6 claus a tenir en compte en la creació d'un web associatiu

Autor/a: 
Josep Carbonell

6 claus a tenir en compte en la creació d'un web associatiu

Resum: 

La pàgina web d'una entitat és la carta de presentació d'aquesta en el món virtual. Us presentem un seguit de consells que cal tenir presents a l'hora d'engegar un projecte d'aquesta magnitud.

Transmetre l'essència de l'entitat

Abans d'engegar un projecte d'aquesta magnitud, és imprescindible valorar amb els membres de l'entitat quina és la imatge que volem difondre. El web serà la nostra cara visible a la Xarxa i cal que, tant en el disseny com en el contingut, quedin ben marcades les característiques que defineixen la nostra organització. En aquest sentit, és interessant crear un petit apartat on s'expliqui "qui som" i "què fem" de manera acurada.

Atractiu a la vista

La pàgina web és la nostra carta de presentació i és important que sigui agradable per a l'usuari. La primera impressió serà clau perquè els internautes guardin la pàgina a la seva llista de webs destacats, i per tant, adquireixin una bona imatge de l'entitat, o per el contrari, la descartin. Per atreure l'atenció del públic cal:

  • Bona combinació de colors. És aconsellable utilitzar els colors corporatius de l'entitat i combinar-los de manera que el resultat sigui atractiu a la vista.
  • Ben estructurada. Una bona distribució de les seccions crea sensació d'espai i no espanta.
  • Evitar l'excès d'elements. No per tenir una pàgina web carregada d'elements, animacions i informació, aquesta guanya en qualitat. Normalment, les millors webs són aquelles més senzilles i on res està situat a l'atzar.

Fàcil d'utilitzar

L'espai web de la nostra entitat ha d'estar pensat per a l'usuari. Hem de tenir present que no tothom està acostumat a navegar per la xarxa, i que per tant, la navegabilitat ha de ser senzilla:

  • Distribució estudiada. S'aconsella que les seccions i elements més destacats del web i que poden ser de major interès per al públic, siguin visibles a primer cop d'ull.
  • Menú senzill i ús adequat dels enllaços interns per facilitar la mobilitat per la pàgina.
  • Dotar-la d'un cercador eficient per facilitar la recerca de contingut.

Imatge de modernitat i dinamisme

Una bona pàgina web que busca fidelitzar usuaris, necessita renovar-se periòdicament. Ha de ser dinàmica i comptar amb elements variables que la permetin mostrar una imatge de modernitat i progrés constant. Si una persona accedeix al web i no hi troba quelcom diferent, tard o d'hora deixarà d'entrar-hi.

De la mateixa manera que amb el disseny i l'estructura, és necessari que els continguts es renovin diàriament. Cal que la pàgina estigui viva i sempre al dia. L'actualitat és clau per donar prestigi i valor afegit a la pàgina. Aquelles que siguin capaces de publicar primícies, sempre amb rigor informatiu, aconseguiran un públic fidel i convertir-se en referent dins del sector.

Continguts visuals

Tot i que el contingut principal serà transmès a partir de text, és important nodrir el web d'elements virals que ajudin a la lectura i facin la informació més visual. Parlem de galeries fotogràfiques, imatges, vídeos o esquemes que faran la pàgina més atractiva i convidaran als usuaris a compartir la informació. En aquest sentit, és preferible evitar un ús abusiu del text.

Fomentar la interactivitat

Un mecanisme imprescindible per fidelitzar els usuaris és la interacció amb aquests. Cal dotar la pàgina web d'eines per comunicar-nos amb ells i generar un clima de diàleg en el que els internautes es puguin sentir part activa del nostre espai web. Per assolir aquest objectiu podem:

  • Donar protagonisme a les xarxes socials. Caldrà analitzar prèviament a quines ens interessa tenir presència.
  • Afegir l'opció de crear comentaris a les notícies.
  • Fer enquestes i promocions on es demani la col·laboració dels usuaris.