.

A Catalunya aquest sector està majoritàriament gestionat per la iniciativa social sense afany de lucre, una realitat representada al nostre país pel Tercer Sector Social. I això no és casual.

El Tercer Sector Social és una realitat plural i consolidada que s’inicia a partir de la iniciativa de la societat civil organitzada – professionals, familiars i usuaris – per donar resposta a les necessitats socials de la ciutadania. A través d’organitzacions sense ànim de lucre, el Tercer Sector Social ha estat el protagonista de la construcció del sistema de serveis socials que coneixem avui en dia i podem afirmar que, ja des d’abans que esdevinguessin drets socials adquirits, ha contribuït activament – com a col·laborador necessari de l’administració pública – en la definició del model català de serveis socials, pioner i exemple per altres territoris.

Perquè la raó de ser del Tercer Sector Social és única i exclusivament la millora de la qualitat de vida i la defensa dels drets socials de la ciutadania. I és des d’aquest clar objecte social que es gestionen els serveis: des de la no lucrativitat i la reinversió dels beneficis en la millora dels serveis i de la pròpia comunitat; amb voluntat de transformació social, potenciant un desenvolupament econòmic i social sostenible; amb una contrastada trajectòria, organitzacions especialitzades i professionals altament qualificats; amb vocació de servei públic; treballant des de models de gestió propis de l’economia social, amb pràctiques de governança participativa i democràtica; amb una demostrada capacitat de generar respostes innovadores a necessitats complexes; i finalment, amb una clara visió cap a l’acció́ comunitària, ben arrelats al territori i practicant el treball en xarxa. El Tercer Sector Social és doncs l’economia social que gestiona serveis d’atenció a les persones al nostre país, aportant valor afegit a un sector d’activitat econòmica d’alt impacte i que té, a més, un elevat nivell de creació d’ocupació.

Com a entitat fundadora de l’AESCAT (Associació Economia Social Catalunya) i en representació de la dimensió socioempresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, des de La Confederació vivim el procés de construcció de la futura llei de l’economia social i solidària de Catalunya com una oportunitat. Una oportunitat pel reconeixement del rol i del valor d’aportació de les entitats que representem; una oportunitat per reforçar el Tercer Sector Social de Catalunya com a aliat estratègic de les administracions a l’hora de proveir serveis públics, una oportunitat per construir, amb la resta de companyes de viatge, un marc de reconeixement jurídic i polític d’aquesta realitat plural i diversa de la que formem part.

Pel Tercer Sector Social, aquest procés coincideix amb un moment clau en la regulació del model català d’atenció a les persones. Al marge de la Llei d’Economia Social i Solidària – que entenem com un paraigües marc – en paral·lel s’estan impulsant diferents iniciatives legislatives específiques: per una banda, el projecte de Llei de contractes de Serveis a les Persones, actualment en tramitació parlamentària, i la Llei d’Acció Concertada, impulsada per La Confederació i que el Govern de Catalunya s’ha compromès a desenvolupar. Des del nostre punt de vista, i derivat de les directives europees, aquest nou marc legislatiu ha de permetre construir un nou model de col·laboració público-social per la provisió de serveis públics d’atenció a les persones. Un model de col·laboració entre les administracions i la iniciativa social sense afany de lucre que – fora de la contractació pública -garanteixi l’interès general així com l’eficiència i el màxim retorn social dels recursos públics. Un model, en resum, que exclogui els serveis d’atenció a les persones de les lògiques mercantilistes, limiti clarament l’interès econòmic dels operadors i atorgui per fi un rol fonamental i estratègic al Tercer Sector Social, com a part essencial del sistema de serveis socials i d’atenció a les persones a Catalunya.

Per tant, ens trobem davant un context legislatiu altament complexa, alhora que interessant. Evidentment, cada proposta de Llei ha de regular el què li pertoca, i entre tots els agents implicats hem de vetllar perquè la suma de tot plegat contribueixi a la visualització, al reconeixement i a la construcció col·lectiva d’un model econòmic més just i transformador, centrat en les persones.

L'entrada ‘Una oportunitat pel reconeixement de l’Economia Social de serveis a les persones’, article de Joan Segarra ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

Màster universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa

Dc, 10/04/2019 - 12:58

10.04.2019 | Organitza Universitat Rovira i Virgili

La Càtedra d’Inclusió Social de la URV organitza el Màster universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa. Aquest té per objectiu formar especialistes en metodologies d’intervenció social i educativa innovadores per a l’acompanyament de persones, grups i comunitats en processos de canvi, a partir de coneixements específics sobre nous models d’intervenció i de la pràctica reflexiva i creativa en l’exercici professional.

