Haití, els altres terratrèmols

Imatge de la xerrada "Haití, els altres terratrèmols"
Barcelona
Dimarts, 14/01/2014

Immediatament després del terratrèmol de 2010 es va posar en marxa la maquinària de l’ajuda humanitària primer, de reconstrucció després, i, ens expliquen, del “capitalisme del desastre”.

Es presenta, en una xerrada, el projecte “Haití, els altres terratrèmols, que vol donar resposta als “perquès” que poden ajudar a explicar l’empobriment d’un país com Haití, el considerat més pobre d'Amèrica, abans i després del terratrèmol. Recordem que el 12 de gener de 2010 un terratrèmol va assolar Haití, deixant més de 220.000 persones mortes i prop de 3 milions de damnificats.

El 12 de gener de 2010 un terratrèmol va assolar Haití, deixant més de 220.000 persones mortes i prop de 3 milions de damnificats

A 4 anys d’aquella catàstrofe, què ha sigut d’Haití? Expliquen des del projecte “Haití, els altres terratrèmols”:

“Perquè després d’haver invertit milers de milions d’euros en la reconstrucció, el país segueix sense reconstruir? Quin és el paper de les ONG internacionals al país? Quin paper estan jugant el govern haitià, els països donants o les institucions internacionals? Perquè quan parlen de reconstrucció algunes institucions parlen de mineria, de maquiles, agroindústria o turisme de luxe? Què fa Aznar assessorant al govern Haitià? Perquè acaba de signar Espanya un acord de protecció d’inversions amb Haití? Quines empreses espanyoles han aterrat a Haití des del terratrèmol i per a què? Què fan els cascos blaus de Nacions Unides – MINUSTAH – a Haití? Quines conseqüències polítiques i socioeconòmiques té aquesta presència militar estrangera? I sobretot, què en pensa de tot això la societat civil haitiana?”.

“Aquestes són algunes de les preguntes que es plantegen en mirar cap a Haití amb una mirada crítica que va més enllà de la superfície. A quatre anys del terratrèmol que va assolar Haití, mirarem als altres terratrèmols que segueixen espoliant i empobrint el país. Parlarem sobre la cooperació i les interferències en el desenvolupament, sobre la necessitat o no de l’ajuda d’emergència, sobre la cobertura mediàtica i el paper que juguen les ONG, no només sobre el terreny, sinó en la transmissió de coneixements sobre aquestes situacions”.

  • Dimarts 14 de gener de 2014, 19h
  • Casal del Barri Pou de la Figuera
  • Carrer Sant Pere Més Baix 70, Barcelona <M> Arc de Triomf L1 / Jaume I L4
  • Organitza el Col·lectiu “Haití, els altres terratrèmols

Data: 

Dimarts 14 gen

Hora: 

19:00

Correu electrònic Organitzador: 
-