Es crea una Fundació per a declarar patrimoni de la humanitat l’associacionisme català

Es crea una Fundació per a declarar patrimoni de la humanitat l’associacionisme català

Resum: 

Segons ha pogut saber xarxanet.org, el nou organisme, que aglutina les principals entitats i federacions del tercer sector català, té l’objectiu d’aconseguir que el model català de voluntariat sigui reconegut com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO.

El sector associatiu català es prepara per a entrar a la lliga de les estrelles. Els principals referents del sector s’han posat d’acord i han creat la Fundació “Model català associatiu i de voluntariat”.

El model associatiu català: un model arrelat
Catalunya és reconegut a nivell mundial pel seu sector associatiu. Al nostre país hi ha més de 7.500 entitats en actiu: l’acció social és associativa, la salut és associativa, l’aire que es respira és associatiu, i actualment s’està estudiant que les tendes de llaminadures esdevinguin associacions sense ànim de lucre. Fins i tot els municipis tenen esperit associatiu, que tot i que no són entitats sense ànim de lucre, sí que fan treball en xarxa.

Pla estratègic per a l’RSP
El sector associatiu català també és molt innovador. En aquesta línia, la Fundació “Model català associatiu i de voluntariat” proposa anar més enllà de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i crear la Responsabilitat Social Personal (RSP). Per aquesta raó es crearà un programa d’RSP: les persones que vulguin es podran acollir a aquesta proposta destinant un 1% dels diners que es gasten en gasolina. A canvi podran lluir un magnífic logotip en la seva vestimenta. Les persones que no disposin de cotxe privat no es podran acollir a aquesta iniciativa. La Confederació d’Entitats Ambientals ja ha mostrat queixes per aquesta iniciativa, però el president de la Fundació “Model català associatiu i de voluntariat” assegura que s’organitzaran unes jornades participatives intersectorials per arribar a un punt de consens.

Preservació del model
Caldrà fer tots els esforços per preservar el tercer sector català. Per això es preveu guardar en conserva els logotips de les principals entitats catalanes. Aquesta acció és de vital importància, sobretot tenint en compte que el model associatiu català podria ser retallat pel tribunal constitucional, com ja s’ha fet amb l’Estatut i amb la immersió lingüística. Davant dels dubtes de que aquesta mesura sigui suficient per a preservar el model, també s’ha proposat l’elaboració d’una guia virtual amb més de 500 Milions de bones pràctiques. Una guia que serà d’avantguarda, ja que s’ha dissenyat en format dos punt zero, amb aplicacions a facebook, twitter, peruntub i amb alçavidres elèctrics de sèrie. El president de la Fundació ha informat que es regalarà un IPad a totes les entitats que col·laborin en l’elaboració d’aquesta guia de bones pràctiques.

Més informació

Comentaris

Visca! ja era hora que el sector actués conjuntament per una bona causa! endavant ! tot i que fora bó concretar el tema dels IPADS, l'explicació que apareix a l'enllaç no és prou clara

Afegeix un comentari nou