L'Ajuntament de Barcelona vol suprimir el Registre d'Unions Civils

Autor/a: 
Montse Agudo

L'Ajuntament de Barcelona vol suprimir el Registre d'Unions Civils

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

La Comissió dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona i l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, ha presentat al·legacions contra la decisió de la proposta de l’Ajuntament de Barcelona de suprimir el registre d’unions civils.

L’Ajuntament de Barcelona ha sotmès a informació pública l’expedient per suprimir el Registre d’Unions Civils de l’Ajuntament de Barcelona i l’ICAB i l’ACDDH han presentat al·legacions per considerar que podria tenir una sèrie de conseqüències contraries a dret, sobretot en relació a la normativa comunitària i d’estrangeria.

Segons els apel·lants, la supressió del Registre implica la vulneració del marc normatiu comunitari, concretament, la directiva 2004/38/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 24 d’abril de 2004 i la seva transposició a l’ordenament jurídic espanyol, mitjançant el Real decret 240/2007; així com la Llei Orgànica 4/2000, d’11 d’abril relativa a drets i llibertats d’estrangers a Espanya i la seva integració social, així com el seu Reglament 557/2011 de 20 d’abril.

Una de les principals conseqüències seria la privació de l’exercici efectiu del dret de residència a la Unió Europea per part de les persones no comunitàries que mantinguin una unió afectiva amb un ciutadà de Barcelona.

La supressió també afectaria al dret al reagrupament familiar que tenen les persones no comunitàries. Actualment, la llei reconeix a l’estranger resident el dret a reagrupar els seus familiars a l’Estat, entre aquests, es troba la parella amb la que es mantingui una relació anàloga a la conjugal.

En la mateixa línia, els estrangers no comunitaris en situació irregular també veurien minvada la possibilitat de regularitzar la seva situació a l’Estat mitjançant l’obtenció d’una autorització de residència per arrelament social.

Finalment, també vulneraria el dret de cobrar pensió de viudetat, perquè la Llei de la Seguretat Social reconeix el dret a la pensió de viudetat a la persona unida al difunt i que la pugui certificar mitjançant acreditació d’inscripció al Registre.

Llegir més

Afegeix un comentari nou