El rap en català prepara la seva primera gran batalla de freestyle

LaviniaNext
Autor/a: 
Jesús Burgos / Dani Sorolla
El projecte de rap per a la transformació social Perifèria Gold Battle posa en marxa Catalunya Freestyle, la primera gran competició de rap d’estil lliure en català. Font: Fundació Carulla
El projecte de rap per a la transformació social Perifèria Gold Battle posa en marxa Catalunya Freestyle, la primera gran competició de rap d’estil lliure en català. Font: Fundació Carulla
Perifèria Gold Battle va convèncer el jurat de la Fundació Carulla, que li va atorgar el Premi Lluís Carulla 2022 en la categoria de 'Millor Idea'. Font: Fundació Carulla
Perifèria Gold Battle va convèncer el jurat de la Fundació Carulla, que li va atorgar el Premi Lluís Carulla 2022 en la categoria de 'Millor Idea'. Font: Fundació Carulla
El projecte ha impulsat fins a dotze proves pilot de batalles de rap en català per valorar l’interès d’aquest nou format entre el jovent. Font: Fundació Carulla
El projecte ha impulsat fins a dotze proves pilot de batalles de rap en català per valorar l’interès d’aquest nou format entre el jovent. Font: Fundació Carulla

El rap en català prepara la seva primera gran batalla de freestyle

Autor/a: 
Jesús Burgos / Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Perifèria Gold Battle, Llobregat Block Party i el col·lectiu Raplegats, amb el suport de la Fundació Carulla, impulsen la 'Catalunya Freestyle', la primera gran competició de rap lliure en català.

Fa més de vint anys que el rap en català va treure el cap a l’escena musical del nostre país amb artistes com El Dísop –autor del mític tema ‘Jo no soc polac’– o Crim, entre altres, i va gaudir de continuïtat amb grups com Pirats i, especialment, At Versaris. D’aleshores ençà, el rap en llengua catalana ha guanyat terreny i ha aplegat cada cop més adeptes, sobretot entre el jovent. Un avenç que tampoc pot sorprendre ningú, atès que en les últimes dècades el rap i la cultura hip-hop en general han aconseguit un abast global i una influència extraordinària arreu.

Les batalles de rap, en què les artistes improvisen versos sobre una base i s’enfronten verbalment, són part de la cultura hip-hop des dels seus inicis i una de les banderes que defineix el moviment. Habitualment, el resultat de les batalles o competicions el decideix un jurat, però també té molta importància l'ànim i el suport expressat pel públic que assisteix a la batalla.

En aquest context, el projecte de rap per a la transformació social Perifèria Gold Battle posa en marxa 'Catalunya Freestyle', la primera gran competició de rap d’estil lliure en català. La iniciativa també compta amb l’empenta de l'associació cultural Llobregat Block Party (LLBP) –embrió de Perifèria Gold Battle– i el col·lectiu Raplegats, i ha pres forma sota el paraigua de la Fundació Carulla.

Rap per a la transformació social

A través d'un element cultural tan potent per al jovent com és el rap, Perifèria Gold Battle busca donar resposta a reptes que van més enllà de la música, com la inserció social, la creació de vincles i el foment de l'ús de la llengua catalana. En definitiva, vol construir una via perquè les joves s’expressin a la seva manera mitjançant el rap i puguin explicar la seva realitat en català.

"Perifèria Gold Battle és un projecte que pretén donar eines als educadors per generar vincles amb els joves del seu territori; ho fem a través de les competicions de rap perquè actualment és un moviment molt popular entre els joves i ens permet motivar-los i connectar amb ells", explica l’Albert Alarcón, cantant de rap en català, DJ des dels disset anys i amb més d’onze anys d'experiència en el sector de la gestió cultural, l’associacionisme i la producció d’espectacles, alhora que un dels principals impulsors de Perifèria Gold Battle, juntament amb l'Alba Lapuerta i altres persones.

La iniciativa va convèncer el jurat de la Fundació Carulla, que li va atorgar el Premi Lluís Carulla 2022 en la categoria de 'Millor Idea'. El projecte fa bandera del català i vol contribuir a evitar que la nostra llengua resti limitada a determinats camps expressius.

"El cas de 'Catalunya Freestyle' és un gran exemple per assolir que el català sigui una llengua d'ús i de creació entre els joves”, assenyala la Marta Esteve, directora general de la fundació, qui afegeix que “es tracta d’un projecte cultural que imagina i proposa noves respostes als reptes socials que estem vivint".

Un objectiu que tenen molt present a Perifèria Gold Battle, on treballen des de fa temps per crear un marc d'acció entorn de la cultura del rap i el hip-hop, enteses com a vehicle de desenvolupament artístic, cultural i personal per posar de manifest els problemes i les múltiples realitats que afecten les joves.

De fet, no és la primera vegada que l’entitat cultural, en aquest cas com a Llobregat Block Party, llança un projecte així. Ja ho va fer, per exemple, amb 'Impuls de barri', un projecte per generar consciència social i vinculació comunitària a través d’un documental sobre el barri cornellenc de Sant Ildefons.

La primera gran competició de rap lliure en català

Tot just fa un any, el projecte Perifèria Gold Battle va ser premiat amb l’acompanyament i assessorament de persones expertes de la Fundació Carulla per tirar endavant la 'Catalunya Freestyle'.

Així, es van impulsar fins a dotze proves pilot de batalles de rap en català per valorar l’interès d’aquest nou format entre el jovent. El resultat va ser més que satisfactori: es van celebrar esdeveniments amb més de quatre-centes cinquanta participants i 3.400 assistents a espais com el casal de Joves la Báscula, casal de Joves de Porta Nou Barris, el Centre Comercial Som Multiespai, el Centre Cívic Torre Barro o el Parc de l’Espanya Industrial, entre d’altres.

Des de Perifèria Gold Battle expliquen que van quedar molt satisfetes amb la resposta rebuda a les proves pilot i van constatar de primera mà el gran interès que genera el format, que s’ha estès a tots els països catalans amb peticions vingudes del País Valencià i de les Illes Balears. “Agraïm el suport continuat de la Fundació Carulla, que ha estat essencial per convertir aquest projecte en una realitat”, destaca Alarcón.


Com a resultat de tot aquest treball en equip dut a terme al llarg del 2023, es posarà en marxa la 'Catalunya Freestyle', la primera competició de rap en català, que començarà el pròxim 17 de febrer a l'espai Fabra i Coats de Barcelona. Gratuïta i oberta a tothom, a la competició els artistes improvisaran versos en català i s'aniran classificant fins a decidir el guanyador del campionat. El jurat valorarà la creativitat, la musicalitat, la posada d'escena o l'enginy de les rimes, entre altres factors, per decantar el triomf cap a un bàndol o l’altre.

Amb el projecte, l’organització també cerca fomentar la participació femenina i intergènere amb la creació de la batalla dual mixta, que només permet la participació de parelles formades per home i dona. A més, treballa per reunir el suport necessari per poder impulsar un campionat descentralitzat, amb diferents rondes classificatòries a diverses demarcacions catalanes.

“Perifèria Gold Battle, davant la inexistència de contextos favorables per a joves que viuen als barris perifèrics de l’àrea metropolitana de Barcelona, vol fomentar, amb batalles de rap i accions educatives, la creativitat i l’acompanyament relacional de joves en situacions vulnerables”, reblen des del projecte. La Catalunya Freestyle n'és una mostra; i ben segur que en vindran més.

Afegeix un comentari nou