Es tracta d’un màster de 60 crèdits, que es pot cursar en 1 any (d’octubre a juny) o parcialment en 2. La modalitat és semipresencial (75% virtual i 25% presencial). Les classes s’imparteixen al 50% en català i 50% en castellà a la Facultat de ciències Jurídiques de la URV (Av. Catalunya 35, Tarragona).

Fitxa resum (PDF)

Per a qualsevol dubte, us podeu dirigir a la coordinació acadèmica al correu master.intervencio.socioeducativa@urv.cat o a eva.zafra@urv.cat

 

L'entrada Màster universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

Sopar i concert de Joan Chamorro Quartet a favor d’acidH, 25 d’abril

Dc, 10/04/2019 - 12:45

10.04.2019 | Organitza acidH

Dijous 25 d’abril a les 19.30h s’obriran les portes al concert de Joan Chamorro Quartet a la terrassa ‘Punt de Vistes’ de Barcelona (Av. Diagonal 407, àtic). Posteriorment al concert, hi haurà un sopar degustació, a càrrec de Càtering Shuup, format per persones amb intel·ligència límit .

 

El preu de la vetllada és de 45 euros i tot els beneficis recaptats es destinaran a l’associació a favor de la Intel·ligència Límit acidH. 

Programa

19.30h | Obertura amb còctel de benvinguda

20h | Concert del Joan Chamorro New Quartet (Joan Chamorro, Èlia Bastida, Alba Armengou i Carla Motis)

21h | Sopar degustació (Encenalls de pernil ibèric; Gotet d´amanida amb germinats; Tast de wakame; Barqueta d’endívia; Bacallà amb verduretes; …)

Reserva la teva entrada!

 

L'entrada Sopar i concert de Joan Chamorro Quartet a favor d’acidH, 25 d’abril ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

Debat d’alcaldables amb el tercer sector social, 25 d’abril

Dm, 09/04/2019 - 11:13

09.04.2019 | Organitza Taula d’entitats del Tercer Sector Social

Per aprofundir en quines són les propostes que cada partit polític planteja de cara a les eleccions municipals, la Taula organitza el debat Compromisos per una Barcelona Social: debat d’alcaldables amb el Tercer Sector el dijous 25 d’abril de 15.30 a 17.30h a l’Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere Més Baix 7, Barcelona).

S’hi ha convidat a totes els i les caps de llista de les formacions polítiques amb representació parlamentària. El debat comptarà amb tres blocs de continguts a debatre per part dels partits polítics: dret a la ciutat, polítiques d’inclusió i ocupació i suport a les entitats del Tercer Sector Social.

Inscripció

L'entrada Debat d’alcaldables amb el tercer sector social, 25 d’abril ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

Pot Teatre farà temporada el proper mes de maig al Teatre Condal i al Teatre Tantarantana

Dm, 09/04/2019 - 11:04

09.04.2019 | Organitza Femarec

 • Els pròxims diumenges 5, 12 i 19 de maig a les 12h, Pot Teatre representarà ‘Els músics de Bremen in concert’ al Teatre Condal
 • Pot Teatre portarà a l’escenari del Teatre Tantarantana ‘Tot esperant Godot, el musical’ el 17 i 18 de maig a les 20h i el 19 de maig a les 19h

28 de març de 2019 – Barcelona

La companyia Pot Teatre afronta un repte enorme i crucial en la seva trajectòria el proper mes de maig: fer temporada simultàniament al Teatre Condal i al Teatre Tantarantana de Barcelona amb dues obres diferents; ‘Els músics de Bremen in Concert’ -la seva obra més exitosa fins el moment- i ‘Tot esperant Godot, el musical’ -la darrera estrena de la companyia-.

La primera de les cites comença el diumenge 5 de maig a les 12h, amb l’adaptació del clàssic conte dels germans Grimm, Els músics de Bremen in concert al Teatre Condal. L’espectacle se celebrarà, també, els diumenges 12 i 19 de maig a les 12h. Aquestes funcions s’emmarquen en el Club Onyric, un nou projecte que pretén convertir aquesta sala en “la casa del musical”.

Unes setmanes més endavant, el 17 i 18 de maig a les 20h i el 19 de maig a les 19h, el Teatre Tantarantana acollirà la representació de Tot esperant Godot, el musical, un clàssic del segle XX escrit per Samuel Beckett. Aquesta és una obra de teatre de l’absurd que Pot Teatre versiona amb una nova visió i plantejament escènic i en format musical.

