I Congrés de Sobirania Tecnològica

I Congrés de Sobirania Tecnològica
Barcelona
Divendres, 19/02/2016 fins Dissabte, 20/02/2016

Pensat com una alternativa real al Mobile World Congress, el congrés es celebrarà els dies 19 i 20 de febrer. Al congrés hi haurà diverses xerrades, presentacions i tallers.

La proximitat del Mobile World Congress ha fet que el Grup Promotor per la Sobirania Tecnològica hagi organitzat una alternativa ètica al gran congrés de la telefonia mòbil. Aquesta alternativa ha nascut amb el nom de I Congrés de Sobirania Tecnològica i es celebrarà els propers divendres 19 i dissabte 20 de febrer, a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.

Per apuntar-se al congrés cal enviar un correu electrònic a inscripcions@sobtec.cat

Programa del Congrès

  • Divendres 19 de febrer

18:00 L'Urbanicidi com a espectacle

Barcelona i la política dels grans esdeveniments. Repensem el model de grans esdeveniments.

Manel Delgado farà una xerrada d'obertura amb el títol «L'urbanicidi com a espectacle. Barcelona i la política de grans esdeveniments», a continuació hi haurà la taula rodona «Repensem el model de grans esdeveniments» on participaran l'Ariadna i la Laura de Stop Pujades, el Miguel Álvarez de Nación Rotonda, la Paula Ezquerra de Putas Indignadas, la Lali Corralero de Las Kellys, l'Isabel Benítez de la COS i el Javier Marco de Correscales. Es tractaran temes com el transport, el treball sexual, la precarietat laboral i la divisió sexual del treball.

  • Dissabte 20 de febrer

10:00 a 14:00

Municipi i Tecnologia

On som i futurs possibles

Dario Castané de Pirates de Catalunya explicarà la seva visió de la situació actual tecnològica als nostres municipis, arran de la seva experiència com regidor i informàtic, respondrà la pregunta «Estan les nostres dades segures als Ajuntaments?» i exposarà possibles alternatives per assolir la sobirania tecnològica plena i fer front als reptes del futur.

Vs màquines de vigilància

SpiderAlex parlarà de la creixent criminalització de les activistes que protegeixen la seva privacitat i utilitzen eines de seguretat, evidenciant les aliances que hi ha entre empreses tecnològiques i els governs.

Software lliure a Veneçuela

Una batalla per la sobirania tecnologica

Rafael Rico repassarà l'experiència veneçolana de sobirania tecnologica. Ens explicarà perquè el coneixement i la tecnologia són una forma molt poderosa de dominació dels pobles i perquè la llibertat del coneixement és un acte revolucionari.

Sobiranies en infraestructures

Xarxa Telecomunicacions de Comuns

Roger Baig de Guifi.net farà una anàlisi crítica breu dels models econòmics i de xarxa imperants i de les seves conseqüències sobre l'estat de les infraestructures de telecomunicacions, servirà per introduir les propostes de guifi.net i els resultats aconseguits fins ara. També es presentaran les línies de treball actuals i futures i es discutirà com Barcelona pot esdevenir una referència dins de Guifi.net a través d'accions concretes.

15:30 a 17:30

La Governança d'Internet

Introductori

Jordi Iparraguirre de ISOC-CAT explicarà les bases de la Governança d'Internet, qui fa què i on podem participar i influir en les normatives, protocols... que fan funcionar la xarxa. El nivell seria introductori a fi de donar una visió general.

Cryptoparty

Protecció de la intimitat

Jordi Iparraguirre de ISOC-CAT farà un taller d'una hora en la que s'explicarà com podem protegir la nostra privadesa i millorar la nostra seguretat a Internet.

Taller de seguretat informàtica per a dones

Margarita Padilla de Dabne dinamitzarà el taller on, entre dones, posarem en comú de què tenim por quan fer servir els ordinadors, els telèfons i les xarxes, i cercarem estratègies per un us més responsable i més segur, individual i colectiu, de les noves tecnologies.

Seguretat a la Xarxa

A càrrec de Xnet.

La xarxa mòbil i el seu funcionament, usos públics i privats.

Joseba Vilalta explicarà el funcionament de les xarxes mòbils i quin és el rastre que deixen. També farà una introducció al bigdata, i als seus usos públics i privats.

Xarxes Socials, Dades i Alternatives en la tecnologia lliure

Jordi Mallach se centrarà en els usos que fem dels serveis d'Internet d'avui en dia (Google, Facebook, telèfon mòbil, etc) i anirà descobrint amb els assistents per què i de quina manera són eines de control, i quines són les alternatives en les quals està treballant la comunitat del programari lliure.

Smart Cities als barris populars

Silvano Aversano , de la Cooperativa Desenvolupament Comunitari , explicarà les dificultats objectives de treballar conceptes de Smart City als barris de la Franja del Besòs i d'algunes propostes per evitar que, un desenvolupament metropolità basat en les tecnologies, provoqui encara més exclusió i pobresa als barris de les perifèries de les ciutats.

Com participar de Guifi.net

Guifi.net és més que una xarxa de telecomunicacions lliure, oberta, i neutral, és també una comunitat que està evolucionant cap a unes necessitats cada cop més genèriques. L'objectiu d'aquest debat és resoldre, respondre i discutir sobre quines són les diferents formes que els assistents poden participar a guifi.net a Barcelona, o altres indrets. A càrrec de Pedro.

17.30h

Violència masclista i noves tecnologies

Taula rodona amb la Maribel Guillamón de Noestasola, el col·lectiu Memes Feministas , i la Eli Vivas i la Isabel Muntané del Màster Gènere i Comunicació de la UAB .

Les eines interactives que ens permeten les noves tecnologies són a la vegada eines per construir una informació feminista que treballi per l’activisme, per canviar la realitat de les violències masclistes que patim les dones i qualsevol persona que no compleix amb l'estereotip d'home blanc, heterosexual i productiu.

19.00h

Software lliure en l'ètica i la pràctica

Richard Stallman parlarà sobre els objectius i la filosofia del moviment del Software Lliure, i l'estat i la història del sistema operatiu GNU que, amb el nucli Linux, és actualment utilitzat per desenes de milions de persones a tot el món.

Ludoteca

Durant tot el divendres i dissabte hi haurà servei de ludoteca i activitats per a nens i nenes. Els tallers de la Ludoteca són els següents:

Primers passos d'electrònica amb LittleBits

A càrrec del El Teb

Si tenim una pila, un botó i un brunzidor, com ens ho hem de manegar per muntar un timbre? El pensament tecnològic és la base de qualsevol enginyeria, i treballar-lo amb LittleBits és sempre una festa!

El taller està dirigit a infants i joves.

Introducció a la programació per a petits i grans amb Scratch

A càrrec de Booleans

Crea les teves pròpies animacions i interactius explicant-li-ho a l'ordinador en un idioma que entengueu tots dos. Si veniu a aquest taller, porteu ordinador.

El taller està dirigit a infants i joves entre 6 a 13 anys.

Data: 

Divendres 19 febr

Hora: 

18:00

Organitzador: 
Grup Promotor per la Sobirania Tecnologica
Correu electrònic de l'organitzador: 
info@sobtec.cat