2 dels 3 projectes Premi Europeu de l’Energia 2015 ja s’apliquen a Catalunya

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

2 dels 3 projectes Premi Europeu de l’Energia 2015 ja s’apliquen a Catalunya

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Una app pensada per l’eficiència energètica, un programa d’estalvi energètic a les escoles i un selector del tipus d’energia a consumir especialment a les cases, han estat els premiats. Els dos primers ja tenen recorregut a casa nostra.

Es tracta dels guardons de la Unió Europea que reconeixen projectes innovadors en l'àmbit de les energies renovables, l'eficiència energètica i les ciutats, comunitats i regions, lliurats en motiu de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible.

Quina nevera compro?

En la categoria d'eficiència energètica Premi Europeu de l’Energia 2015 ha estat per ecoGator, una aplicació gratuïta per a smartphones que permet llegir les etiquetes energètiques dels electrodomèstics.

El projecte, iniciat per l'Agència Austríaca de l'Energia, ha estat replicat en 9 països de la Unió Europea, sent impulsat a Espanya per l'associació catalana Ecoserveis. Ja compta amb una comunitat de 5.000 usuaris que s’assessora sobre l’ús i la gestió energètica a la llar.

En una llar de mida mitjana (3 persones), l'ús d'electrodomèstics com la nevera, la rentadora o el televisor suposen més del 50% del consum d'electricitat. Una nevera classificada energèticament com A requereix al voltant d’un 60% més d’electricitat que una classificada com A +++, el que representa un sobrecost de més de 40 € anuals per a la factura elèctrica de la llar.

Per aquest motiu, és molt rellevant equipar les cases amb electrodomèstics eficients i que consumeixin el mínim d'aigua i electricitat, per poder també reduir l'import de les factures de subministraments.

La decisió sobre quin electrodomèstic escollir no és fàcil. Per facilitar aquesta feina, l’aplicació gratuïta ecoGator, disponible per a dispositius Android i IOS, assessora els consumidors amb una funció d’assistent de compres.

A més, l’aplicació té una funció d’escàner que t’informa sobre el consum d’aigua o electricitat durant el temps de vida útil de l’electrodomèstic per prendre la decisió a la mateixa botiga. La funció d’escàner ha estat, sens dubte, un dels aspectes que més ha valorat la Unió Europea per atorgar-li el Premi Europeu de l’Energia Sostenible 2015.

Estalvi energètic a l’escola, per revertir en l'educació

En la categoria de ciutats, comunitats i regions s'ha premiat de nou "Desendolla't", un projecte transversal de l'Agència de l'Energia i el Servei d'Educació del Consell Comarcal d'Osona que impulsa un programa de formació i de suport tècnic adreçat a centres d'educació infantil i primària de la comarca.

El projecte, pioner a Catalunya i que ha estat guardonat en diveres ocasions, redueix la despesa associada a la gestió energètica de les escoles per incrementar els seus recursos econòmics destinats a les àrees educatives. Les 27 escoles participants han estalviat més d'un 21% en la factura durant els últims 2 anys, estalviant més de 281.000 €.

Quin tipus d’energia volem consumir?

El tercer premi, en la categoria d'energies renovables, s'ha premiat un projecte que de moment no ha arribat a Catalunya. El Co-operative Energy s User Chooser, un model impulsat per una cooperativa britànica que permet als usuaris controlar el mix elèctric que arriba a casa a través d'un selector d'usuari en línia.

A través d'ell, el ciutadà pot seleccionar el tipus de generació que prefereix i fins i tot determinar el lloc d'on vol que provingui l'energia que li arriba. Actualment el projecte s'està desenvolupant en 9 regions, comunitats energètiques que permeten 8.000 llars controlar la seva energia.

Afegeix un comentari nou