Curs d'Estiu Unipau - L'ús del terror com a arma política

 Font:
Sant Cugat del Vallès
Dijous, 06/07/2017 fins Dimecres, 12/07/2017
Si l’any passat es plantejaven quines eren les conseqüències dels conflictes i les seves especificitats, aquest any la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) es centrarà en un dels principals instruments articuladors i perpetuadors dels conflictes: "L'ús del terror com a arma política".

Resum:

El discurs del terror ha estat una arma freqüentment utilitzada per controlar a les poblacions i reprimir-les directa o indirectament. Si l’any passat ens plantejàvem quines eren les conseqüències dels conflictes i les seves especificitats, aquest any ens centrem en un dels principals instruments articuladors i perpetuadors dels conflictes: "L'ús del terror com a arma política".

El terror té múltiples formes d’execució i d’expressió: directes o indirectes, visibles o invisibles, des del poder o el contra-poder, etc. És aquesta complexitat i també la seva actualitat allò que ens mou a explorar el concepte en les seves diferents vessants al Curs d’Estiu d’enguany. Per fer-ho, començarem establint el marc històric de la por i el terror utilitzats com a arma política, revisitant episodis com el colonialisme, la dictadura espanyola o el tan contemporani terror yihadista. Continuarem analitzant terrorismes asimètrics i terrorismes d’estat, a través de l’estudi de sistemes legals de discriminació o d’apartheid, de formes d’experiència guerrillera, de les guerres tecnològiques com la ciberguerra o d’instruments de control com els mitjans de comunicació. Aquestes formes d’exercir el terror responen a uns interessos de l’emissor. En nom del terror tot s’hi val: iniciar una guerra, instaurar un estat d’excepció permanent, limitar o eliminar les llibertats de la població civil, etc. La retòrica del terror es retroalimenta i assenta les bases per educar una societat en la submissió i l’esclavitud. Analitzarem el modus operandi dels actors que practiquen el terror directament, com ara el crim organitzat yihadista, i també el d’aquells que en prediquen la seva erradicació per legitimar qualsevol acte violent i repressiu, com ara els països d’Occident amb la seva seguritització, polítiques de comerç d’armes i invasions “defensives”. I és que, davant de la multiplicitat d’actors i de mitjans articuladors del terror, trobem la seva contra-part: la víctima, la raó d’existir del terror. Sense víctima no hi ha terror.

En resum, aquest Curs explorarà la lògica, els actors i els mecanismes que configuren el discurs del terror des de múltiples vessants i que acaben conduint a la deshumanització de l’altre i a l’extermini del terror amb més terror. Sembla que recuperem la Llei del Talió, on es paga “Ull per ull. Dent per dent”, i “terror per terror”.

Blocs temàtics:

  • 7 juliol: Història de la por i el terror com a arma política
  • 8 juliol: Anàlisi d’una confrontació: terrorisme asimètric i terrorisme d’estat
  • 9 juliol: El Negoci del terror
  • 10 juliol: Les víctimes
  • 11 juliol: Solucions polítiques i solucions policials / militars al terrorisme
  • 12 juliol: Conclusions

Dies: del 6 al 12 de juliol

Lloc: Centre Borja de Sant Cugat del Vallès

Més informació

Inscripcions

Data: 

Dijous 06 jul

Hora: 

19:00

Organitzador: 
Universitat Internacional de la Pau (Unipau)
Correu electrònic de l'organitzador: 
secretaria@universitatdelapau.org