Icona d'una fletxa apuntant cap avall 
Icona d'una fletxa apuntant cap avall 
CERCA AVANÇADA
Leave blank for all. Otherwise, the first selected term will be the default instead of "Any".
Leave blank for all. Otherwise, the first selected term will be the default instead of "Any".
Leave blank for all. Otherwise, the first selected term will be the default instead of "Any".

biblioteca

Documents d’interès per a les entitats de descàrrega gratuïta.

 Font:
Amazian, Salma i F. Garcés, Helios

En el context global d’auge de l’extrema dreta i dretanització dels discursos polítics i socials, és important preguntar-nos com aquests estan afectant els vincles i drets socials. La Taula del Tercer Sector a través d’aquest dossier vol contribuir al compromís comú del Tercer Sector envers l’odi i l’extrema dreta i encetar una conversa que sovint s’ha defugit, però que està impactant quotidianament en la tasca de les entitats i de la població a qui acompanyen. Aquest dossier vol aprofundir en les escletxes a través de les quals els discursos d’odi ja estan trencant alguns consensos socials en relació amb la convivència i la garantia de drets -i, en particular, de drets socials- en un context d’auge de l’extrema dreta a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol.

 Font:
Gerència de Serveis de Benestar Social de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona

Les polítiques locals d’inclusió social adopten, cada vegada més, una perspectiva transversal que aplega diferents agents per donar respostes adequades a problemàtiques multidimensionals, en què intervenen factors molt diversos. Des de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona fa temps que treballen amb els ens locals per promoure accions inclusives, des d’una perspectiva global de municipi i des d’un treball en xarxa i participatiu que impliqui el màxim nombre d’agents. Aquesta guia vol enfortir el treball en xarxa i aportar orientacions i materials de suport pràctic per a la seva creació i funcionament, adaptables a cada realitat territorial.

 Font:
Ramon Crespo i Forte, Àngels Cardona i Cardona, i Núria Codern i Bové, AreaQ
AreaQ - 2018

La Guia es proposa aportar elements per conèixer si la xarxa treballa amb el seu màxim potencial i si ha contribuït a establir les sinergies i les aliances necessàries per a una acció socioeducativa més rellevant en el territori. Conèixer el cost-benefici que suposa treballar en xarxa ens ha de permetre seguir apostant per aquesta forma de treball de manera més efectiva.

 Font:
Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona i Institut Municipal de Serveis Socials

Aquest document-guia per l’atenció de casos amb metodologia de treball en xarxa, neix de l’interès de sistematitzar i documentar metodològicament els processos tècnics operatius del treball de casos, així com de facilitar la millora continua de les xarxes consolidades a la ciutat i alhora contribuir a la construcció d’un model de referència per a les xarxes de nova creació.

 Font:
Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS)

Aquesta és una segona actualització de la Guia bàsica d’aliances locals per a municipis inclusius, que es va publicar en format digital el desembre de 2015. En la present edició s'han incorporat tres nous casos pràctics, en tres municipis. També s'ha tractat el rol del sector universitari en les aliances per a la millora social, constatant la realitat de col·laboració entre estudiants universitaris i entitats socials i reflexionant alhora sobre el potencial de la col·laboració institucional a un nivell més estratègic.

 Font:
Associació Espanyola de Fundacions

Aquest estudi té com a objectiu realitzar una radiografia de l'estat de situació de les fundacions a Catalunya, tant en termes d'operativa (mesura amb el Compte de Resultats), com de situació patrimonial (Balanç). Per a això, en primer lloc, es contextualitza a la societat catalana segons la taxonomia derivada de les tipologies reconegudes pel protectorat català. Posteriorment, es presenta una anàlisi dels resultats dels comptes anuals de les fundacions a Catalunya referents a l'exercici de 2021; posant especial èmfasi en el volum i tipologia dels seus ingressos i despeses per àrea de treball. A més, s'estudia el valor patrimonial del sector, la qual cosa suposa una novetat respecte als resultats recollits en l'informe nacional. I, finalment, s'actualitza l'estimació del pes del teixit fundacional sobre l'economia, descrivint i avaluant addicionalment l'efecte tractor que exerceix sobre altres regions espanyoles.

 Font:
Plataforma per la Llengua

L'InformeCAT és un document que mostra una panoràmica de la salut del català a través d'un recull de 50 dades dels diversos àmbits que tenen una influència més gran per a la llengua. L'objectiu és fer de l'informe un document de referència que s'actualitzi anualment i que permeti disposar d'un termòmetre sobre l'estat i l'evolució de la llengua. Per a l'elaboració de l'InformeCAT s'han consultat diverses fonts i els estudis que l'entitat ha dut a terme durant el darrer any.

 Font:
La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya

La publicació Com promoure la participació digital a la vostra organització? és una eina orientativa sobre com les tecnologies de la informació poden ajudar les entitats a millorar la participació dels membres, facilitar la comunicació i la col·laboració, un repte molt vigent en l’actual escenari d’acceleració de la digitalització, tant en l’àmbit empresarial, com en la realitat social i en la vida quotidiana de la població. Sens dubte, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) poden contribuir de manera positiva reforçant la governança democràtica de les entitats i l’enfortiment del tercer sector social català.

 Font:
Vilanova Fernàndez, Marc i Rafecas Baqués, Laura
CoopCamp - 2023

Aquesta guia neix de la voluntat de l’Ate - neu Cooperatiu Coopcamp d’impulsar el foment de la Contractació Pública Responsable (CPSR) al Camp de Tarragona. Des de l’àmbit de l’Economia Social i solidària (ESS) i dels seus valors, es posa en relleu que cal que l’administració incorpori algunes pràctiques i estratègies per millorar l’accessibilitat de l’ESS a la contractació pública i que aquesta, alhora, incorpori valors i sigui responsable social i ambientalment.

 Font:
Plataforma per la Llengua i Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

El CNJC i Plataforma per la Llengua han realitzat aquest estudi per conèixer la situació del català a l'associacionisme educatiu de base voluntària i comunitària. L'ús d'una llengua entre infants i joves és un element clau per saber quin estat de salut té i, sobretot, quin pot ser el seu futur. L'estudi s'ha dut a terme amb la col·laboració d'Acció Escolta de Catalunya, d'Escoltes Catalans, d'Esplais Catalans, de la Federació Catalana de l'Esplai, de Minyons Escoltes i Guies, i del Moviment de Centres d'Esplais Cristians de Catalunya.