Relleu, "El nostre treball de cada dia".

Relleu, "El nostre treball de cada dia".

Resum: 

Acaba d’aparèixer el núm. 103 de la revista trimestral de pensament i cultura Relleu dedicat bàsicament al centenari del naixement de l’historiador Jaume Vicens i Vives i porta el lema «el nostre treball de cada dia», que és el títol del text que encapçala la revista i que correspon al darrer article que l’insigne historiador publicà a la revista Serra d’Or el mes de novembre del 1960.

D’entrada cal felicitar la continuïtat d’una revista fundada l’any 1983 i que, tasca difícil, té la voluntat d’oferir pensament de nivell a la nostra societat, tan adelerada pels neguits quotidians. La revista, dirigida per Jordi Sales, s’estructura en uns articles de fons, en una entrevista i en uns textos més breus i notícies de llibres i cinema finals.

Cal ressaltar l’article del catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Lleida Manuel Lladonosa, en què explica l’aportació cabdal de Vicens i Vives en la renovació historiogràfica al nostre país i l’obertura als corrents internacionals, a més de valorar-ne l’esperit crític en la interpretació del nostre passat i el nostre present.

Un altre punt d’interès és l’article de l’economista Miquel Rubirola en què aporta una visió de l’economia catalana i el seu futur segons les reflexions del Tercer Congrés Catalanista. Entre altres coses, diu: «Si l’administració central actua amb discrecionalitat política, estarà recuperant poders que ara, per via estatutària o constitucional, no té. Hom ha parlat d’una nova LOAPA financera.» O bé: «El problema del nou acord de finançament acceptat pel govern de la Generalitat a Madrid és que el document oficial de 76 pàgines del govern de l’Estat no concreta cap quantitat de diners per a Catalunya.» I més endavant: «A diferència d’ara, amb un Estat propi, el Parlament de Catalunya podria legislar sobre importants aspectes de l’economia catalana i del model de producció i de societat.» També toca el tema de les infraestructures: “Hem de tenir present que viure bé implica una sèrie de costos i l’assumpció d’uns riscos, els quals moltes vegades han estat causa per a no tirar endavant projectes infraestructurals vitals per al futur de Catalunya.» Finalment: «Per a sortir de la crisi cal una societat que aprofundeixi i millori la tradicional cultura empresarial catalana respecte del que ha significat i caracteritzat en els darrers anys la prevalent al conjunt de l’Estat.» Amb unes quantes frases es dibuixa el gruix del problema de la nostra economia.

L’entrevista és a Joan Amorós, secretari general del grup de pressió europeu FERRMED, liderat des de Catalunya, que té com a objectiu impulsar un gran eix ferroviari de mercaderies que ha d’unir el sud i el nord d’Europa, tema que ja ha estat tractat a Tornaveu.

Per a acabar, reproduïm algunes paraules de Vicens i Vives que ens comminen a treballar cada dia, com fan les associacions, com a l’única manera d’assolir l’objectiu final: «Trobarem el país i la clariana i ens desfarem de la nit i de la boira, si ens proposem realitzacions senzilles i concretes.»

Publicat per primera vegada a TORNAVEU NÚM 13.

Afegeix un comentari nou