Qui era Aldonça de Bellera?

Aldonça de Bellera, des de la seva torre, enviant missatges de pau
La Pobla de Segur
Dissabte, 13/10/2018

La historiadora Teresa Vinyoles ens aproximarà a la realitat històrica d'una de les figures més importants de la nostra història popular, Aldonça de Bellera, i la seva resistència pacífica.

Se la coneix com una de les heroïnes de Rialp. A cavall dels segles XIV i XV, la senyora de Bellera va protagonitzar un exercici de resistència davant la intromissió del comte Arnau IV de Pallars tant al seu castell com a les seves terres. Després de no reconèixer la nova autoritat del comte, es va tancar en una torre des d'on enviava indicacions als seus camperols de rendir-se, ja que els preferia vius abans que morts, i que denunciessin la situació a la reina. Finalment, el mètode pacifista va tenir èxit i el Governador de Catalunya la va alliberar en nom de la reina. Arnau VI va acabar havent d'indemnitzar la senyora i els camperols.

Què hi ha de cert en tota aquesta història? Ens ho resoldrà a través dels testimonis històrics la professora emèrita de la Universitat de Barcelona i historiadora, Teresa Vinyoles, a la Sala Magna del Comú de Particulars, el proper dissabte 13 d'octubre, a partir de les 19h. La xerrada s'inclou en el cicle sobre la història i el patrimoni dels Pallars.

Vinyoles ha dedicat bona part de la seva recerca històrica a l'estudi de les dones, i la vida quotidiana a l'època medieval. De fet, d'entre els seus treballs, hi destaca el de ser la directora científica del Diccionari Biogràfic de Dones (DBD), una veritable font de recursos per aquelles persones interessades en el paper de la dona al llarg de la nostra història.

Data: 

Dissabte 13 oct

Hora: 

19:00

Organitzador: 
Associació Comú de Particulars
Correu electrònic de l'organitzador: 
-