El Parlament Europeu lluita contra l'abandonament escolar prematur

El Parlament Europeu lluita contra l'abandonament escolar prematur

Resum: 

El Parlament Europeu va aprovar el passat dia 1 de desembre una resolució en què insta els Estats membre de la Unió a emprendre mesures per lluitar contra l’abandonament escolar prematur a fi d’assolir l’objectiu de situar la seva taxa per sota del 10% l’any 2020.

El Parlament Europeu va aprovar amb 543 vots a favor, 83 en contra i 4 abstencions una resolució per abordar l’abandonament escolar prematur al si de la Unió en què planteja mesures com ara allargar l’educació obligatòria fins els 18 anys.

La resolució recorda que l’Estrategia 2020 fixa l’objectiu de rebaixar al 10% de la taxa d’abandonament escolar i d’augmentar el percentatge de la generació més jove amb estudis superiors complets fins al 40%. No obstant això, la taxa mitjana d’abandonament escolar prematur l’any 2009 encara era del 14,4%.

Segons la resolució, l’abandonament escolar prematur té conseqüències greus pel creixement econòmic de la Unió però també per a la seva cohesió social i recorda que, a més, és un factor fonamental que contribueix a l’atur, la pobresa i l’exclusió social. En aquest sentit, també es detecta que l’abandonament escolar prematur és més comú entre infants d’orígens més desafavorits.

Per tot plegat, el document proposa, entre d’altres, que es doni suport lingüístic a estudiants amb antecedents de migració i que es pari atenció a la situació d’infants gitanos, un 20% dels quals no està escolaritzat.

Entre d'altres mesures, el document assenyala que cal:

  • Intensificar esforços per establir mesures de conciliació de la vida familiar i laboral, atès que les polítiques ineficaces en aquesta matèria es revelen com a factor clau per a l’augment de l’abandonament escolar prematur i el fracàs escolar.
  • Augmentar l’escolarització obligatòria fins els 18 anys.
  • Crear escoles de “segona oportunitat” per als joves que hagin abandonat prematurament els seus estudis: aquests centres ajudarien els joves a entrar de nou al sistema educatiu i els reforçaria la confiança en ells mateixos i en la seva capacitat d’aprenentatge.
  • Que els estats membre de la UE actuïn de forma eficaç per registrar i fer front al fenomen dels joves que ni estudien ni treballen.

Alhora, la resolució demana a la Comissió i Estats membre que creïn i desenvolupin polítiques per identificar ràpidament les persones que corren més perill de ser afectades per l’abandonament escolar prematur i anima els estats a invertir en formació del professorat i en la qualificació del personal per a l’ensenyament preescolar i obligatori.

Afegeix un comentari nou