Diplomatura de Cultura de Pau, edició 2017-2018

 Font:
Bellaterra, 08193
Dimarts, 17/10/2017 fins Dijous, 07/06/2018

Iniciada el 1999, pretén formar professionals en l'àmbit de la cultura i construcció de la pau, educació per la pau, anàlisi dels conflictes armats i processos de pau, drets humans, l’ecofeminisme i la dimensió de gènere en els conflictes i la pau.

La Diplomatura de Postgrau en cultura de pau es proposa com a objectius educatius desenvolupar les competències socioemocionals (l'empatia, l'assertivitat, la cooperació, etc.) imprescindibles per establir relacions pacífiques en qualsevol àmbit de la vida, i les competències cognitives útils per a treballar en construcció de pau i aportar a una cultura de pau (eines d'anàlisi de conflictes, coneixements de construcció de pau, etc.), ja sigui en la pràctica professional o en la implicació en la comunitat.

El mòdul 1 inclou dos grans temes. S'inicia amb un bloc d'educació per a la pau on es practiquen les principals habilitats necessàries per transformar conflictes (tant personals, com grupals, socials, i, en alguns aspectes, també en els internacionals) i promoure la cultura de pau, mitjançant activitats participatives. A continuació segueix un bloc més teòric on s'analitzen els fonaments de la investigació per la pau, i les aportacions més rellevants de la transformació de conflictes.

Estructurat en dos grans blocs, el mòdul 2 analitza diferents facetes de la violència. En primer lloc, fa una anàlisi de diferents formes de violència, com a casos de violència estructural (econòmica, sobre el medi ambient, el patriarcat i la violència domèstica), o de violència cultural (el paper dels mitjans de comunicació i el periodisme de pau). El segon bloc se centra en la violència directa armada, i per a això presenta anàlisis regionals dels conflictes armats actuals, i estudis de casos de conflictes actuals.

El mòdul 3 aborda diferents formes de transformar un context armat. Un primer bloc sobre construcció de pau aporta reflexions sobre els principals debats i reptes de la construcció de pau, i el paper que diferents actors poden adoptar per contribuir a la pau (ONU, actors de la societat civil). Un segon bloc aborda una visió més enfocada a les víctimes dels conflictes armats, analitzant com els drets humans, el dret internacional humanitari o la justícia poden protegir a les persones. Finalment la reflexió s'orienta als principals reptes associats a l'impacte psicosocial de les guerres, la cura d'aquest impacte, i els processos de reconciliació.

Data: 

Dimarts 17 oct

Hora: 

00:00

Organitzador: 
Escola de Cultura de Pau
Correu electrònic de l'organitzador: 
josepmaria.royo@uab.cat