Hola Montse,

Per aclarir el tema del model 347, m'agradaria comentar que després de diferents consultes a juristes, i d'haver estudiat la Llei, les Associacions sense ànim de lucre, que els seus socis són els destinataris de les activitats de la pròpia associació no estan obligades a presentar el model 347 (Art. 20.3 de la Llei 37/1992), com és el cas de la majoria d'entitats.

En canvi, si venen obligades aquelles entitats en que els destinataris de les seves activitats són tercers, com és el cas de les Fundacions (per exemple “Arrels” o “Adesma”), o de Associacions com “Càritas” i altres de caire benèfic a favor de tercers (malalts, situacions de pobresa, desemparament...).

Hi ha una consulta vinculant amb Hisenda, la núm. V0695-14 de 13/03/2014, en què la qüestió plantejada és si existeix obligació a declarar, en el model 347 per part de les entitats sense ànim de lucre, les subvencions rebudes. La resposta es clara, si que existeix obligació, sempre que s'hagi superat la xifra de 3.005,6 €

"De acuerdo con la normativa anterior, la entidad consultante deberá incluir en la declaración informativa de operaciones con terceras personas las subvenciones públicas recibidas si las mismas no son reintegrables, se han percibido en relación con la actividad empresarial o profesional, y además el importe anual procedente de cada Administración Pública supera los 3.005,06 euros".

Aquesta consulta, es refereix a una entitat que ja ve obligada a presentar el model 347 atès que fa activitats a tercers i pregunta sobre la inclusió de “subvencions” rebudes de l’Administració vinculades a la seva activitat empresarial, cas que no afecta a les Associacions indicades al primer paràgraf.

Per aquest motiu, crec que seria convenient, que reviseu si estic en lo cert, i matitzeu la vostra comunicació, per tal de tranquilitzar a les entitats del tercer sector, davant la premura de la data de presentació del model 347 que ja és inminent.

Salutacions cordials,