#yeswecamp o les mobilitzacions a les xarxes socials

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:

#yeswecamp o les mobilitzacions a les xarxes socials

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB

Resum: 

Aquests dies estem veient com les xarxes socials estan convertint-se en canals de comunicació i de difusió de debats. Les noves formes de mobilització han irromput amb força enmig d'una ciutadania buscant noves formes de participació.

Les xarxes socials, com la majoria de les eines que trobem en la web 2.0 són eines que potencien la participació i la col·laboració dels usuaris. Aquesta capacitat ha estat la que ha donat força i ha potenciat el conjunt de mobilitzacions que estem veient arran del 15 de maig. Aquests dies, podem destacar:

  • el paper de twitter com a canal de propagació de convocatòries i continguts,

  • el paper de facebook, envoltat de polèmica gràcies al tancament de grups i pàgines d'entitats convocants,

  • el paper de twitpic i altres eines per compartir fotografies de manera ràpida,

  • el paper de youtube en la difusió d'audiovisuals de les protestes,

  • el paper de les wikis, fòrums i blocs com a espais de col·laboració entre membres de grups

Les eines 2.0 han ajudat a aquest procés d'empoderament de la ciutadania facilitant la participació i la difusió de debats, missatges i convocatòries. El procés es torna més interessant quan és aquesta ciutadania la que transforma les xarxes socials i les torna eines al seu servei, com hem vist en l'experiment de twittòmetre o en la pàgina Yes we camp.

Aquesta segona eina, que pren el nom d'un dels hastags més utilitzats aquests dies #yeswecamp (si, nosaltres acampem!) ha estat elaborada a partir de cerques de twitter. En una sola pàgina, podem veure com flueix la informació en els hastags corresponents a cada una de les acampades de l'estat espanyol.

Podem veure l'efecte que produeix aquest flux costant d'informació en la següent captura de la pàgina:

Una altra reapropiació d'una eina 2.0 el podem veure en els debats de vídeos que trobem a youtube. Els diferents usuaris d'aquesta eina es contesten creant nous vídeos enriquint de manera exponencial el debat existent, com podem veure en aquests vídeos: el segon, és una resposta publicada al primer vídeo de la manifestació, i el tercer una altra aportació que enriqueix el debat.

Afegeix un comentari nou