"Coneix les teves llimones", una campanya per lluitar contra el càncer de mama

  • #knowyourlemons pretén conscienciar a la població femenina de la importància de l'autoexploració (Font: worldwidebreastcancer.org)

    #knowyourlemons pretén conscienciar a la població femenina de la importància de l'autoexploració (Font: worldwidebreastcancer.org)

  • Les 12 llimones volen mostrar els 12 possible símptomes que podem detectar al pit. (Font: worldwidebreastcancer.org)

    Les 12 llimones volen mostrar els 12 possible símptomes que podem detectar al pit. (Font: worldwidebreastcancer.org)

  • Guia sobre com hem d'actuar per tal de prevenir el càncer de mama. (Font: worldwidebreastcancer.org)

    Guia sobre com hem d'actuar per tal de prevenir el càncer de mama. (Font: worldwidebreastcancer.org)

La campanya mostra, a través de 12 llimones, els possibles símptomes amb els quals podem detectar el càncer de mama i remarca la importància de l'autoexploració per prevenir la malaltia.

“La vida t'ha donat llimones. Però, coneixes les teves llimones?” és l'eslògan de la nova campanya mundial, dissenyada per la Dra. Corrine Ellsworth Beaumont, fundadora i directora de Worldwide Breast Cancer, amb la qual es busca explicar els 12 signes visibles o palpables que poden ser símptomes d'un càncer de mama.

A través de diferents infografies en les quals es representen els pits femenins amb llimones i sota el hashtag #knowyourlemons, la campanya assenyala tots els passos necessaris que han de seguir les dones en cas de notar canvis en els seus pits; des de la revisió a casa fins als passos a seguir amb un metge.

Una dotzena de llimones emmagatzemades en una ouera expliquen l'aspecte que pot tenir el càncer i com es poden detectar. Tot i que l'autoexploració segueix sent el mètode més eficaç, existeixen altres senyals externs que poden indicar-nos que alguna cosa no va bé. Aquests signes poden ser: notar el pit dur o una massa densa, un enfonsament, una excoriació, una vermellor, un fluid inesperat, que surtin com uns clotets, un bony, una vena marcada, el mugró retret, un canvi en la forma o de mida i la pell de taronja.

La campanya recorda que "un tumor cancerigen és sovint dur, no es desplaça i sembla una llavor de llimona", i recorda que el millor moment per fer un examen de mama és uns dies després de tenir la menstruació. Tot i així, remarquen que si alguna dona troba algun dels signes assenyalats en la campanya “no ha d'entrar en pànic, perquè alguns dels canvis són normals”. Però, tot i així, recomanen “ser intel·ligent i anar al metge”. 

#knowyourlemons també explica els passos necessaris que s'han de fer des que es nota algun símptoma fins a fer-se una mamografia, i en cas que hi hagi qualsevol anomalia, una biòpsia.

El càncer de mama a Catalunya 

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones catalanes. S’estima que una de cada nou el patiran al llarg de la seva vida i és més freqüent entre els 45 i els 65 anys. Cada any hi ha uns 4.200 casos, el que suposa el 28,6% de tots els tumors detectats en la població femenina.

Tot i que un 17% de les morts per càncer a Catalunya ho són per aquesta causa, la xifra de defuncions ha caigut un 2,6% respecte del 2015 d’acord amb el Departament de Salut. Així, doncs, la supervivència cinc anys després del diagnòstic és del 82,8%.

Afegeix un comentari nou