Àmbit de la notícia
Cultural

Plataforma per la Llengua llança una campanya per reforçar el català a les xarxes socials

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • L’ONG del català recapta donatius per crear un compte de TikTok i donar suport al projecte ‘El Mood’.
    L’ONG del català recapta donatius per crear un compte de TikTok i donar suport al projecte ‘El Mood’. Font: Unsplash (Llicència CC)
  • L’objectiu d’arribar de generar discurs i contingut en català a les xarxes i arribar al jovent.
    L’objectiu d’arribar de generar discurs i contingut en català a les xarxes i arribar al jovent. Font: Unsplash (Llicència CC)
  • Les xarxes socials han esdevingut l’espai d’interacció per excel·lència de les persones joves.
    Les xarxes socials han esdevingut l’espai d’interacció per excel·lència de les persones joves. Font: Unsplash (Llicència CC)

L’ONG del català recapta donatius per crear un compte de TikTok i donar suport al projecte ‘El Mood’, amb l’objectiu d’arribar de generar discurs i contingut en català a les xarxes i arribar al jovent.

“Ho faig en castellà per arribar a més gent”. Quants cops hem sentit aquesta frase en boca de creadores catalanes per raonar que fan el seu contingut en castellà? Moltes, malauradament. Ens ho mirem com ens ho mirem, el català topa amb moltes dificultats per ser la llengua d’oci i socialització del jovent del nostre país. I les xarxes socials, que han esdevingut l’espai d’interacció per excel·lència de les persones joves, no en són una excepció.  

Només cal donar un cop d’ull a les dades per advertir la delicada situació que travessa la llengua catalana entre el jovent. Segons l’última Enquesta a la Joventut de Catalunya, l'ús del català entre la població de quinze a trenta-quatre anys ha caigut divuit punts en els últims quinze anys. Avui, el català és la llengua principal del 25% de les joves, mentre que el 2007 ho era del 43%.

Així doncs, mantenir viu i garantir el futur del català implica que les persones joves l’emprin més enllà de l’àmbit educatiu. “El català ha de ser llengua d'oci i socialització”, subratllen des de la Plataforma per la Llengua. Per contribuir a fer que el català guanyi terreny en l’àmbit digital i potenciar-ne l’ús a les xarxes socials, i, per tant, entre el jovent, l’entitat ha posat en marxa una campanya de micromecenatge que s’ha fixat diversos objectius.

Amb els diners recaptats, la plataforma crearà un compte de TikTok per publicar continguts de qualitat en català, ajudar a promoure joves creadors i combatre la catalanofòbia present a les xarxes. Un altre dels objectius de la campanya és potenciar el projecte ‘El Mood’, la revista digital per a joves de Plataforma per la Llengua País Valencià.

Estratègies per potenciar el català en el món digital

“Malauradament, la catalanofòbia és present en molt del contingut que circula per aquestes xarxes”, exposen des de Plataforma per la Llengua, i afegeixen que, tot i que en els darrers anys s'ha intentat potenciar i premiar la creació de contingut en català, “la desinformació sobre l'ús de la llengua i els missatges catalanòfobs predominen a les xarxes”. 

Precisament, per contrarestar aquests greuges, l’ONG del català vol crear un compte potent de TikTok –fent un encàrrec d'estratègia i estudi previ–, que compti amb les millors col·laboracions per transmetre el missatge i generi continguts de qualitat assíduament, per ser una de les puntes de llança de l’entitat en l’ecosistema digital i generar discurs en català i a favor del català

“És necessari que Plataforma per la Llengua hi siguem [a TikTok], fem pedagogia i incentivem a estimar, cuidar i fer servir la nostra llengua”, transmeten. La idea, concreten, és invertir recursos en el compte per produir, almenys, tres continguts setmanals, el mínim necessari per assolir un bon posicionament, que els vídeos apareguin destacats i atraure com més audiència possible.  

Això ajudarà a combatre l'onada de catalanofòbia, desmentir mites sobre la llengua i prestigiar-la entre les persones joves i les marques que contracten els creadors de contingut, així com contribuir a l’augment de persones joves que es llancin a crear contingut en català i donar suport a les creadores ja existents. 

L’altre pilar sobre el qual es destinarà la recaptació de la campanya és el projecte ‘El Mood’, la revista digital i juvenil de Plataforma per la Llengua País Valencià. Un espai transmèdia amb contingut dinàmic adaptat a l'entorn de les xarxes socials, precisen des de l’entitat, que desenvolupa el gruix de la seva activitat a les xarxes TikTok, Instagram i X

@elmood.zip ​​Mooders!!!! Us portem les notícies més destacades de la setmana.​​ Al vídeo trobareu info de xarxes, esports, cultura…​ Actualitzeu-vos amb el nostre noticiari! @diarilaveu.cat ♬ original sound - EL MOOD

‘El Mood’ és una eina important, tenint en compte les dificultats que el català té al País Valencià. De fet, des de l’ONG del català recorden que menys de la meitat de les persones de la zona valencianoparlant del País Valencià empren en alguna ocasió el català amb els amics. L’objectiu és estendre en el temps el projecte i caminar cap a l’autosuficiència.

Entre altres, els donatius serviran per adquirir material tècnic i programari per a l’elaboració i muntatge de material propi, com una càmera de vídeo professional, micròfons i focus; contractar serveis d’edició i producció; encarregar vídeos a creadores de contingut; publicar articles de temàtica diversa i produir un noticiari audiovisual mensual.

Tot plegat suposa invertir i bolcar esforços a les xarxes socials i l'àmbit digital per promoure la socialització del jovent en català, i reforçar la presència en un entorn on tenen molta notorietat els atacs i menyspreus a la llengua catalana. “La llengua viurà si no permetem que es limiti a l'àmbit formal o acadèmic; fem del català la llengua comuna entre la gent jove!”, reblen des de l’entitat. 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari