Cristina Senserrich, un exemple d'altruisme a l'Àfrica

Cristina Senserrich, un exemple d'altruisme a l'Àfrica

Resum: 

Qualsevol persona pot aplicar el voluntariat de forma individual, breu i intensa en la seva vida diària, amb les persones que estan al seu voltant dia rere dia o amb algú que es creui en el seu camí. Aquesta és la màxima de Cristina Senserrich, voluntària de les de tota la vida que defineix la seva experiència amb la paraula "altruisme". Per ella, és difícil quedar indiferent davant les injustícies i la misèria.

Cristina Senserrich

Edat: 24 anys

Entitat: Àfrica Sense Fronteres

Quants anys portes fent voluntariat?

De manera indefinida, des de sempre.

Per què vas decidir emprendre aquesta aventura?

És difícil quedar indiferent davant les injustícies i la misèria. I quan ho veus amb els teus propis ulls, quan gairebé les pots tocar, no pots girar la cara cap a un altre costat.

Ens pots dir una paraula que defineixi el voluntariat?

Altruisme.

Quina banda sonora posaries al teu voluntariat?

La cançó "Siempre de frente" de Rosana, sobretot pel motor que fa que segueixi el meu camí, així com pel motor pel qual tots els que em creuo en el meu camí també han de lluitar per aconseguir el que desitgen.

La millor experiència amb què t'has trobat fent voluntariat?

La millor experiència viscuda no forma part de cap viatge de cooperació o d'una jornada de voluntariat, sinó que forma part d'aquells moments que, a vegades, es creuen en la teva vida i cal aprofitar. Estava en una platja de Goa (a l'Índia) amb un amic quan sense adonar-me un grup de dones es va començar a asseure al nostre voltant. Vam començar a interactuar amb elles i, de sobte, el sexe va ser un dels temes que van monopolitzar la conversa. Així, vam iniciar un intercanvi cultural sobre relacions sexuals i ens vam adonar que la majoria d'aquestes dones mai havien sentit plaer; de fet moltes d'elles havien estat violades pels seus marits, ja que no cedir al sexe és sinònim d'infidelitat i, com a conseqüència, se les fa fora de casa. Nosaltres, per la nostra banda, els vam explicar la manera com nosaltres concebem les relacions, intentant fer del sexe una experiència bonica per ambdues parts, més enllà de la simple procreació.

Asseguts en aquella platja paradisíaca, compartint confidències, tots vam aprendre. Mai podrem saber si aquelles dones que començaven a voler ser valorades ho van aconseguir o no, però del que sí estic convençuda és que vam contribuir a establir un vincle de força entre elles per recolzar-se les unes en les altres.

Explico aquesta experiència perquè no és el típic voluntariat preestablert on saps en què has d'ajudar, et fixes unes metes i et carregues d'energia la nit anterior. L'explico perquè qualsevol persona en pot prendre exemple i pot aplicar un voluntariat individual, breu i intens en la seva vida diària, amb les persones que estan al seu voltant o amb les que es creuen un dia en el nostre camí.

Què t'aporta el voluntariat i què aportes a la societat a través del voluntariat?

Aporto suport moral perquè els altres, per sí mateixos, puguin millorar la seva pròpia vida. I, quan tot és favorable, m'aporta poder veure que ho aconsegueixen arribar on desitgen.

Afegeix un comentari nou