Una xarxa social que lluita contra el crim a través de la geolocalització a Perú

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Una xarxa social que lluita contra el crim a través de la geolocalització a Perú

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Reach SOS és un projecte social nascut a Llatinoamèrica que vol reduir la inseguretat ciutadana amb la unió entre Administració Pública i ciutadania.

La geolocalització no serveix només per buscar un carrer a Google Maps o anar a caçar Pokémons. Reach SOS, una iniciativa peruana que té com a objectiu lluitar contra el crim i prevenir la ciutadania de possibles emergències, també ha trobat la seva alma màter gràcies a aquesta eina per ubicar persones i llocs. “Volem reduir la inseguretat ciutadana amb la unió entre autoritats i ciutadania”, afirma Alexander Salazar, principal fundador de la xarxa social. Entre altres coses, l'App permet una comunicació a temps real, enviar un senyal d'alerta amb només prémer un botó i mantenir l'anonimat de tot o tota usuària. Es pot descarregar tant per Android com per Microsoft.

“De petit vaig viure al Callao, una de les zones amb més delinqüència al Perú, on escoltar robatoris o soroll de trets era habitual”, afirma Salazar. La idea inicial de Reach, l'any 2014, era fer una aplicació que compartís la seva ubicació i avisés a la seva família en cas de perill. A la mateixa vegada que el projecte creixia es va adonar que podia anar una mica més lluny i avui dia, l'any 2016, ell mateix la descriu com la Xarxa Social Internacional de Seguretat Ciutadania.

Reach és una plataforma tecnològica de seguretat social que “dóna a les persones l'oportunitat de ser protagonistes en la solució d'incidents delictius. El seu funcionament es divideix en dos mòduls: seguretat personal i seguretat ciutadana. En el primer mòdul, l'usuari pot sol·licitar la ubicació exacta dels seus contactes, administrar permisos de qui pot veure on es troba, fer seguiment en temps real i definir números d'emergència per demanar auxili a les autoritats en cas d'intent de robatori, segrest, etc. En el segon mòdul, es poden reportar activitats il·legals, avisar a usuaris propers d'un incident, rebre notificacions sobre successos al voltant de la ubicació d'una persona, compartir comentaris i col·laborar amb la policia i/o els bombers a temps real.

En el sector del turisme, l'ús per saber quines zones són més segures que altres és ben clar. Dins del Tercer Sector, les entitats es poden beneficiar de l'ús d'aquesta xarxa en casos on, per exemple, les mateixes treballin amb animals, infants o dones. A través de la plataforma es poden assabentar de casos o denúncies en zones conflictives. L'assetjament al carrer, la pèrdua de gossos i gats, homicidis, el maltractament aliment, la desaparició de persones o la violència poden ser alguns casos d'on les entitats socials puguin treure'n profit.

Tota la informació que es genera a la plataforma es fa de manera encriptada, i de moment funciona per ordinadors, tablets i smartphones. La ubicació també és privada, per tant, els usuaris i usuàries poden decidir activar i desactivar l'opció de fer la seva ubicació pública i decidir qui ho pot veure i qui no. Com sempre, la privacitat és un tema delicat perquè de vegades es pot fer un ús indegut de l'aplicació. El voluntariat al voltant del projecte ha col·laborat amb la creació artística, la difusió en comunitats tecnològiques, la difusió a mitjans i premsa o el contacte amb autoritats. Reach, de descàrrega gratuïta, ha comptat fins ara amb un programa d'emprenedoria de Microsoft per tira endavant la xarxa social.

Afegeix un comentari nou