Oportunitats i reptes de l’Educació Social en Salut Mental

 Font:
BARCELONA
Dijous, 10/02/2022

Difusió i debat sobre el treball i la tasca de l’educació social des de diferents centres i serveis per a la salut mental d’adolescents i adults.

El Col·lectiu Professional de Salut Mental del CEESC organitza aquesta jornada que pretén, per un costat, difondre el treball i la tasca de l’educació social des de diferents centres i serveis per a la salut mental d’adolescents i adults. I, per un altre, desgranar les oportunitats i els reptes que té la disciplina i la professió en aquest àmbit. Posarem sobre la taula els interrogants que planteja la presència de la professió dins del camp biomèdic, amb els següents focus: l’eliminació de l’estigma, les eines que redueixen la sobremedicació en el sector i l’aproximació bàsica a la noció de salut mental col·lectiva com a qüestió ètica més enllà de les polítiques institucionalitzadores.

Programa

17.00 h Presentació de la jornada, amb Maria Rosa Monreal, presidenta del CEESC i membres del Col·lectiu Professional de Salut Mental del CEESC.

17.10 h Taula rodona sobre adolescència i salut mental

  • Ángel Cabeza Olmo, educador social al Hospital de Dia per Adolescents de Nou Barris. També he treballat a l'àmbit de les drogodependències. Format en fotografia terapèutica i participativa a l'Instituto 8 a Barcelona.
  • Ramona Fernandez Sebastián, educadora social al Centre d’Atenció i Seguiment a les drogodependències de Granollers. Referent del programa de violència de gènere i del Programa d'Atenció Específica als Trastorns Psicòtics Incipients (PAE-TPI).
  • Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista. Bona part de la seva vida professional ha transcorregut dedicada al món dels adolescents i joves i a les seves dificultats socials. Ha treballat amb diferents administracions en la difusió de polítiques d’infància i joventut i és autor de llibres com 'Alex no entiende el mundo' (Montena, 2014), 'Estima’m quan menys m’ho mereixo perquè és quan més ho necessito' (Columna Edicions, 2019) o 'Fer de mestre quan ningú no sap per a què serveix' (Eumo Editorial 2019).
  • Modera: Noa Soliño Cirujano, educadora social a l'Hospital de Dia Nou Barris. Mestra d'educació infantil, anglès i pedagogia terapèutica, i psicopedagoga.

18.20 h Pausa

18.30 h Taula rodona sobre adults i salut mental

  • Núria Bota, educadora social al Servei de Rehabilitació Comunitària de Blanes (sector de La Selva Marítima) de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines (Institut Assistència Sanitària).
  • Ignasi Garcia Naranjo, educador social al Servei de Rehabilitació Comunitària de Granollers Benito Menni. Membre creador i actiu de la Comissió del pla de lluita contra l'estigma en salut mental de Granollers.
  • Asun Pié, doctora en Pedagogia per la Universitat de Barcelona i Diplomada en Educació Social per la Universitat Ramon Llull. Professora i investigadora a la Universitat Oberta de Catalunya. La seva trajectòria en recerca se centra en els estudis feministes de la discapacitat i la salut mental: 'La gestió col·laborativa de la medicació' (RecerCaixa 2016), 'Metàfores del trastorn mental greu. Anàlisi del discurs de persones afectades i professionals de la salut mental' (Plan Nacional de España I+D, 2018-2020). Cofundadora i membre de VULNUS.
  • Modera: Sílvia García Márquez, educadora social i directora de l’àrea de programes del Grup SOM VIA.
Data: 

Dijous 10 febr

Hora: 

17:00

Organitzador: 
CEESC
Correu electrònic de l'organitzador: 
projectes@ceesc.cat