Peixera ètica 2022. Generem cultura ètica en les organitzacions

peixera ètica 2022
Barcelona
Dimarts, 22/02/2022

En aquesta sessió, a partir de l’experiència d’algunes entitats que explicaran com s’han anat dotant d’infraestructures ètiques, volem fixar les bases per anar creant una cultura ètica professional.

Aaquesta formació de la Facultat d'Educació social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramón Llull s'enmarca dins el projecte 'Peixeres Ètiques', dedicat a impulsar una cultura ètica a les organitzaciones de caire social.

Data: Dimarts, 22 de febrer, a les 17.30 h.
Lloc: Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Carrer de Santaló, 37, Barcelona
Format: híbrid (presencial i emès per streaming)

Des del 2015, el Comitè d’Ètica del CEESC organitzem unes activitats anomenades peixeres ètiques que tenen l’objectiu d’impulsar processos de reflexió sobre diferents aspectes ètics que es plantegen en la tasca diària i en la pràctica de l’educador/a social.

Definir la perspectiva ètica és un element important en les organitzacions que es concreta en la missió, la visió i els valors; són els elements que identifiquen les entitats, ja que defineixen qui són, què pretenen aconseguir, quins valors orienten la seva tasca i de quina manera ho duran a terme. En poques paraules, amb aquest exercici queda recollit el propòsit de l’entitat i els criteris ètics que el motiven. És un exercici definit en un moment concret, en què es fixa una posició, però cal, també, pensar de quina manera es trasllada aquesta posició ètica al dia a dia de l’activitat.

Ara bé, generar cultura ètica és més que definir una primera posició en forma de missió i valors. Sovint, la cultura ètica es converteix en una reflexió abstracta i difícil de mesurar que s’allunya del dia a dia de l’activitat professional.

Per construir una veritable cultura ètica, cal que se’n parli i que es faci explícita:

  • De quins espais específics per tractar temes ètics disposa l’organització?
  • Quin ús es fa d’aquests espais? Hi ha indicadors que mostrin la presència dels valors en l’activitat quotidiana i permetin avaluar la coherència entre l’ideari i el dia a dia?
  • Es poden anticipar situacions moralment conflictives i establir criteris per al seu tractament, en el cas que arribin a produir-se?
  • Es disposa d’estratègies sistematitzades per tractar allò que no s’hagi pogut anticipar?

Es tracta d’entendre que l’ètica no consisteix només en resoldre reactivament possibles dilemes morals i que és molt necessari veure el seu caràcter anticipatori i preventiu davant del conflicte. La reflexió sistematitzada és el camí per assegurar la coherència entre els valors i les actuacions.

En aquesta sessió, a partir de l’experiència d’algunes entitats que ens explicaran com s’han anat dotant d’infraestructures ètiques, volem fixar les bases per anar creant una cultura ètica professional.

Us podeu inscriure en aquest enllaç.

Data: 

Dimarts 22 febr

Hora: 

17:30

Organitzador: 
CEESC i URL-Pere Tarrés
Correu electrònic de l'organitzador: 
formacio@ceesc.cat