"Les eines per a la mobilització poden ser infinites, tantes com els col·lectius puguin crear i utilitzar"

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:

"Les eines per a la mobilització poden ser infinites, tantes com els col·lectius puguin crear i utilitzar"

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) és un exemple de mobilització de la societat civil en favor d'una causa específica; en aquest cas, la de lluitar per un habitatge digne i combatre els desnonaments.

Des del 2009, la PAH ha posat en marxa campanyes per combatre la vulneració del dret a l'habitatge i donar força i suports jurídic i moral a les persones que podien ser desnonades per no poder fer front al pagament de la hipoteca. Ha dut a terme manifestacions i actes multitudinaris, ha crescut i s'ha estès entre la ciutadania, ha tingut ressò i difusió als mitjans i ha aconseguit efectes pràctics que han ajudat casos reals, persones, famílies i comunitats que, finalment, no han hagut d'abandonar casa seva.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca pot ser considerada un èxit en termes de mobilització de la ciutadania. Com ho ha fet? Des de la PAH, expliquen quines són, per a ells i elles, les bases per aconseguir el moviment de la ciutadania.

1. La Causa: cal una afectació, un patiment. El sentiment generalitzat real que motivi l'acció de les persones.

2. Proximitat: és important, així com la magnitud del problema, que les persones sentin la causa propera, pròxima, com a pròpia.

3. Eines pràctiques per aconseguir una finalitat: els instruments dependran del tipus d'actuacions, però poden ser infinites. N'hi ha tantes com els col·lectius siguin capaços de pensar, crear i utilitzar.

4. Assoliment de petites fites: els resultats positius animen a seguir caminant i donen poder al moviment.

5. Implicació col·lectiva: tot nivell de col·laboració, ajuda mútua i treball en equip ajuden al creixement del moviment social.

Seguint aquests passos i gràcies al fet que milers de persones han decidit involucrar-se en la causa, la PAH ha donat sortida a més de 300.000 famílies que es troben amb aquesta problemàtica.

Afegeix un comentari nou