Imperdibles culturals al gener

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius

Imperdibles culturals al gener

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Estrenem l’any amb fires i festes associatives on no hi faltarà la música, el cinema, les arts escèniques...

Uncedo és una ONG que, després de dos anys col·laborant activament a Sud-àfrica, es va crear l’any 2013 a Barcelona. Formada per un col·lectiu d’arquitectes i professionals d’altres disciplines, que entén la professió com una eina de transformació social a través de la cooperació. Enguany projecten crear un centre per a persones amb necessitats especials, amb l'objectiu de millorar la situació de la comunitat de Joe Slovo (Sud-Àfrica). Amb la voluntat de recaptar fons, l’entitat organitza un concert musical amb el duet familiar Jana & Jordi “In The living room”, al Jamming Lounge de Gràcia el 7 de gener, a les 19h. Interpretaran temes de soul, folk i pop.

La Barraca, Parella de 2, Casa nostra Casa vostra, el Casal Popular de Vilafranca i La Barra del Casal Popular i Artefacto treballen plegades per la jornada solidària amb les persones refugiades que s'iniciarà al teatre Cal Bolet, a les 11 h, amb l'espectacle La Bèstia de la Mar Salada, de la companyia Parella de 2. A les 12.15 h, la plaça del Penedès serà l'escenari del Vermut Solidari amb jocs gegants de la companyia Artefacto. I a partir de les 18 h, es presentarà la campanya "Casa nostra, Casa vostra" de "Penedès Acull" i les seves accions. La cantautora Marina Rossell clourà l'acte. Les entrades solidàries de l'espectacle (5 €) i les consumicions del vermut es poden comprar al Casal Popular i aniran destinades al finançament d'Eko Project que treballa per millorar les condicions de vida de les persones refugiades a la població grega de Vasilika.

El certamen és tot un referent de la música d’arrel dels Països Catalans i celebrarà el seu 30è aniversari el 2017. Durant gairebé sis mesos, programarà més d’un centenar d’activitats i comptarà amb mig miler d’artistes del gènere. El festival arrencarà el 13 de gener amb un concert inaugural que servirà de centre de trobada de diversos grups i artistes històrics del gènere a casa nostra, amb Jaume Arnella com a mestre de cerimònies.

És un festival autogestionat i solidari que es farà a Can Batlló, els beneficis del qual aniran destinats a finançar el projecte unitari d’El Polvorí. Al concert hi participaran bandes de renom d’arreu de la Península: Galiza, Euskal Herria i Catalunya. Keltoi! Galiza, Bisonte 1312, Against you, Demencials Vic Crew i Revenja. Sons contundents, preus populars, cervesa artesana i bon ambient. Entrades anticipades online.

Les arrels rurals a Catalunya es fan notar a partir de la segona setmana de gener, quan una quarantena de municipis catalans rememoren el passat pagès i agrícola amb els tradicionals recorreguts de cavalls, ases, carruatges i traginers pels carrers principals. Sovint es combinen amb jornades gastronòmiques, mercats artesanals i concursos. Es poden veure, entre d’altres, a Taradell, Valls, Vilanova i la Geltrú, Centelles, Caldes de Montbui... Només cal consultar el calendari de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

El Centre de Titelles de Lleida organitza la 21a edició del Cicle Joc al Ninot al CaixaForum de Lleida amb una programació de 6 espectacles els diumenges a la tarda: Dins la panxa del llop; 7 ratolins; Maüra, la filla de la Terra; Kissu; Xim; El Petit Piano.

  • Sopar dels Barbuts (El Vendrell, entre el 15 i el 22 de gener)

La capital del Baix Penedès cada any, des del 1994, celebra el Sopar dels Barbuts, una festa que té lloc des de 1994 la tercera setmana de gener, la més freda de l’any. Organitzada per l’Associació de Barbuts del Penedès, es tracta d’un ritual al que hi assisteixen només comensals que duen barba i que es reuneixen al voltant d’una taula per compartir un àpat i fer-la petar, en el marc d’una festa que cada any incorpora novetats.

La sisena edició del festival cinematogràfic projectarà treballs d'una quinzena de països diferents al MACBA i a l'Ateneu del Raval. 45 projeccions cinematogràfiques competiran al concurs a través de diferents gèneres i codis expressius, relats sobre vivències personals i quotidianes, múltiples i diverses relacions humanes, diàleg i interacció de valors culturals. La mostra està organitzada pel Casal de Barri Folch i Torres, la Fundació Tot Raval, l’Associació SLOWCUrT, que compta amb la col·laboració de l’Ateneu del Raval, Raval Cultural i el MACBA.

Els i les sardanistes, reserveu-vos al calendari el dia 29 de gener. A dos quarts de 5 de la tarda, teniu una cita a La Garriga per celebrar una nova edició de l’Aplec d’hivern amb les cobles Tres Vents i Jovenívola de Sabadell. Serà al Pavelló de Can Noguera.

  • Sonaprop (Llorenç del Penedès, 29 gener al 12 de març)

Adrià Puntí, Maria Arnal & Marcel Bagés, Núria Graham i Est Oest seran les propostes d'alta volada a la desena edició del cicle de Llorenç del Penedès.Organitzat pel Centre de Llorenç del Penedès, el cicle musical es programarà del 29 de gener al 12 de març. L'escenari principal dels concerts serà la finca Heretat Sabartès, a excepció del d'Adrià Puntí, que actuarà en un concert especial de celebració a l'Auditori Pau Casals d’El Vendrell, sent el plat fort del cicle. Tots els concerts es celebraran en diumenge i començaran a les set de la tarda.

Afegeix un comentari nou