L'Associacionisme Cultural Català presenta al·legacions a la Llei Òmnibus

Autor/a: 
Ens de Comunicació Associativa
 Font:
Font:

L'Associacionisme Cultural Català presenta al·legacions a la Llei Òmnibus

Autor/a: 
Ens de Comunicació Associativa

Resum: 

L’Ens de Comunicació Associativa presenta al·legacions a la Llei Òmnibus que afecta de ple el món de la cultura popular.
Centenars d’entitats i milers de persones que es reuneixen els caps de setmana per practicar activitats associatives, representades en 21 entitats federatives s’han posat d’acord per presentar al·legacions a l’avantprojecte de llei

Les Federacions més representatives de l’associacionisme cultural popular que integren l’Ens de Comunicació Associativa es varen reunir en Assemblea General Extraordinària per avaluar la anomenada llei òmnibus i acordar, unànimement, les al·legacions que s’han lliurat al registre del Departament de la Presidència de la Generalitat.

Malgrat que el propòsit del Govern és lloable –reduir tràmits burocràtics, simplificar l’Administració i estimular l’activitat econòmica- en el redactat de la nova llei, el món de la cultura queda afectat sensiblement. El Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) desapareix de facte, com a pas previ a la creació d’un òrgan específic, sense definir. També amb la pèrdua del Consell Assessor de Cultura, el sector contempla que les seves reivindicacions, per posar al dia el departament que fins ara tenia cura de les seves activitats, s’han menystingut i que no es compta amb aquest col·lectiu per la nova reestructuració.

L’Ens de Comunicació Associativa considera que no només és un membre de la societat civil catalana que té el seu propi parer sobre el projecte, sinó que és “un afectat interessat directe per allò que s’hi preveu com a futura llei”, i és des d’aquesta condició que formula les al·legacions, per tal que siguin tingudes en compte en la següent tramitació de l’avantprojecte de llei de simplificació, d’agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l’activitat econòmica.

Entre les al·legacions que ha presentat, s’esmenta: “garantir la presencia d’un consell representatiu de les institucions que aglutinen l’associacionisme cultural català”, així com la seva participació en la redacció del reglament i en la definició de les línies estratègiques i els objectius de la política de l’associacionisme cultural català i de la cultura popular i tradicional. Així mateix, dins de l’àmbit dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat, una de les funcions de l’òrgan específic a crear sigui “escollir els guardonats als Premis Nacionals de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya”, prèvia consulta vinculant d’un consell representatiu de les institucions que aglutinen el moviment associatiu Cultural català.

Abans de la constitució de l’assemblea, es va comptar amb la participació del director del CPCPTC, Lluís Puig, per tal de ampliar-ne antecedents i aportar la major i més fidedigna informació possible. Puig va fer una exposició dialogant, donant a entendre que la nova etapa del CPCPTC seria positiva. El director va assenyalar que es crearia una nova direcció general al voltant dels conceptes de l’associacionisme i cultura popular, i el patrimoni etnològic, possiblement, passaria a dependre de la D.G. de Patrimoni del propi Departament de Cultura, d’acord amb el propòsit del Govern de simplificar l’administració.

L’Ens de Comunicació Associativa és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació d’Ateneus de Catalunya, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.

Més informació:
Antoni Carné, president de l’Ens de Comunicació Associativa T. 648 80 37 76
Assumpta torrent, responsable de Comunicació T. 645 39 82 29
web

Afegeix un comentari nou