Educar per l'ús responsable dels continguts digitals a la xarxa

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB

Educar per l'ús responsable dels continguts digitals a la xarxa

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB

Resum: 

Una guia explica la manera en que es pot accedir a música, cine i televisió de manera legal, lliure i gratuïta a través de la xarxa, donant resposta una guia difosa des del Ministeri de Cultura plena de contingut polèmic.

Fa unes setmanes, diferents actors de les industries culturals (Sgae, Societat General d'Autors i Editors; Promusicae, les principals productores musicals espanyoles; i la FAP, Federació per a la protecció de la propietat intel·lectual) difonien una guia elaborada per la ONG Childnet International. Aquesta guia es va fer arribar, a través del Ministeri de Cultura, a tots els centres educatius del estat espanyol.

La polèmica va sorgir ràpidament. La guia estava plena de interpretacions parcials de la legislació vigent, donava informacions errònies i obviava el debat existent en la nostra societat en matèria de drets d'autor. Aquesta guia oferia com a única manera legal d'accedir a continguts digitals a Internet les pàgines web realitzades des de les pròpies entitats promotores de la guia.

Una de les primeres reaccions va ser recollida per actuable, realitzant una campanya de recollida de firmes en la que es demana que interessos privats (com els de la industria cultural) no interfereixin en les línies educatives de centres d'educació formal i no formal.

En resposta, el col·lectiu hacktivistas ha aglutinat els esforços d'advocats especialitzats, activistes per els drets digitals i voluntaris, i ha elaborat una guia sobre Música, cine i televisió legal, lliure i gratuïta a Internet. En aquesta guia, es repassa la legislació vigent i com aquesta protegeix drets com el lliure accés a la cultura, o el dret a còpia, s'expliquen conceptes com xarxes p2p, llicències de contingut lliure o la manera de mantenir la seguretat en les connexions a la xarxa.

La guia també explica les alternatives legals existents que ens permeten accedir a un gran catàleg de música com Jamendo, Spotify, Grooveshark i Coda, i EZTV.it, liberateca.net i Vertor.com per a televisió. Aquestes son pàgines alternatives a les gestionades per les entitats de gestió i la indústria cultural espanyola.

Descarrega't la guia Música, cine i televisió legal, lliure i gratuïta a Internet (pdf) de la pàgina web de hacktivistas!

Comentaris

Yo estaba impresionado con la forma en que expresa sus pensamientos acerca de Educar per l'us responsable dels continguts digitals a la xarxa | Xarxanet - Entitats i voluntaris de Catalunya per un mon millor. No puedo creer que alguien puede escribir una historia asombrosa , como Thet acerca de que el amor Educar per l'us responsable dels continguts digitals a la xarxa | Xarxanet - Entitats i voluntaris de Catalunya per un mon millor.

Afegeix un comentari nou