En la nostra opinió, la norma no acaba de deixar clar si les entitats que reben les subvencions també han de declarar-les sense límit excloent.

Aquesta obligació explícita de les AAPP a declarar les subvencions, auxilis o ajuts que hagin satisfet (més enllà que ara s'hagi eliminat el límit excloent que hi havia fins a l'exercici passat dels 3.005,06 euros), estava redactada exactament igual que ara, és a dir, teòricament, només les AAPP eren les obligades a declarar. Però en la pràctica, moltes entitats no lucratives que no havien presentat declaració perquè no feien cap operació de les teòricament declarables, llevat de cobrar subvencions superiors a aquell import, havien vist com els hi era reclamada la presentació del model.

Per aquest motiu, s'està informant des de la interpretació més restrictiva de la norma, tot i que és possible que, efectivament, a les entitats que no percebin subvencions que no superin els 3.005,06 euros hisenda no els reclami el model.

Pel que fa al criteri d'inclusió de les subvencions a la declaració, l'article 35 apartat 4 del RD 1065/2007, que regula el contingut d'aquest model, s'especifica que les subvencions s'entendran satisfetes en el dia en que s'expedeixi la corresponent ordre de pagament i que, de no existir aquesta ordre, s'entendran satisfetes quan s'efectuï el pagament. A més, a la consulta vinculant V0695-14, l'Administració Tributària es ratifica en aquest criteri. Per tant, entenem que el criteri d'inclussió per part de les entitats ha de ser el del cobrament, i no el de la concessió de la subvenció.

Respecte al contingut d'altres webs, no podem opinar. Actualment no hi ha publicada cap consulta vinculant que inclogui el canvi de normativa a la Direcció General de Tributs, i per tant no podem saber amb exactitud quin serà el criteri que l'Administració Tributària aplicarà a l'hora d'interpretar la norma d'una forma més o menys estricta.

Per tots aquests motius, el nostre criteri és que s'hauria de presentar la declaració si es reben subvencions sigui quin sigui el seu import. malgrat que si no es fa així, també considerem que es podria defensar la no-presentació en cas que l'entitat rebi un requeriment per aquest motiu.

A partir d'aquí, ja és decissió de l'entitat presentar o no la declaració, que recordem que és només informativa i no suposa una despesa per l'entitat més enllà de la de la pròpia gestió del document.