XII Fira del Fajol

XII Fira del Fajol
Batet de la Serra
Diumenge, 12/02/2017

Les receptes de fajol seran l'estrella d'aquest diumenge, 12 de febrer, a Batet de la Serra.

Els Amics del fajol organitzen, per dotzè any, una nova edició de la Fira del Fajol a Batet de la Serra, al bell mig del Parc Natural de la ZOna Volcànica de la Garrotxa. El proper 12 de febrer els Paratges de Can Frontana seran la seu, durant tot el dia, d'un mercat de productes de proximitat i d'artesania, productes locals i de parades on es mostrarà l'art de batre, ventar i moldre el fajol.

Es faran demostracions d'oficis tradicionals com el de cisteller, teixidora, picapedrer, xocolater, sabater i matalasser, així com concursos, tallers per a totes les edats, introducció a les plantes remeieres, passejades amb ponis, actuacions musicals i balls d'en Batoies i les Perdius.

La Fira s'iniciarà a les 9h amb un concurs de dibuix infantil i amb una exposició d'animals de pagès. A les 11h Xevi Codina Güell, ratafiaire d'Olot, serà el pregoner de la Fira. Seguidament, ball d'en Batoies i Les Perdius, acompanyats dels Ministrers d'Olot. A 2/3 de 12h, el grup Cuina Volcànica oferirà degustacions de diferents tastets elaborats amb fajol. A la mateixa hora hi haurà gimcana llaminera de Cuina Volcànica i Tavi Algueró. Cal fer les inscripcions durant la jornada. A les 12h es celebrarà la Missa a l'església de la Santíssima Trinitat i, a continuació, una demostració de balls tradicionals a càrrec dels Bastoners d'Olot. Manelic de Pera amenitzarà el dinar amb receptes de fajol a partir de 2/4 de dues.

Després de dinar el celebrarà el II Campionat de Truc de Fajol, d'inscripció oberta i gratuïta per a tothom i amb premis per a les tres primeres parelles classificades. A contiuació, el quart concurs de coques casolanes, trencada d'olla de xocolata i el lliurament de premis dels dos concursos. A les 16h, actuació d'en Batoies i les Perdius acompanyats pels Batoiers de Batet. Es servirà rom cremat amb les coques del concurs.

Per a poder accedir a peu des d'Olot, hi haurà marcat el Camí Ral que surt del barri de Benavent fins a la Fira.

La potència nutricional del fajol

El fajol (o blat sarraí) tradicionalment es feia servir de pinso per a animals i també en algunes regions per a fer pa. A partir dels anys vuitanta del segle XX el conreu per a consum humà ha ressorgit per l'increment de la nutrició equilibrada i natural. Conté les proteïnes de més valor biològic del regne vegetal, cosa que el fa popular entre alguns vegetarians i, com que no té gens de gluten, també es fa servir en aliments per a celíacs. Tradicionalment, a més de pinso, s'ha usat per a fer pa i en preparacions humils destinades a humans, com ara les farinetes (a la Garrotxa, a la Vall d'Aran, etc.) o les tortús (a Occitània). Actualment, a més a més d'aquestes receptes antigues, es destina a farines per a fer galetes, crespells i pans especials.

Data: 

Diumenge 12 febr

Hora: 

09:00

Organitzador: 
Amics del fajol