La majoria de la ciutadania espanyola no coneix l'RSC, però dóna importància al consum crític

 Font:
Font:
 Font:
Font:

La majoria de la ciutadania espanyola no coneix l'RSC, però dóna importància al consum crític

Resum: 

Un informe de la Fundación Adecco conclou que, encara que la ciutadania no està familiaritzada amb el concepte de Responsabilitat Social Corporativa, sí que té en compte criteris de responsabilitat a l'hora de consumir.

La Fundación Adecco ha presentat la cinquena edició de l'informe El ciutadà i la RSE, que recull els resultats d'una enquesta realitzada a 1.000 persones majors d'edat residents a l'Estat espanyol. D'una banda, ha aprofundit en el grau de coneixement i penetració del concepte de Responsabilitat Social de les Empreses entre els consumidors i consumidores. I, d'altra banda, ha demanat als enquestats que s'autoavaluïn i valorin si fan o no un consum crític i responsable.

Així, l'informe conclou que el concepte d'RSE o RSC, que fa referència al compromís de les empreses envers les necessitats dels seus grups d'interès en els diferents àmbits (laboral, acció social, medi ambient, clientela i entitats proveïdores, i bon govern i transparència), segueix sent desconegut per a la majoria de la ciutadania. Concretament, el 65% de les persones enquestades ha assegurat no estar familiaritzada amb el concepte.

L'estudi assenyala, però, que tot i no conèixer el concepte, la ciutadania i els consumidors sí estan compromesos amb el consum crític. De fet, un 49% es mostra selectiu a l'hora de consumir, incorporant criteris de responsabilitat quan es tracta d'adquirir productes i serveis. Per exemple, els preocupa el respecte de la marca a l'entorn físic o als drets humans. Així mateix, un 19% no ha tingut en compte la variable responsabilitat en el seu consum, però preveu fer-ho en un futur pròxim.

En canvi, un 34% continua sense concedir importància a la responsabilitat en el seu consum, prioritzant altres aspectes com el preu del producte, la proximitat de l'establiment, la comoditat, l'eficiència, etc.

A partir d'aquestes dades, el director general de la Fundació Adecco, Francisco Mesonero, es mostra optimista i assenyala que "potser l'RSE sigui un concepte desconegut com a terme, però està calant amb intensitat en la consciència cívica, en una societat que es torna més crítica, exigent i selectiva". Mesonero afirma que cada vegada més, els ciutadans premien amb el seu consum a les marques i empreses més sostenibles i castiguen o "boicotegen" a les que consideren més "irresponsables".

Què demana la societat a les empreses?

Una altra dada que revela que els ciutadans sí coneixen la RSC, encara que sense ser-ne conscients, és que un 90% dels enquestats considera que les empreses han de tenir la mateixa responsabilitat que els poders públics a l'hora de donar resposta als problemes i necessitats de l'entorn. Així, consideren que tenen molt a dir i fer respecte als dos problemes que més preocupen als enquestats: l'atur i la corrupció.

L'informe també ha demanat als enquestats i enquestades indicar els criteris per catalogar com a responsable una organització. El trio guanyador l'han conformat l'ètica (58%), la transparència (56%) i la diversitat (45%), aquesta última referida a cultures corporatives en què prevalguin els processos de selecció per competències: aquells que no discriminen per factors com l'edat, el sexe o el fet tenir un certificat de discapacitat. En la quarta posició s'ha situat el respecte i el servei a la comunitat (32%), seguit de la recerca del progrés (27%).

Les persones enquestades també opinen que les empreses espanyoles tenen molt a aprendre de les europees. Així, un 61% situa a les organitzacions nacionals per sota de les europees en matèria de responsabilitat. Un 35% és més imparcial i les avalua de forma similar. I només un 4% té una millor percepció de les empreses estatals en comparació amb les d'Europa.

Què opina la ciutadania de la pròpia responsabilitat?

Un 75% dels enquestats considera que la ciutadania també té molta responsabilitat a l'hora de donar resposta als problemes de l'entorn i afrontar la sortida de la crisi. La Fundación Adecco fins ara no analitzava aquesta vessant de la responsabilitat de la pròpia ciutdania, però ho ha fet per primer cop en aquesta edició de l'informe. Així, els i les enquestades han autoavaluat les seves pròpies pràctiques.

Així, l'informe ha analitzat aspectes com la separació de residus, la reutilització, el respecte per la comunitat i la comunicació i el diàleg. Se'n desprèn que el 63% dels enquestats promou la separació de brossa orgànica i inorgànica i un 56% dóna la roba que ja no fan servir a parròquies o centres d'acollida.

Un 80% té molt interioritzat el respecte pels veïns i veïnes i es preocupen de no fer soroll amb les reunions familiars, els aparells elèctrics i els electrodomèstics a hores incompatibles amb el descans i la tranquil·litat.
Referent al diàleg, un 74% dels enquestats afirma que la comunicació i la resolució de conflictes són una figura clau en l'entorn familiar i un 87% afirma que es relaciona amb totes les persones del seu treball, independentment de les seves circumstàncies personals.

Afegeix un comentari nou