Centenari i Festa Major al Centre Moral i Cultural del Poblenou

 Font:
Font:

Centenari i Festa Major al Centre Moral i Cultural del Poblenou

Resum: 

Del 10 al 19 de setembre el Centre Moral i Cultural del Poblenou celebrarà el seu centenari sortint al carrer amb concerts, teatre, cinema, exposicions, trobades, sopar de festa major...

Una mica d'història

El Centre Moral i Cultural del Poblenou, el Centre, és una associació que es va crear al barri del Poblenou el 1910 i des d’aleshores ha dut a terme una tasca ininterrompuda en els camps cultural, esportiu, educatiu i d’esbarjo. La història
del Centre mostra cent anys d’alts i baixos, amb canvis de locals i de nom oficial. Però el cert és que el Centre és d’aquelles entitats que han contribuït a la cohesió del barri i la ciutat.

Ja el 1910 el Centre va crear una cooperativa de consum; després, va endegar una campanya per suprimir el treball nocturn de les dones, que arribà fins al Senat de Madrid; va crear escoles gratuïtes nocturnes per a adults; va fundar una secció mutual, quan la Seguretat Social encara va trigar prop de mig segle a implantar-se… Seguint la història del Centre, com la d’altres entitats similars, moltes desaparegudes, es fa evident que en temps difícils per a la cultura les associacions intenten conservar les tradicions i la cultura catalana d'arrel tradicional. Així, acabada la guerra civil, al Centre es van organitzar les primeres audicions de sardanes al barri, els primers cursets de català i diversos cicles de conferències i xerrades culturals; també va ser la seu al Poblenou del Primer Congrés de Cultura Catalana i de la Coordinadora d’Entitats del Poblenou, que des de la seva creació hi celebra la major part de les reunions.

El centre, avui

El Centre compta avui amb més de 900 socis/es, una potent secció de teatre que representa de 9 a 10 obres cada temporada i que organitza el mateix nombre de lectures teatrals, un cor amb una cinquantena de cantaires, tertúlies
literàries cada mes, concerts de música de cambra; escoles de música, de ballet i de teatre, cada any més concorregudes per nens i joves del barri, i, per als més grans, tallers de manualitats (dibuix, pintura, patchwork, puntes de coixí...). El Centre, a més a més, també dóna aixopluc a diversos grups del barri del Poblenou.

La Festa Major del barri

En el marc de les festes majors del barri del Poblenou, l'entitat aprofita per celebrar el seu centenari al carrer. Hi haurà concerts al carrer divendres 10 a partir de les 23 h. (Splac, Melodrama) i dissabte 11 a la mateixa hora (Beat Shackers, B-Funk). Passis de vídeo i documentals el dimarts 4 a les 10 de la nit. Dijous 16 es realitzarà una lectura teatral i l'obra El partit del diumenge, una peça teatral programada pel diumenge 18 de juliol de 1936, que es va suspendre per l'esclat de la guerra civil.

També es podrà assitir a la XVII trobada de puntaires (Dissabte 11, 10 h.), al Sopar de festa major i ball country (8 del vespre de dissabte); i el diumenge a la inauguració de l'exposició de pintura, la gran ballada de sardanes o la gimcana familiar el diumenge 16.

Afegeix un comentari nou