Per què les ludoteques privades s'han convertit en centres de suport familiar?

Autor/a: 
Alicia Royuela
 Font: Font: Unsplash.
Font: Font: Unsplash.
 Font: Font: Unsplash.
Font: Font: Unsplash.

Per què les ludoteques privades s'han convertit en centres de suport familiar?

Autor/a: 
Alicia Royuela

Resum: 

Davant els nombrosos requisits que imposa el Decret 94/2009 de 9 de juny, les persones responsables d'aquest tipus d'entitats han optat per canviar la denominació de l'establiment i evitar de complir amb els requisits legals.

Per això, la majoria d'aquests establiments han deixat de denominar-se ludoteques per convertir-se en centres de suport familiar, serveis que actualment no estan regulats.

Com succeeix en ocasions, sobretot quan es legisla després d'ocórrer un accident lamentable i a més no es consulta a les parts implicades, la regulació legal no ha solucionat els problemes preexistents, ja que segueixen funcionant paral·lelament altres tipologies d'entitats que treballen amb menors sense que existeixi una normativa que reguli el seu funcionament.

Si la finalitat del decret era acabar amb les guarderies camuflades evitant l'aplicació de la normativa corresponent el problema no s'ha resolt.

Joan Bascoñana, president de l'associació ALPIC, que agrupa una seixantena de centres de suport familiar, és partidari d'acabar amb el buit legal.

Tal com es va analitzar en el recurs dedicat a aquesta matèria, el decret de ludoteques estableix nombrosos requisits com, per exemple, que les persones usuàries menors de 4 anys han d'estar acompanyades de la persona legalment responsable durant tota l'estada en la ludoteca o la necessitat d'aconseguir una acreditació de l'ajuntament corresponent.

A més, el decret preveu sancions si una vegada en vigor el decret segueix utilitzant la denominació ludoteca sense estar l'establiment acreditat.