L’exposició “Per bruixa i metzinera” del Museu d’Història de Catalunya segueix itinerant i ara arriba a Lleida

L’exposició “Per bruixa i metzinera” del Museu d’Història de Catalunya segueix itinerant i ara arriba a Lleida

Resum: 

La gran acollida que va tenir l’exposició al Museu d’Història de Catalunya l’any 2007 va aconsellar fer-ne la versió itinerant que ja s’ha vist a Cervera i s’ha impulsat una versió digital de la mostra que estan elaborant professors de la Universitat Oberta de
Catalunya

El Museu d’Història de Catalunya porta la versió itinerant de l’exposició “Per Bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya” a Lleida on serà inaugurada divendres 22 de gener a les 19.30h. L’exposició es podrà veure fins al 14 de març a la Sala Montsuar de la Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

La mostra, que va gaudir d’una gran acollida al Museu d’Història de Catalunya durant el primer trimestre del 2007, s’ha hagut d’adaptar museogràficament per tal de poder-la fer itinerant i permetre que institucions culturals del país puguin exhibir-la.

L’exposició mostra d’una manera singular la cacera de bruixes, una temàtica que no s’havia tractat anteriorment amb tanta profunditat. L’exposició que s’estructura en cinc grans àmbits (La màgia en el món medieval; La invenció de la bruixa; Les bruixes vistes pels seus perseguidors; La gran cacera; i La bruixa en la tradició popular) pretén explicar el fenomen de la cacera de bruixes que es visqué tant a Catalunya com a la resta d’Europa entre els segles XV i XVII, suggerir algunes hipòtesis explicatives d’aquest trist episodi de la història catalana i europea i posar a l’abast dels visitants nombrosos objectes i documents procedents museus, arxius i col·leccions privades.

Cal destacar-ne també la posada en escena de la mostra que, a través de la llum i els muntatges audiovisuals, embolcalla els visitants en una atmosfera particular i suggerent. També ofereix interactius per a què el visitant conegui les propietats curatives i màgiques de les plantes.

D’altra banda, un grup de professors de diferents disciplines de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) estan elaborant una versió digital de l’exposició que tindrà lloc web propi i que també es podrà consultar a través de la pàgina web del museu (www.mhcat.cat) abans de finals de 2009.

L’exposició
El fenomen de la bruixeria ha generat un gran nombre de tòpics, que sovint han estat utilitzats en les arts plàstiques, la literatura i el cinema. La bruixa que vola dalt d’una escombra, que es troba amb les seves companyes en sàbats nocturns i que disposa de poders malèfics atorgats pel diable posseeix un gran atractiu en l’àmbit de la creació. Fins i tot darrerament ha donat lloc a un nou subgènere: el de la bruixa edulcorada, o més o menys bona.

Però la bruixeria i la seva repressió susciten un gran nombre d’interrogants. ¿En quin moment es construeix la visió tradicional de la bruixeria? ¿Quan s’inicià la persecució contra les suposades bruixes? ¿Per què van ser perseguides? ¿Qui eren els seus perseguidors? ¿Quantes i quants van morir? ¿Com afectà aquest fet a Catalunya?

El recorregut que aquesta mostra presenta, pretén donar les claus per respondre algunes d’aquestes preguntes –i potser obrir-ne de noves, tan o més inquietants–.

L’exposició ens durà de la història –la gènesi del fenomen, la cacera de bruixes i la seva fi– al folklore i l’etnografia –el record popular–. I es mourà essencialment entre dos àmbits territorials: Catalunya i el conjunt de l’Europa cristiana.

Afegeix un comentari nou