Trobades Culturals Pirinenques, una reflexió al voltant de la temàtica del Pirineu feta des del territori.

Trobades Culturals Pirinenques, una reflexió al voltant de la temàtica del Pirineu feta des del territori.

Resum: 

Aquestes Trobades Culturals Pirinenques es van endegar al 2004 a Sant Julià de Lòria, Andorra. La iniciativa ha anat quallant i enfortint-se en aquests anys degut a que existeix una necessitat real d’anar vertebrant els Pirineus que s’han vist històricament abandonats tant per França com per Espanya.

El passat 24 d’octubre del 2009 es va organitzar a Berga les Sisenes Trobades Culturals Pirenenques al voltant de la temàtica “Les crisis al Pirineu: passat, present i futur”.

També recentment s’ha publicat el resum de les conferències corresponents a la Cinquena Trobada “La Comunicació al Pirineu”. En aquesta publicació es fa un especial èmfasi en les necessitats de millorar la comunicació pirinenca en diferents sentits:

- Les vies de comunicació físiques tant viàries com ferroviàries que prioritzin l’eix transversal i que superin les barreres administratives completament caduques en un món globalitzat.
- Les vies de comunicació físiques tradicionals que es poden seguir emprant i potenciant per fomentar el coneixement del territori i un turisme de qualitat.
- Les vies de comunicació de la informació plenament necessàries a una modernització del territori.
- El funcionament en xarxes és la millor manera de sumar i d’afrontar tots junts problemàtiques comunes.

Aquestes Trobades Culturals Pirinenques es van endegar al 2004 a Sant Julià de Lòria, Andorra amb l’objectiu d’esdevenir un punt de reflexió al voltant de la temàtica del Pirineu. La iniciativa ha anat quallant i enfortint-se en aquests anys degut a que existeix una necessitat real d’anar vertebrant els Pirineus que s’han vist històricament abandonats tant per França com per Espanya. Nombroses problemàtiques són idèntiques a tot el Pirineu i així doncs és important compartir estratègies de desenvolupament o encara millor treballar en projectes conjunts. En aquesta construcció d’un nou Pirineu la societat civil hi té un rol molt important a jugar ja que ella no està subjecte a les existents barreres administratives.

En l’actualitat, les Trobades Culturals Pirinenques estan coorganitzades per 8 entitats del Pirineu (Àmbit de Recerques del Bergadà, Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, Institut d'Estudis Ceretans, Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Centre d'Estudis Ribagorçans, Centre d'Estudis del Ripollès, Institut d'Estudis Aranesi, Pirineufòrum i Societat Andorrana de Ciències) i és una iniciativa oberta a noves incorporacions provinents de la societat civil.

Per a més informació: http://trobadapirineus.blogspot.com/

Afegeix un comentari nou