Taller Mediterrani: construcció de pau i emergència climàtica

 Font:
Dilluns, 24/10/2022 fins Dimecres, 16/11/2022
(En línia)

Formació organitzada per la Fundació Autònoma Solidària amb Novact per aprofundir en la interrelació entre els conflictes violents i les injustícies ambientals a la regió euro-mediterrània.

El canvi climàtic és una amenaça a la pau i la seguretat internacional perquè, en combinació amb altres factors polítics, econòmics, socials i ambientals, influeix en el desenvolupament dels conflictes. Les condicions metorològiques extremes han afectat els conflictes armats en els països. No obstant això, es considera que altres impulsors, com el baix desenvolupament socioeconòmic i institucions febles, tenen una influència substancialment més gran. S'estima que la intensificació d'aquests fenòmens meteorològics augmentarà els riscos futurs de conflicte.

Davant d’una conjuntura mundial d’amenaça a la pau i d’emergència climàtica, aquesta formació pretén aprofundir en la interrelació entre els conflictes violents i les injustícies ambientals a la regió euro-mediterrània. A través d’una metodologia participativa i col·laborativa, els taller s’orienten a dotar d’eines la comunitat universitària a la prevenció i la construcció de pau en el seu desenvolupament acadèmic, professional i ciutadà. Una formació que tindrà lloc els dilluns i dimecres de finals d'octubre i fins a mitjans de novembre, de manera telemàtica. Té un preu de 40 euros i es pot obtenir un reconeixement acadèmic de 2 crèdits ECTS.

Objectius del curs:

  • Adquirir i enfortir eines teòriques i pràctiques per analitzar críticament els reptes relacionats amb la construcció de pau a la regió Euromediterrània.
  • Comprendre amb profunditat les interrelacions entre conflicte ambiental, conflicte sociopolític i desplaçaments forçosos de població des d’una perspectiva de Drets Humans i Justícia Global.

Sessions i temàtiques:

  • Sessió 1: Ecologisme social. Conceptes claus i introducció a la temàtica.
  • Sessió 2: Mediterrani, conflictes i recursos.
  • Sessió 3: Migracions ambientals internes com externes.
  • Sessió 4: Sàhara Occidental i Tunísia.
  • Sessió 5: Síria i Iraq.
  • Sessió 6. Capitalisme verd.
  • Sessió 7: Solidaritat global: activistes climàtics del nord i del sud de la Mediterrània.
Data: 

Dilluns 24 oct

Hora: 

15:30

Organitzador: 
Fundació Autònoma Solidària
Correu electrònic de l'organitzador: 
fas@uab.cat