Itineraris terapèutics en boscos madurs: jornada tècnica a Olot

Jornada tècnica a Olot entorn les potencialitats terapèutiques dels boscos madurs (imatge: pinterest/Britnney Lauren)
SANTA PAU
Divendres, 25/11/2016

Jornada tècnica orientada a totes aquelles persones vinculades amb els boscos, interessades per desenvolupar les potencialitats terapèutiques de caminar en boscos madurs.

Els boscos madurs configuren un paisatge d’una gran bellesa, i amb uns valors que la societat aprecia cada vegada més, sobretot per afavorir el benestar emocional de les persones.

Són un dels ecosistemes més complexos, rics i estables, i alhora un dels més escassos a Catalunya degut a la seva explotació durant mil·lennis. Només resten petits rodals sovint arraconats en indrets de difícil accés.

A partir del treball realitzat en recerca biomèdica dins un itinerari forestal terapèutic situat al Parc Natural de la Garrotxa, es presenta una jornada on es vol analitzar l’estat de conservació dels boscos madurs a la comarca i considerar les possibilitats per a dur-hi a terme accions relacionades amb els recursos terapèutics associats a aquestes masses forestals. La jornada va adreçada a propietaris forestals, gestors de boscos, guies de natura i públic en general interessat en la matèria.

El programa de la jornada és el següent:

09.15 h Obertura de la jornada Sr. Francesc Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

09.30 h Avaluació de l’estat de conservació dels boscos madurs a la Garrotxa Sr. Joan Montserrat, enginyer forestal del PNZVG.

10.00 h Reserves forestals en els plans de gestió de finques privades Sr. Ricard Farriol, cap de l’Àrea de Planificació del CPF.

10.30 h Mecanismes per la creació de reserves forestals Sr. Jaume Hidalgo, enginyer forestal de la Fundació Accionatura.

11.30 h Els valors immaterials dels boscos madurs Sr. Josep M. Mallarach, doctor en Biologia i coordinador de l’Associació Silene.

12.00 h Els valors i la comunicació amb els arbres i els boscos Sr. Josep Gordi, professor de Geografia de la UDG.

12.30 h Guia de boscos terapèutics: la reconnexió personal amb la natura Sra. Isabel Verdaguer, diplomada en Turisme i especialista en activitats de la natura.

13.00 h Debat

14.00 h Dinar

15.30 h Sortida guiada per un itinerari terapèutic Sra. Isabel Verdaguer, diplomada en Turisme i especialista en activitats de la natura. Sr. Albert Martínez, veterinari de fauna salvatge.

17.00 h Recerca biomèdica en l’itinerari terapèutic Dr. Secundí López-Sousa, neuròleg de l’ Hospital Josep Trueta.

17.30 h Torn de preguntes

18.30 h Fi de la jornada

La jornada és gratuïta. Per a més informació i inscripcions podeu contactar amb: Eva Calm (Tel.: 972264666 – A/e: eva.calmp@gencat.cat). També us podeu inscriure a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat: www.ruralcat.net/preinscripcionspatt

Està organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Data: 

Divendres 25 nov

Hora: 

09:15

Organitzador: 
Ruralcat
Correu electrònic de l'organitzador: 
eva.calmp@gencat.cat