Com triar una il·luminació sostenible a casa nostra?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Com triar una il·luminació sostenible a casa nostra?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

El Dia Mundial de l'Eficiència Energètica convida a que passem revista a com il·luminem la nostra llar. Ecoserveis, entre altres, participa en el projecte Premium Light per posar llum en aquesta qüestió.

L'acció quotidiana de triar la nostra "bombeta" buscant una major eficiència energètica incideix de manera directa en el consum sostenible. Però no es tracta d'una acció tan senzilla, ja que davant la desaparició de les bombetes incandescents, ara cal conèixer quines són les opcions disponibles al mercat (LED's, lampares CFL, bombetes halògenes) i entendre bé les seves característiques tècniques, de qualitat i de cost real.

El projecte Premium Light vol aportar llum en aquesta tria

En aquesta línia, s'ha creat el projecte Premium Light, una iniciativa de 12 socis europeus, entitats que treballen el camp de l'energia sostenible com la catalana Ecoserveis o l'anglesa Energy Saving Trust, universitats com la de Lund, la de Coimbra o la Politècnica de Milan, agències d'energia com la de Berlín i la d'Àustria, i, fins i tot, la col·laboració d'empreses de distribució tals com IKEA, coordinats per l'Agència de l'Energia d'Àustria i patrocinats pel Programa de Intel·ligència Energètica de la UE.

Aquesta inicativa posa a disposició dels consumidors i distribuïdors eines i recursos per saber escollir una il·luminació sana i duradora. Premium Light abasta la tecnologia de bombetes LED i de baix consum, donant especial atenció al LED.

Què cal saber, abans de comprar una bombeta?

Durant molt de temps la selecció de les bombetes es realitzava en funció dels Watts sense tenir en compte altres paràmetres tècnics que és interessant analitzar: el flux lluminós expressat en lumen, l'eficiència energètica, la temperatura del color, l'índex de reproducció el color, la vida útil.

Tanmateix, és recomanable fer un estudi a la nostra llar de l'ús específic i la ubicació de cada bombeta. Premiu Light pretén formar i capacitar al consumidor per saber entendre, avaluar i triar l'oferta que hi ha al mercat.

Al seu web www.premiumlight.eu, us podreu familiaritzar amb els conceptes bàsics d'il·luminació i hi trobareu, entre altres recursos, una guia pas a pas per una il·luminació perfecta i una guia de bombetes on s'explica les avantatges dels diferents tipus de bombeta, per trobar una il·luminació eficient d'alta qualitat.

Apostant pels LEDs de qualitat

Concidint amb el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica el programa Medi Ambient de TV3 del 5 demarç es va dedicar a "Els leds, un pas cap a les cases" on expliquen que les bombetes LED han guanyat terreny pel seu baix consum, però no han tingut de moment gaire èxit en domicilis particulars. Ecoserveis, un dels socis del projecte, remarca la necessitat de no triar leds barats, sinó d'alta qualitat, tal i com mostra el test de bombetes LED de Premium Light.

Afegeix un comentari nou