Icona d'una fletxa apuntant cap avall 
Icona d'una fletxa apuntant cap avall 
CERCA AVANÇADA
Leave blank for all. Otherwise, the first selected term will be the default instead of "Any".
Leave blank for all. Otherwise, the first selected term will be the default instead of "Any".
Leave blank for all. Otherwise, the first selected term will be the default instead of "Any".

biblioteca

Documents d’interès per a les entitats de descàrrega gratuïta.

 Font:

Cada any hi ha tot un seguit de convocatòries de finançament, subvencions, premis i beques, que es van repetint. És per això que en el següent document les trobareu totes classificades per mesos i àmbits i també categoritzats entre finançaments públics i privats.

 Font:
Güerri, Cristina; López, José María; Medina, Juan José; Pedrosa, Albert; Sobrino, Cristina

Amb aquest informe, impulsat des de l’àrea “Alternatives de Seguretat” de l’ICIP i realitzat per un grup d’investigadors i investigadores de diferents universitats, s'ha volgut promoure una reflexió sobre la manera com es concep i es treballa avui en dia la seguretat als centres de formació universitaris. Concretament, considera rellevant l’anàlisi dels plans docents de grau i màster que actualment treballen, des de diferents nivells d’explicitat, el desplegament de la seguretat a les assignatures i pràctiques professionals.

 Font:
Canyelles, Josep Maria

Si les entitats del tercer sector social estem abocades a un gran volum de feina, per què és tan necessari obrir ara una matèria que pot semblar que només correspon a les empreses abordar i que les organitzacions no lucratives ja tenim com a part del nostre ADN? Una de les raons principals és que això permet a les entitats alinear-se més amb la seva missió, alhora que millorar el seu impacte social i impulsar la transparència. Aquesta guia explica de quina manera les entitats i organitzacions no lucratives poden treballar per la responsabilitat social.

 Font:
Generalitat de Catalunya. Departament d'Igualtat i Feminismes

Aquesta guia desplega els articles 17.4 i 17.5 de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. La guia té com a objectiu facilitar eines als equips de professionals que treballen en centres d’atenció a les persones grans per tal de facilitar-hi l’estada de les persones grans LGBTI+ i evitar (i resoldre en el cas que es produeixin) possibles casos d’LGBTI-fòbia.

 Font:
Fundesplai
Fundesplai - 2024

El 16 de març es va publicar al BOE el Reial Decret 2/2023 de mesures urgents per a l’ampliació dels drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l’establiment d’un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions. També cal tenir en compte el Reial Decret 5/2023, de 28 de juny, que ha suposat la modificació de la data d'inclusió dels i les estudiants en pràctiques a la Seguretat Social. La normativa estableix una disposició addicional al Text Refós de la Seguretat Social per a la “inclusió al sistema de seguretat social d'alumnes que realitzen pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes incloses en programes de formació”. En aquest manual s'analitza què significa això i com afecta les entitats del tercer sector.

 Font:
Giamello, Clarisa [et.al.]
Educo - 2023

En aquest informe es presenta i compara l'estat dels sistemes de beques i ajudes al menjador a les comunitats autònomes. S'observen les possibilitats que ofereixen, les diferències entre els territoris, els encerts i problemes d'una política complexa en el seu disseny i en la seva posada en marxa, però alhora d'alt impacte per a la infància. Al llarg d'aquest informe es destaquen deu aspectes fonamentals que han de garantir els sistemes de beques per a ser efectius, eficients i inclusius, i per a arribar a tota la població infantil en risc de pobresa o exclusió social. Amb aquesta anàlisi s'acosta un horitzó d'oportunitats de millora i pistes per a una política pública de beques que asseguri la realització efectiva dels drets en aquest àmbit de vida quotidiana de nens, nenes i adolescents.

 Font:
Aguiló, Bru: Zalduendo, Paul

Els mitjans de comunicació són una de les principals fonts d’informació sobre intel·ligència artificial. La falta de coneixement de bona part de la societat sobre aquesta tecnologia i les transformacions que implica atorga als mitjans un paper fonamental a l’hora de configurar valors, opinions i actituds1 cap a aquesta qüestió. En altres paraules, els mitjans de comunicació construeixen i transmeten una determinada manera d’entendre la intel·ligència artificial. És a dir, configuren el conjunt de significats sobre els quals ens expliquem aquesta tecnologia i ens hi relacionem. Aquest informe analitza el tractament periodístic de 253 notícies sobre intel·ligència artificial publicades en set mitjans de comunicació amb presència a Catalunya entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2022. L’objectiu és observar com s’informa sobre aquesta tecnologia, identificar les pràctiques periodístiques en aquestes cobertures i elaborar un conjunt de recomanacions sobre com abordar aquest tipus d’informacions.

 Font:
Castells Ricart, Laura

L’estiu del 2022 serà recordat, entre altres esdeveniments, per l’impacte mediàtic del fenomen de les ‘punxades’. A començaments d’estiu, un degoteig de notícies alertaven d’un nou modus operandi que, des de l’inici, quedava associat a la submissió química i les agressions sexuals. Malgrat que, a mesura que l’estiu avançava i s’anaven reunint evidències -en cap de les denúncies interposades es va trobar el rastre de cap substància- i les expertes, tant de l’àmbit de drogues com dels moviments feministes, intentaven generar una contra narrativa, el discurs del terror sexual ja havia fet el seu efecte. Es tracta, a més, d’un discurs conegut que reapareix cíclicament a través de substàncies i modus operandi diversos. Així, la hipòtesi de partida d'aquest informe és que es tracta de relats que produeixen i reprodueixen terror sexual amb l’objectiu de controlar i marcar la conducta femenina. En aquest sentit, els objectius del present informe son: Analitzar les narratives mediàtiques en l’àmbit de la violència sexual, disseccionar els mites que les conformen i el seu impacte en les narratives socials, visibilitzar totes les situacions i contextos en què es donen violències sexuals i les drogues hi son presents i indagar en la influència de les representacions mediàtiques sobre perill sexual en les pràctiques de les dones i com s’encarnen.

 Font:
Castells Ricart, Laura

Tot el que hauries de saber sobre agressions sexuals, ús de substàncies i submissió química i mai no t’havies atrevit a preguntar (o potser sí).

Aquest material està basat en l'estudi "Diagnòstic sobre informacions mediàtiques al voltant de les violències sexuals, l'ús de drogues i la submissió química". Si vols aprofundir en la temàtica, el pots descarregar a www.drogasgenero.info/diagnosti - co-medioscomunicacion

 Font:
Fundación Telefónica

Des de Fundació Telefònica volen compartir el resultat d'anys de projectes en recerques amb entitats en el qual la tecnologia i la digitalització han tingut un gran protagonisme, però també d'introspecció cap al que son i el seu propòsit com a organització. Amb l'ajuda d'organitzacions que han compartit la seva experiència, reptes, aprenentatges i fins i tot fracassos, la fundació ha publicat el Llibre blanc de la Transformació Digital del Tercer Sector.

L'objectiu és conjugar coneixement, recursos i aprenentatges per a aportar una brúixola en el viatge que tots, d'una forma o una altra, hem emprès. Aquest canvi en la manera de fer les coses que a vegades troba frens inherents pel temor al propi canvi i, en altres ocasions, les limitacions venen donades per la falta de priorització, coneixement, per l'accessibilitat o la pròpia capacitació.