Com podem treballar transversalment art i educació?

Acció dels infants del casal Endinsa't al món de l'art en col·laboració amb el LluÏsos de Gràcia i el Festival Màgicus
Dissabte, 10/04/2021 fins Dissabte, 15/05/2021
(En línia)

Experimentem l'Art organitza la vintena edició del curs per a agents articuladors entre art i educació

Experimentem l'Art organitza la vintena edició del curs per a agents articuladors entre art i educació per explorar com podem treballar transversalment els dos àmbits. La proposta s'endinsa en contextos i iniciatives culturals actuals que van des de les institucions culturals a experiències col·laboratives per repensar l'art, l'educació i la mediació vinculada amb la ciutadania, i aposta per una pràctica reflexiva i activa de l'educació artística.

Els objectius són compartir experiències sobre processos artístics, cultura visual i pràctiques educatives, entendre les pràctiques artístiques com una acció educativa transformadora i posar-les en valor i contextualitzar i interpretar tendències que ja existeixen. També conèixer models de treball cultural que activen projectes de participació o gestió comunitària, explorar i situar processos híbrids entre educatius, creatius i artístics, i reconèixer nous models de perfils professionals del treball cultural.

El curs s'adreça a persones que estiguin treballant o vulguin fer-ho en institucions culturals, centres d'art, espais i projectes artístics, docents, estudiants d'art, educació, pedagogia, artistes, treballadors culturals, educadors socials i tècnics o programadors d'activitats d'educació o difusió de les arts visuals.

La formació es farà a través de Zoom els dissabtes 10, 17, 24 d'abril, 8 i 15 de maig de 10 h a 14 h. El preu és de 170 euros (162 euros per a amics i amigues d'EART, família nombrosa, monoparental, persones aturades i sòcies de l'APGCC).

Quatre blocs

  • Bloc 1: Coordenades d'acció

Exposa diferents enfocaments de l'educació artística i de les polítiques culturals i educatives, i fa una revisió històrica analitzant diversos marcs teòrics. Situa les coordenades necessàries des d'on iniciar el camí de recerca que explora el curs, entorn a les possibles articulacions entre art i educació.

  • Bloc 2: Relacions i experiències d'aprenentatge entre la institució cultural i l'esfera pública

Analitza iniciatives d'institucions culturals des de les quals es pot situar l'acció pedagògica i les pràctiques de participació ciutadana. Exposa diferents aproximacions i estratègies que es poden establir, i que, alhora, repensen els rols dels agents vinculats que hi treballen o hi conviuen per construir entorns institucionals més accessibles, igualitaris i inclusius.

El bloc també dialoga amb altres maneres d'aprendre en comunitat, on la pràctica creativa situada desplega formes de producció cultural autònomes i deslocalitzades, prenent com a espai de treball la metròpoli contemporània.

  • Bloc 3: Desplaçaments i espais contigus entre art, pedagogia i territori

Situa la història recent de les pràctiques artístiques col·laboratives al voltant de l'espai públic i el territori. Alhora, analitza experiències que empren maneres de fer amb diferents contextos i comunitats.

  • Bloc 4: Possibilitats i posicionaments de processos educatius i artístics en entorns formals i no formals

Explora diferents metodologies i línies de treball des de les quals es pot abordar i realitzar projectes en entorns d'educació reglada i no reglada on la pràctica i la recerca artística poden possibilitar processos d'indagació crítica. Des d'una mirada transdisciplinària, la imaginació, el pensament i la reflexió permeten relacionar-nos de manera diferent amb el món que ens envolta, els altres i nosaltres mateixos.

Mostra iniciatives per tal analitzar-les des de diferents perspectives i reflexionar sobre les seves intencionalitats, formats, relacions i rols de qui pren part en aquestes experiències.

Data: 

Dissabte 10 abr

Hora: 

10:00

Organitzador: 
Experimentem l'Art
Correu electrònic de l'organitzador: 
inscripcions@experimentem.org