Festa de la Fil·loxera

Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d'Anoia
Sant Sadurní d'Anoia
Dijous, 07/09/2017 fins Divendres, 08/09/2017

Sant Sadurní d’Anoia recorda com a final del segle XIX la població va superar la plaga de fil·loxera que va arrasar les vinyes del municipi.

La Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d'Anoia, que se celebra els dies 7 i 8 de setembre, té com a protagonistes el foc i la música. Les protagonistes són les fil·loxeretes, que surten del costat del castell de foc per a representar l'aparició de la plaga de la fil·loxera i inicien dues cercaviles de 15 fil·loxeretes cadascuna que recorren diversos carrers per a trobar-se al centre de la vila, a la plaça de l'Era del Guineu, situada al davant mateix de can Guineu, la casa pairal d'un dels Savis de Grècia, Marc Mir. Allà també intervé la fil·loxera gran.

L'Associació Festa de la Fil·loxera s'encarrega del certamen anualment i en la 36ena edició, a més, es commemora el 25è aniversari de la Festa de la Fil·loxera infantil i el 15è aniversari de la Fil·loxera dels Avis.

La festa deu el nom a la plaga que va va arribar accidentalment a Europa l'any 1860 des d'un carregament de cep americà i es va estendre ràpidament per França a causa de la gran quantitat de vinyes franceses i la impotència dels agricultors per aturar la plaga. Així, amb relativament poc temps la plaga va escampar-se arreu d'Europa tot i els controls que es feien en l'exportació de ceps. Sant Sadurní d'Anoia va ser un dels municipis afectats per la plaga i la pagesia va haver d'arrencar totes les vinyes i plantar-les de nou amb ceps immunes a l'insecte. La localitat anoienca és coneguda per la tasca de divulgació contra la fil·loxera dels que avui coneixem com a Set Savis de Grècia, un grup de propietaris que van fer d'intermediaris i assessors al conjunt d'amos, mossos, parcers i rabassaires que van haver de treballar en l'adaptació de les noves vinyes.

Data: 

Dijous 07 set

Hora: 

09:00

Organitzador: 
Associació Festa de la Fil·loxera
Correu electrònic de l'organitzador: 
comunicacio@festadelafiloxera.cat