15 cançons per pensar

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Aretha Franklin Font: Aretha Franklin
Aretha Franklin
Leonard Cohen Font: Leonard Cohen
Leonard Cohen
Roba Estesa Font: Roba Estesa
Roba Estesa

15 cançons per pensar

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Cançons que han remogut la consciència de moltes persones al llarg dels anys, pel seu compromís amb la pau, la democràcia, el feminisme i els més desafavorits. Veritables himnes a les causes més socials i justes del món.

Aquesta selecció de 15 cançons per pensar, és un treball conjunt amb el psicòleg Adrià Gilabert, un dels mestres en el domini i influència de la música en la ment de les persones a Catalunya. La selecció, acurada, ha volgut donar veu a diversos països, estils, llengües i èpoques. Prova d'això és que moltes d'aquestes cançons han esdevingut veritables himnes universals, que la majoria reconeix com a tals, encara avui.

The times are changing - Bob Dylan

La cançó va sortir a la llum l’any 1964 a l’àlbum del mateix títol, i és un himne intergeneracional, una cançó protesta eternament contemporània. Els temps estan canviant i Dylan (premi Nobel de literatura, poeta i compositor) sempre ens acompanyarà, en moments d’intimitat i introspecció i en moments de lluita. Tant pel seu contingut temàtic com poètic, fan del cantautor americà una icona del pensament dissident i revolucionari. Els paisatges de bellesa onírica que descriu tant aquí com en el conjunt de la seva obra tenen la capacitat d'acabar-nos colpejant amb les realitats més cruentes.

Imagine - John Lennon

La cançó, el major himne pacifista de la història i un cant a la utopia, necessita poques presentacions més. El seu autor, John Lennon, va ser un músic que, amb els seus companys Beatles va canviar els esquemes de la música pop creant les bases musicals de les quals segueixen bevent les generacions posteriors. Fou una persona controvertida, provocadora i revolucionària, que va transcendir les normes establertes esdevenint part de la cultura popular i de la història del segle XX, esdevenint una icona del pacifisme i el moviment hippie.

Respect - Aretha Franklin

Respect, és una cançó versionada per Aretha Franklin, que la va transformar absolutament, ascendint-la i convertint-la en un himne de la lluita feminista. Franklin, recentment traspassada, la 'Reina del Soul' (i del gospel), va ser també una ferma defensora del moviment pels drets racials i del feminisme als EUA. La potència de la seva veu i carisma, la van convertir en un símbol de la comunitat negra i del feminisme d'arreu del món.

Redemption song - Bob Marley

Es tracta d'una cançó sense més acompanyament instrumental que la guitarra acústica i la veu de Marley. Una oda a la llibertat, un cant contra l’esclavitud, física i mental. “Emancipate yourself from mental slavery”. Marley, artista de cançons de redempció i llibertat, és el major exponent del reggae, una icona del moviment rastafari i una persona compromesa amb els drets socials i el moviment racial. D'aquí cançons de protesta i himnes com ara 'Get up Stand'.

Bella ciao (popular)

Popularitzada després de ser el tema central de la sèrie 'La Casa de Papel', probablement no treu que el seu significat sigui encara desconegut al gran públic. La cançó es va convertir en el mantra de la resistència antifeixista italiana durant la II Guerra Mndial. Avui, gràcies a la sèrie, viu una segona època de glòria essent cantada i entonada per persones de totes les edats.

L'estaca - Lluís Llach

L’estaca va ser composada com un cant en contra de la tirania de la dictadura franquista, símbol de la llibertat i independència del poble de Catalunya i ha acabat esdevenint un himne de llibertat i de rebel·lió contra tot tipus d’opressió. L’himne dels oprimits contra els opressors, un altre cant antic però dolorosament contemporani. Les lluites continuen, perquè les estaques d’aquest país i d’aquest món són molt mes profundes del que pensàvem. El seu autor, el reconegut Lluís Llach, és tot un símbol de la lluita antifranquista, i el major exponent de la Nova Cançó, la cançó protesta.

