Com és ser una persona amb autisme? Xerrada amb Ramon Cererols

Ramon Cererols
Barcelona
Dissabte, 20/01/2018

Per poder ajudar realment a una persona amb Asperger cal primer de tot comprendre-la, és a dir, conèixer què sent, com veu el món, com experimenta la seva vivència, en definitiva: cal saber com és ser ell.

Però com podem saber-ho? Aquest és el punt de partida de la xerrada de Ramon Cererols “Com és ser una persona amb autisme?”

El filòsof nord-americà Thomas Nagel, en un cèlebre article de l’any 1974 ('What is it like to be a bat?, Com és ser un ratpenat?'), va afirmar que: «L’experiència subjectiva no pot ser capturada des de l’exterior, ni deduïda del comportament de l’ésser conscient». Així doncs, per saber com és ser una persona amb Asperger caldrà que sigui la pròpia persona la que ens ho expliqui, cosa que s’enfronta amb dues dificultats: la persona ha de ser conscient dels mecanismes cognitius que el fan diferent dels neurotípics, cosa que requereix que conegui bé l’interior d’aquests últims; i la persona ha de tenir l’habilitat comunicativa per transmetre aquests conceptes als altres (i la voluntat de fer-ho).

El propòsit de la xerrada és transmetre com és ser una persona amb Asperger. Cererols es basarà en el seu cas específic, però tractarà d’exposar el nucli comú a tot l’espectre autista. Per fer-ho es valdrà del que en els darrers 9 anys ha après “des de fora” (amb l’estudi de milers de llibres i documents, l’ajut de professionals, i el contacte amb aspies i associacions) i “des de dins” (mitjançant un intens procés introspectiu per esbrinar com és el seu funcionament intern, allò que podria denominar el seu “sistema operatiu”).

Tractarà principalment la seva visió del món i dels altres, les dificultats per capturar les identitats personals, les dificultats comunicatives, la ignorància emocional, l’ansietat, l’empatia (o millor dit, les empaties), la psicomotricitat i hipersensibilitat, la lluita per semblar “normal”, el seu descobriment de l’Asperger (als 58 anys), i un seguit de reflexions sobre el trastorn (o seria millor dir-ne condició) de l’espectre autista.

Ramon Cererols té 66 anys, però només en fa 9 que va descobrir que les dificultats personals i socials que el feien sentir diferent dels altres eren degudes a una cosa de la que mai no havia sentit parlar: l'Asperger. Aquella revelació va canviar-li la vida, i el va motivar a estudiar compulsivament el trastorn, fins a publicar el llibre Descubrir el Asperger, en el que estructura els coneixements actuals sobre el trastorn de l’espectre autista, junt amb reflexions sobre la seva vivència personal. Des de la seva publicació es dedica fer difusió i divulgar que és la Síndrome d’Asperger. Ha realitzat més d’una trentena de conferències en cursos, jornades i associacions, ha intervingut en ràdio i televisió, i fins i tot ha participat en un documental.

Dia: Dissabte 20/01/18

Hora: De 18.00h a 19:30h

Lloc: l’Escola Cine Bande à Part. Carrer París, 143. Barcelona.

Entrada lliure i gratuïta.

Data: 

Dissabte 20 gen

Hora: 

18:00

Organitzador: 
Fundació Friends
Correu electrònic de l'organitzador: 
comunicacio@fundaciofriends.org