Comença la tercera edició de l'escola per a pagesos i pastors

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Comença la tercera edició de l'escola per a pagesos i pastors

Resum: 

L'associació Rurbans i l'empresa mOntanyanes obren la tercera edició de l'Escola de pagesia i activitat pastoral. L'escola forma part del Projecte Grípia. Territori Ramader que vol dinamitzar el sector primari de muntanya.

Un dels principals objectius del Projecte Grípia és garantir el relleu generacional de les explotacions agroramaderes de muntanya, i amb aquesta finalitat des de desembre del 2008 s'ha creat aquesta escola. Amb aquest projecte, que s'inspira en les escoles oficials del País Basc, es reivindica la normalització i dignificació d’aquest ofici donant-lo a conèixer i transmetent altres maneres de gestió basades en l'agroecologia.

L'escola ha obert 17 places. Per assistir-hi cal inscriure's abans del 26 de novembre a les 3 de la tarda i passar un procés de selecció. Trobareu a la web les bases de l’escola 2011. L'associació Rurbans atendrà els dubtes dels interessats mitjançant un correu electrònic i el telèfon 973 620 977.

El curs

Tipus de bestiar que tracta: L'escola va adreçada a tot el sector ramader. Per tant és una escola que vol formar persones pageses i pastores vinculades a tot tipus de bestiar que pastura per les muntanyes del Pirineu: ovelles, cabres, vaques de carn i de llet, eqües, rucs, etc. i per altres àmbits rurals de Catalunya.

Durada del curs: Els alumnes rebran una formació teòrico-pràctica que durarà cinc mesos. Un mes de formació teòrica intensiva (140 hores lectives) i després quatre mesos de pràctica a les mateixes explotacions. L'alumne tindrà cobert l'allotjament i la manutenció durant les hores lectives.

Calendari: La formació teòrica, obligatòria per tothom, serà del 28 de febrer al 25 de març. La formació pràctica tindrà dos períodes: primavera-estiu (abril fins a finals de juliol) i tardor-hivern (setembre fins al desembre).

Localització: la formació teòrica s'impartirà a l'alberg-refugi de Llagunes (Pallars Sobirà). Les pràctiques es realitzaran a les diferents explotacions repartides principalment a la comarca del Pallars Sobirà i també del Pallars Jussà i Alta Ribagorça, amb la continuïtat de les places que s'oferiran a les delegacions de les comarques gironines i de l'àrea del Montseny.

Inscripció: 500 euros en concepte de matrícula a l'escola.

Titulació obtinguda: El curs tindrà el reconeixement i l'homologació del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

Suport i patrocini

L’Escola de Pagesia i Activitat Pastoral és possible gràcies a moltes persones i entitats. Tècnics, pagesos, associacions, amics i ex-alumnes formen part d’aquest equip. De la mateixa manera l’Escola necessita de finançament per portar a terme el funcionament bàsic del projecte, en aquest aspecte hi participen:

Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, a través de la Subdirecció d’Innovació Rural
ECA Pallars, que alhora són coorganitzadors de l’Escola pel que fa al bloc teòric
Departament de Treball, a través del seu programa “Projecte Impuls"
Departament de Medi Ambient,
a través de les ajudes de custòdia del Territori
Parc Natural de l’Alt Pirineu
Diputació de Lleida, àrea de Medi Ambient
Consell Comarcal del Pallars Sobirà
Obra Social “la Caixa”
Ajuntament de Soriguera, cedint l’equipament que aquest any acollirà el bloc teòric.

Per més a informació, consulteu les bases de l'escola 2011 (document adjunt).

Viure entre herbes

El passat 10 de novembre el Canal 33 va emetre el documental "Viure entre herbes", dirigit per Conxita Fornieles. El reportatge il·lustra l'aprenentatge del Roger de la mà de l'Antonio, un pastor de tota la vida que té un ramat d'ovelles a Llessuí.

Afegeix un comentari nou