Cimera Unió Europea – Estats Units a Brussel·les accelera negociació comercial

Cimera Unió Europea – Estats Units a Brussel·les accelera negociació comercial

Resum: 

La societat civil mostra el seu rebuig davant el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP).

Avui, 26 de març, organitzacions socials i sindicals [1] han lliurat a les seus de la Comissió Europea a Madrid i Barcelona, una carta [2] destinada a Francisco Fonseca Morrillo, Director de la Representació a l’Estat espanyol de la Comissió Europea. D’aquesta forma, les entitats es sumen a la campanya internacional que s’oposa a les negociacions comercials del tractat, les quals tenen lloc de forma antidemocràtica i a porta tancada.

El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP) suscita una creixent preocupació d'ambdós costats de l'Atlàntic. Grups de la societat civil de la Unió Europea i dels Estats Units han expressat la seva preocupació per una possible eliminació de salvaguardes i la degradació de normes i regulacions en matèria social, laboral, alimentària, medioambiental, sanitària i energètica. S'albira una rebaixa generalitzada dels drets fonamentals de la població i un poder d'influència sense precedents per a les grans corporacions.

El TTIP permetria als inversors reclamar indemnitzacions com a resultat de regulacions, lleis, normatives o d'altres decisions governamentals que tinguin l'efecte de reduir les seves oportunitats de lucre. Com que gairebé totes les mesures de l'administració poden ajustar-se a aquesta definició, les polítiques públiques han estat objecte de demandes inversor-Estat en tot el món.

Segons les filtracions de documents "secrets", diverses regulacions previstes pel TTIP serien contràries al Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC). A més, els possibles impactes del Tractat sobre les regles de seguretat alimentària afectarien directament a les i els consumidors causant problemes de salut.

En l'àmbit de la salut i de l'educació pública, el Tractat enfortiria també la liberalització dels mercats de serveis, és a dir, implicaria més privatització dels serveis públics, tot i que una àmplia majoria de la població s'oposa rotundament a això.

Finalment, en un context d'economia de casino financer i responsable de l'actual crisi, que impacta greument en els drets bàsics de la població mitjançant les retallades actuals, preocupa l'objectiu del TTIP de liberalitzar encara més els serveis financers, que podria impedir a l'administració de regular el sector financer, restringir fusions i adquisicions, establir impostos i taxes a bancs i transaccions financeres, així com establir un control de capitals.

Davant d'aquesta situació, les organitzacions de l'Estat espanyol demanen la paralització immediata de les negociacions del TTIP. Així mateix han emprès una àmplia campanya de denúncia i mobilització a nivell europeu i transatlàntic, amb l'objectiu d'evitar que la signatura del Tractat tingui lloc. Han reivindicant la urgent necessitat d'un Mandat de Comerç Alternatiu i una revisió de l'actual règim comercial que desemboqui en alternatives basades en la democràcia, cooperació, participació real, drets humans, justícia social, igualtat de gènere i sostenibilitat.

L'eliminació dels controls sobre el capital i la liberalització dels serveis financers han exacerbat la crisi del deute europeu. La consegüent imposició de privatitzacions, el desmantellament de les lleis de protecció laboral i les dràstiques retallades socials - mentre que els bancs que van alimentar la crisi segueixen protegits per les lleis comercials - són un exemple de l'impacte devastador de les normes comercials.

[2] Podeu veure la carta lliurada al següent enllaç: http://noalttip.blogspot.com.es/2014/03/cumbre-ue-eeuu-en-bruselas-acelera.html

Contacte:
Tom Kucharz, Ecologistas en Acción 619 94 90 53
Mónica Vargas, Observatorio de la Deuda en la Globalización, 662 02 64 97
Héctor de Prado, Amigos de la Tierra, 691 48 23 08

(1) Organizacions: ATTAC España, Baladre, Confederación General del Trabajo (CGT), EdPAC, Federación Española de Ingeniería Sin Fronteras, Grupo de Investigación en Derechos Humanos y Sostenibilidad-Cátedra UNESCO de Sostenibilidad UPC, HuertAula de Agroecología Cantarranas UCM, Iniciativa por la Soberanía Alimentaria de Madrid, Marxa Mundial de Dones - Catalunya, Observatori DESC, Observatorio de la Deuda en la Globalización, Observatorio por la Autonomía y los Derechos de los Pueblos Indígenas en Colombia, Red de Huertos Urbanos Comunitarios de Madrid, Plataforma Rural (ACSUR-Las Segovias; Amigos de la Tierra; Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI); Colectivo Tierra de Campos; Colectivos de Acción Solidaria (CAS); Confederación Española de Consumidores y Usuarios (CECU); Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG); Ecologistas en Acción; Emaús Fundación Social; Entrepueblos; Fundación Global Nature; GRAIN; Movimiento de Jóvenes Rurales Cristianos; Movimiento Rural Cristiano; Mundubat; Perifèries; Sindicato de Obreros del Campo (SOC-SAT); Sociedad Española de Agricultura Ecológica (SEAE); SODePAZ; Universidad Rural Paulo Freire (URPF); Justicia Alimentaria Global-VSF; Xarxa de Consum Solidari), Suds, Unión Sindical Obrera (USO)

Afegeix un comentari nou