Pescadors de Badalona, ecologistes i societat civil s’uneixen per netejar i conscienciar sobre les problemàtiques ambientals del nostre litoral

Autor/a: 
Ecologistes en Acció de Catalunya

Pescadors de Badalona, ecologistes i societat civil s’uneixen per netejar i conscienciar sobre les problemàtiques ambientals del nostre litoral

Autor/a: 
Ecologistes en Acció de Catalunya

Resum: 

Ecologistes en Acció de Catalunya ha organitzat, en col·laboració amb el Club de Submarinisme SASBA i la confraria de pescadors de Badalona, una jornada de neteja i de conscienciació ciutadana, en la que han arribat a recollir en un petit tros de platja desenes de bosses plenes de residus sòlids. Veure VIDEO i FOTOS de la Jornada.

Badalona, 26 de maig. Coincidint amb la campanya internacional “Clean Up the Med”liderada per l’organització italiana Legambiente, ecologistes i pescadors artesanals s’han unit per netejar un tram de platja al sud de Badalona, concretament el tros de litoral situat entre el port i la desembocadura del Besos, amb la intenció de recollir les deixalles presents a la nostra costa, i a la vegada, dur a terme una tasca de sensibilització sobre la contaminació per residus a la mar i promoure la participació ciutadana en la neteja i cura del medi ambient.

En aquesta activitat -que ha tingut lloc durant aquest últims dies en nombroses localitats diferents de la conca mediterrània-, mentre un grup d’activistes netejava la platja, un altre ha fet una neteja submarina i els pescadors, al seu torn, han portat part de les deixalles que van recollir el divendres passat amb les seves xarxes.

De totes les bosses recollides, Ecologistes en Acció estima que al voltant del 90% dels residus sòlids recollits a la platja corresponien a plàstics, la gran majoria envasos. La resta de residus han estat majoritàriament ampolles de vidre, bolquers, sabates i multitud d’altres objectes. Els residus recollits pel grup de neteja submarina en canvi, s’ha composat majoritàriament de fils de pescar, hams, ploms, tovalloles higièniques i altres objectes com una cadira, botes, roba, etc. Per la seva banda, els residus recollits per les xarxes dels pescadors de Badalona han estat formats, gairebé al 100%, per tovalloles higièniques d’un sol ús.

Un cop feta la neteja, s’han instal·lat la cinquantena de bosses recollides i al passeig marítim de Badalona, on amb l’ajuda de científics experts en residus han analitzat el contingut de les bosses, han parlat dels efectes contaminants d’alguns d’aquests residus sobre el medi ambient, i conseqüentment dels efectes que poden tindre sobre la nostra pròpia salut. Ecologistes en Acció per la seva banda ha volgut recalcar la necessitat d’un canvi de model de consum i d’hàbits, doncs el plàstic és un material sintètic no biodegradable i tot i que a nivell global només un 10% dels residus sòlids produïts són de plàstic, el 80% dels residus que s'acumulen a la terra, la costa o a l'oceà són plàstics.Lydia Chaparro, membre d’Ecologistes en Accióha insistit en que “tots hem de pressionar per a canviar el model de consum i producció actual, els envasos de plàstic d’un sol ús i que passen per les nostres mans només uns pocs minuts, són de fet envasos que poden trigar més de 400 anys en degradar-se. Apostem pel sistema de dipòsit i retorn d’envasos i per la reducció dràstica”.

En Jordi Gasull, Patró Major de la confraria de Badalona, declara que “els pescadors d’aquesta zona no podem continuar així, quan sortim a pescar després d’un dia de pluja només recollim tovalloles humides -les que són d’un sol ús i suposadament biodegradables-, les xarxes es malmeten i en molts casos ja no les podem fer servir més. La nostra activitat està molt afectada per aquest tipus de contaminació, la depuradora de Badalona sens dubte no té prou capacitat i quan plou el seu funcionament és deficient”. En Ramón Costa, pescador artesanal de Badalona,considera que “el canvi d’hàbits ha de venir de la mà de la conscienciació ciutadana, l’educació ambiental de les noves generacions és essencial”.

Afegeix un comentari nou