A més, per tal de garantir l’èxit, us fem arribar una sèrie d’ofertes i promocions especials:

TEATRE CONDAL – Els músics de Bremen in Concert – 5, 12 i 19 de maig a les 12h
Prevenda: 15 euros per a les funcions del 5 i 12 de maig (vàlid per les 100
primeres entrades i compres fins el 5 d’abril).
Pack Família: per a totes les funcions: 4 entrades a 14,40 euros cada una.
Promoció per a familiars i amics de Femarec: 25% de descompte a totes les
funcions.

TEATRE TANTARANTANA – Tot esperant Godot, el musical – 17 i 18 de maig a les 20h,
19 de maig a les 19h
Promoció per a familiars i amics de Femarec: entrades a 12€ per a totes les
funcions.
Descompte amb carnet de discapacitat: 11€

 

L'entrada Pot Teatre farà temporada el proper mes de maig al Teatre Condal i al Teatre Tantarantana ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

Noves càpsules de coneixement sobre legislació en igualtat i registre de jornada laboral

Dm, 09/04/2019 - 09:45

09.04.2019 | Organitza La Confederació

La Confederació organitza dues noves càpsules de coneixement i debat:

Nova legislació en matèria d’igualtat entre homes i dones en l’ocupació | 24.04.2019 de 16 a 18h

El contingut de la sessió se centrarà en les principals novetats que introdueix el Reial Decret-llei 6/2019, de l’1 de març, sobre mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en l’ocupació (publicat al BOE núm. 58, de 7 de març de 2019) i el seu impacte a les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

La càpsula anirà a càrrec de Francesc José Maria Sànchez, advocat i soci fundador de FJM Advocats, i Henar Ariza Guzman, advocada de FJM Advocats.

La inscripció és obligatòria a través d’aquest formulari. Les places són limitades i, en cas d’exhaurir-se, tindran prioritat les entitats sòcies de La Confederació.

Novetats sobre el registre diari de la jornada laboral | 09.05.2019 de 16 a 18h

El contingut de la sessió se centrarà en les principals novetats que introdueix el Reial Decret–llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball (publicat al BOE núm. 61, de 12 de març) en relació a l’obligació de garantir el registre diari de la jornada de totes les persones treballadores. S’oferirà una aproximació des de la perspectiva del Tercer Sector Social.

La càpsula anirà a càrrec d’Abigail Blanco Cumplido, advocada de FJM Advocats.

La inscripció és obligatòria a través d’aquest formulari. Les places són limitades i, en cas d’exhaurir-se, tindran prioritat les entitats sòcies de La Confederació.

 

L'entrada Noves càpsules de coneixement sobre legislació en igualtat i registre de jornada laboral ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal

13ª edició de l’Exposició ‘Parelles artístiques. Experiències creatives per la salut mental’

Dll, 08/04/2019 - 10:52

08.04.2019 | Organitza Fundació Els Tres Turons i Grup CHM Salut Mental (SRC Les Corts i SRC Sarrià) i Alterarte, Centre de Formació i Prevenció

La Casa Orlandai (Jaume Piquet 23, Barcelona) acull l’exposició Parelles artístiques. Experiències creatives per la salut mental. Es tracta de 24 obres realitzades per parelles artístiques de les diferents entitats organitzadores. Es podran veure de l’1 al 23 d’abril, de dilluns a dissabtes de 10 a 14h i de 16 a 20h.

Projecte Parelles artístiques

Parelles Artístiques, experiències creatives per la salut mental és un projecte que es realitza des de l’any 2006 a Osonament, entitat sense ànim de lucre que té com a missió millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental i addiccions a la comarca d’Osona. Per tal d’arribar a un conjunt més gran de la societat i unir esforços al voltant de la lluita contra l’estigma vers la salut mental, al llarg dels anys s’hi han sumat altres serveis de salut mental de Catalunya.

Parelles Artístiques consisteix en la creació i la posterior exposició d’unes obres realitzades per parelles artístiques formades per dos artistes, un dels quals està vinculat a recursos de salut mental. L’exposició és la presentació pública de les obres i la culminació del treball realitzat, però es valora sobretot el procés creatiu que viu cadascuna de les parelles.

El projecte busca afavorir la rehabilitació i la reinserció a la comunitat de les persones que tenen algun problema de salut mental i canviar la visió estigmatitzada que existeix a la societat vers la salut mental.

L'entrada 13ª edició de l’Exposició ‘Parelles artístiques. Experiències creatives per la salut mental’ ha aparegut primer a Entitats Catalanes d'Acció Social.

Categories: Feeds temporal