Hola Montse,

Gràcies pels vostres aclariments.

Tot i així, i per a les entitats que els hi pugui interessar i que segueixin aquest fil, deixeu-me argumentar el següent.

Si es mira la normativa amb la deguda correlació tenim el següent:

Consulta Vinculant V0695-14 de 13/03/2014, la qüestió plantejada es si existeix obligació a declarar, en el model 347, les subvencions rebudes. La resposta es clara, si que existeix obligació, sempre que s’hagi superat la xifra de 3.005,06 €.

“De acuerdo con la normativa anterior, la entidad consultante deberá incluir en la declaración informativa de operaciones con terceras personas las subvenciones públicas recibidas si las mismas no son reintegrables, se han percibido en relación con la actividad empresarial o profesional, y además el importe anual procedente de cada Administración Pública supera los 3.005,06 euros.”

En cap cas s'ha qüestionat el criteri de inclusió, però tampoc estic d’acord amb la vostra opinió, doncs el criteri d’inclusió es el de meritació i no el de caixa

“4. Las subvenciones, auxilios o ayudas que concedan los obligados tributarios a que se refiere el párrafo segundo del artículo 31.2, se entenderán satisfechos el día en que se expida la correspondiente orden de pago. De no existir orden de pago se entenderán satisfechas cuando se efectúe el pago.”

No se qui ha reclamant els models a les entitats no obligades a presentar declaració, el que si que se es que de diverses entitats d’aquest tipus a Lleida, sols li han reclamat a una i tenien tota la raó, doncs superava la quantitat.

Tampoc poden fonamentar aquestes sol·licituds de l’AEAT amb la norma, doncs el RD 828/2013, va entrar en vigor el 1r de gener de 2014, es a dir, la primera declaració del model 347 a la que afecta es la que s’ha de presentar durant aquest febrer, per tant es del tot impossible que la AEAT hagi reclamat res al respecte.

I “last but not least” si que existeix una diferencia important entre la versió anterior de la norma i la actual.

En la anterior (RD 1067/2007) aplicable fins el 31/12/2013 (347 febrer 2014), les Administracions Públiques solament tenien obligació de declarar les subvencions atorgades superiors a 3005,06 €

Art. 33.3

Asimismo, las entidades integradas en las distintes Administraciones públicas deberán relacionar en dicha declaración a todas aquellas personas o entidades a quienes hayan satisfecho subvenciones, auxilios o ayudas que, en su conjunto, para cada una de aquellas, hayan superado por su parte la cifra de 3.005,06 euros, sin perjuicio de la aplicación en este supuesto de la excepción prevista en el párrafo i) del apartado anterior.

En la nova versió de la norma (RD 828/2013) aplicable a partir del 01/01/2014 (347 febrer 2015), desapareix l’import mínim

Art. 33.3

Asimismo, las entidades integradas en las distintas Administraciones Públicas a que se refiere el apartado 2 del artículo 3 del Real Decreto Legislativo 3/2011, de 14 de noviembre, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley de Contratos del Sector Público, deberán relacionar en dicha declaración a todas aquellas personas o entidades a quienes hayan satisfecho subvenciones, auxilios o ayudas, cualquiera que sea su importe, sin perjuicio de la aplicación en este supuesto de la excepción prevista en el párrafo i) del apartado anterior.

Tenint tot això en compte, la nostra interpretació i la orientació més adient, és que el model 347 s’ha de presentar si les subvencions supera el límit de 3.005,06 € per Administració o Entitat atorgant i això es el que aconsellarem a les entitats de Lleida. Ara bé, cadascú es ben lliure d’actuar com vulgui.

Aquest tema s'ha comentat amb un Cap de Servei d’IVA de l’AEAT i la seva opinió coincideix totalment amb aqueta, a falta d'una versió única i oficial.