Clandestino - Manu Chao

Manu Chao, ex líder del grup Mano Negra, és un músic molt compromès amb les causes socials, tant dels drets de les persones migrades, la lluita ecologista i contra empreses com Montsanto. La seva cançó 'Clandestino' és un himne sobre les persones que porten a terme un procés migratori i les penúries i sacrificis que han de viure per aconseguir una vida digna.

Space Oddity - David Bowie

Space Oddity és un himne d’una bellesa i fragilitat esfereïdores. Una cançó críptica que, sota la història d’un astronauta que experimenta el seu viatge espacial, descriu els sentiments de soledat, aïllament i distanciament respecte els altres. La fragilitat de la tristesa i la desolació, l’astronauta que perd la comunicació amb la Terra i es perd en la immensitat, foscor, buidor i solitud de l’espai. Bowie, al seu torn, ha esdevingut una de les manors estrelles del rock i del pop, una espècie de geni incomprès que va transgredir molts convencionalismes de l'època creant universos emocionalment commovedors.

I see a darkness - Johnny Cash

Som davant d'una cançó colpidora, un cant a la foscor interna, al prisma obscur sota el qual les nostres ments es poden veure submergides. Anomenem-lo desànim, tristesa, apatia, foscor o en el seu extrem més incapacitant depressió. Cash canta amb fermesa sobre la foscor que sent i sobre encendre un bri d’esperança que il·lumini la seva ànima.

Go down Moises - Louis Armstrong

Go down Moses és una cançó espiritual negra que clama per a l’abolició de l’esclavisme de la comunitat afroamericana. Armstrong porta a terme una versió emocionant de la cançó, amb la seva trompeta com un crit frenètic d’alliberació: "let my people go!". El trompetista està reconegut com una de les figures més rellevants del jazz del segle XX, per la seva potència vocal i el seu virtuosisme.

Obriu les portes - Txarango

'Obriu les portes' és un clam per a l’acolliment dels refugiats de l'Orient Mitjà que venen a Europa en busca d’un futur digne, lluny de la guerra, la misèria i la mort. Una Europa que ha mostrat la seva cara més fosca i decebedora, una Unió que ha confirmat més que mai ser un indigne guanyador del Premi Nobel de la Pau. El grup, a partir d'un registre festiu, ha elaborat veritables himnes com aquest on hom hi troba feminisme, lluita de classes, i un compromís amb el món.

Sunday Bloody Sunday - U2

'Sunday Bloody Sunday' és la cançó protesta d’U2 sorgida a arrel dels esdeveniments succeïts el 30 de gener de 1972 a Irlanda del Nord durant les protestes de la població contra la repressió del govern britànic. En aquestes protestes van morir 13 persones per trets de bala de la policia britànica, i es van produir més de 26 ferits per foc de bala de les forces de l’ordre. Parlem d'un himne protesta contra la violència i la repressió.

Les Criades - Roba Estesa

Aquesta cançó és tota una declaració de guerra i d'empoderament, d'un grup ben nou en el panorama musical que cultiva un folk compromès amb la causa feminista i amb els drets socials. Les seves components reivindiquen amb els seus ritmes festius la revolta i la lluita feminista, himnes per a la revolució antipatriarcal.

Mother Earth - Neil Young

A l’àlbum en directe 'Earth', Young, juntament amb Promise of the Real canten un conjunt de cançons en defensa de l’ecologisme, cançons per despertar la consciència de respecte i cura cap a la nostre delicada i fràgil casa, el planeta Terra. Young també ha estat una persona compromesa amb els drets socials, i una icona hippie i pacificsta.

Chelsea Hotel - Leonard Cohen

Per acabar, una cançó plena de sentiment que descriu l’amor viscut entre Leonard i Janis Joplin, poesia que connecta amb les emocions més universals sentides per tots: l’amor, la pena, la mort i la vida. Com a poeta cantautor, la lírica de la seva poesia, que transmet bellesa, fragilitat i emoció l'han dut a les portes d'un Premi Nobel de Literatura que no va guanyar mai.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou