Sr. Postu: "En aquests deu anys hem recaptat a prop de 300.000 € per a diferents entitats"

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
Una iniciativa pensada per ajudar al territori de Lleida i Les Terres de Ponent. Font: Postureig de Lleida.
Postureig de Lleida fa deu anys que ajuda persones i entitats del seu territori. Font: Postureig de Lleida.
El projecte Postureig de Lleida fa deu anys que ajuda a persones i entitats del seu territori. Font: Postureig de Lleida.
És una iniciativa pensada per ajudar al territori de Lleida i les Terres de Ponent. Font: Postureig de Lleida.

Sr. Postu: "En aquests deu anys hem recaptat a prop de 300.000 € per a diferents entitats"

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

Postureig de Lleida és una iniciativa que pretén difondre i promoure accions solidàries d'entitats ubicades a Lleida i les Terres de Ponent.

'Postureig de Lleida' és un projecte que va néixer l’any 2003. A l’inici era un compte d'Instagram amb la finalitat de fer bromes sobre el postureig, allò que es fa més per imatge o per les aparences que per una motivació autèntica. Posteriorment, el seu creador, el Sr. Postu va començar a realitzar participacions solidàries per a entitats de Lleida i les Terres de Ponent.

En què consisteix aquesta iniciativa?

Postureig de Lleida són comptes a les xarxes socials que fan humor des d'una perspectiva lleidatana sovint amb força crítica social. Pretenen promoure el #Lleidatanament i el #Ponentinament; les tradicions, manera de parlar, manera de ser i altres coses admirables de l'oest de Catalunya. Com a mínim, publiquem una imatge bonica de Lleida o Ponent els 365 dies de l'any.

A més a més, des d'aquests comptes també promovem la solidaritat cap a entitats de la terra.

Ho fem de diferents maneres, amb la participació en actes, la promoció de les activitats i les propostes que fan les entitats de Lleida i Ponent, i a través de la venda de marxandatge: més de cent productes solidaris on tots els beneficis es donen a més de vint organitzacions de Lleida i Ponent.

Qui és el Sr. Postu?

El Sr. Postu soc jo mateix. Soc l’administrador a les xarxes socials dels comptes de Postureig de Lleida. Em consideren un dinamitzador solidari i protegeixo el meu anonimat amb un barret de l’Aplec del Caragol i una màscara de Spiderman. Soc l'autor de la majoria de publicacions que fem als comptes i també m'encarrego del disseny i la gestió de la venda dels productes solidaris.

A més, participo en diferents actes per tot el territori, fent de presentador, discursos, pregons... I el benefici que n'obtinc el dono a entitats benèfiques locals.

Per què utilitzes l'anonimat?

Vaig començar volent restar a l'anonimat perquè faig molta crítica (amb un toc humorístic) sobre l'actualitat; opino sobre la política lleidatana i nacional, sobre poders fàctics... El que passa és que això ja ha passat a un segon terme (el polític que vol saber qui soc ho pot saber fàcilment i no hi ha massa problema perquè tinc poc a amagar, realment), però considero positiu conservar aquest anonimat per tenir certa privacitat i pel tema solidari.

Penso que és millor que totes les coses bones que fem des dels comptes s'entengui com un èxit col·lectiu de tothom que hi col·labora i no que recaigui només en una sola persona amb nom i cognoms (als seguidors dels comptes els anomenem #PostuFans).

Per què utilitzes l'humor com a eina? Quins benèfics té?

Faig servir l'humor, primer perquè em surt sol fer-ho així, i segon perquè és una eina fantàstica per fer el que faig. Quan s'utilitza l'humor per fer una queixa, la veritat queda embolcallada en un context diferent, sovint menys agressiu i fa que tot entri millor.

Pel tema solidari és el mateix. A vegades col·laborem amb entitats que ajuden en problemàtiques molt dures. Donar-li un toc simpàtic o treure-li certa seriositat fa que les coses esdevinguin més properes, més obertes, i no tan fosques. Està demostrat que l'humor, el riure i el somriure tenen propietats sanadores evidents, tant físicament com mentalment. I és una vàlvula d'escapament excel·lent.

Quines causes benèfiques es duen a terme des de #PostureigLleida?

Com he comentat, col·laborem directament amb més de vint entitats de Lleida i Ponent, i indirectament amb totes aquelles que ho proposin, fent-ne difusió o participant en actes. L'ajuda directa es basa en una sèrie de productes com xapes, imants, samarretes i tasses, cadascun amb un disseny fet per mi amb un lema relacionat amb Lleida i Ponent. Els diferents dissenys toquen molts pals: des de l'ajuda a persones en situació de sensellarisme, passant per persones amb síndrome de Down o entitats del col·lectiu LGBTIQ i feministes.

La majoria comencen per 'I Love' i una paraula, si pot ser típica del lleidatà o que tingui relació amb la causa que ajudem. Segurament, els productes més venuts siguin 'I Love Popes', per a l’Associació de Dones Intervingudes de Mama (ADIMA), 'I Love Padrins' per a l'Associació d'Alzheimer de Lleida, 'I Love Xiquets' per a l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) o 'I Love Lleidatanament', els beneficis dels quals els reparteixo per a totes les entitats.

Quins són els projectes benèfics en els quals més t’ha impactat participar?

La veritat és que de tot se n'aprèn i cada cop que un fa voluntariat en treu quelcom positiu. Els membres de les entitats acostumen a ser molt agraïts i és un plaer poder-los conèixer i ajudar-los directament. També hi ha les festes multitudinàries de l'AFANOC, les diferents curses per a les entitats... Dit això, segurament, el que impacta més és conèixer persones en situacions complicades.

És el cas de l'entitat AREMI, que té membres amb paràlisi cerebral, mobilitat reduïda, trastorns cognitius, sensorials... En la primera visita, deu fer ja set o vuit anys, recordo un moment d'il·luminació i claredat en el sentit de "ei, els estàs ajudant, però has de fer més". I així ho intento... Intento dir que no el mínim possible si el propòsit és solidari.

Com pot contribuir la ciutadania amb aquest projecte?

La gent pot entrar a la web i col·laborar amb la compra de productes solidaris. Com he dit, no hi ha lucre, i el benefici és al 100% per a l'entitat corresponent. També si tenen alguna proposta interessant per col·laborar amb alguna causa, o volen difusió o que participi en un dels seus actes a canvi de fer un donatiu, em poden escriure als meus comptes a Facebook, Twitter i Instagram.

Afegeix un comentari nou