"Dones*: juntes i diverses", el nou cicle d'activitats 'online' del Centre LGTBI

El cartell del cicle d'activitats 'Dones*, juntes i diverses' del Centre LGTBI
Barcelona
Dimarts, 06/04/2021
(En línia)

Trobades, cinema, poesia, música i llibres, entre les propostes per reivindicar les lluites i denunciar les discriminacions que pateixen les lesbianes, dones bisexuals i transsexuals

Quines violències segueixen patint les lesbianes, dones bisexuals i transsexuals i altres identitats per raó de gènere o orientació sexual? El Centre LGTBI de Barcelona organitza un cicle d’activitats en línia des de l’abril al juliol per explorar les lluites d’aquests col·lectius i les discriminacions que encara pateixen. La programació compta amb taules rodones, presentacions de llibres i projeccions cinematogràfiques.
L’activitat central del cicle és l’exposició “Lesbofòbia: vers i revers d’una violència patriarcal”, un projecte de Lara M. Pascual, Azahara Fuentes i Irene Matamala fet per a l’entitat Creación Positiva, que estira el fil de la palabra “lesbofòbia” per subratllar les violències sistèmiques del cisheteropatriarcat. L’exposició, que combina fotografia, video i collage, es podrà visitar des del 12 d’abril al 16 de juliol, i s’inaugurarà el 15 d’abril amb una taula rodona moderada per Montse Pineda Lorenzo, coordinadora d’Incidència Política de Creación Positiva. Hi participaran les tres creadores i la tinent d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global i Feminismes, Laura Pérez Castaño, i la directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata i Solsona.
El 17 de maig, Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, el Centre organitzarà una trobada d’activistes bisexuals i lesbianes per compartir experiències i reivindicacions. El 26 d’abril a les 18 h, la jornada es dedicarà a la cultura i la visibilitat lèsbica. El Centre ha convidat artistes que tractaran temes com el trasnfeminisme, la salut, el dol o les relacions a través de la poesia, el rap, la música i la performance. Martu Herreros serà la mestra de cerimònies de l’acte, que comptarà amb els versos d’Elena G. Ruiz, Isa Sina- Isa Calsina, Dafne C, Jaracandá Disidente, Olza Olzeta, Joyce Jandette i la Grieta. Tot amenitzat amb la música del grup Las Amigas de Yoli. L‘acte es podrà seguir a través de Youtube.
En l’àmbit literari, es faran en aquests mesos diverses presentacions de llibres com 'Señoras que se empotraron hace mucho' (4 de maig), de Cristina Domènech, o 'Maternidades cuir', d’Eva Abril i Gracia Trujillo (27 de maig). A més, Elisa Coll parlarà sobre 'Resistencia bisexual. Mapas para una disidencia habitable' (8 de juny) i Elvis Guerra de 'Ramonera' (22 de juny).
Pel que fa a la programació cinematogràfica, Drac Màgic ha curat una selecció de pel·lícules que estaran disponibles durant 48 h a la plataforma digital dels Cinemes Girona. Amb 'Zauria(k) / Herida(s)' (24 – 25 d’abril), el Centre explorarà la intersecció entre la salut mental, el patiment psicològic i les vivències de gènere mitjançant la realitat de nou dones. També es fomentarà la construcció de referents amb cintes com 'Ni d’Eve, ni d’Adam, une historie intersexe' (8 – 9 de maig), 'Naomi Campbel' (5 – 6 de juny) i 'Always Amber' (3 – 4 de juliol).
La recuperació de la memòria LGTBI es treballarà amb 'The archivettes' (22 – 23 de maig), un documental sobre la fundació dels Lesbian Herstory Archives a Brooklyn durant la dècada dels anys quaranta, i amb la projecció de 'The death and life of Marsha P. Johnson' (19 – 20 de juny), film cèlebre que investiga la mort de l’activista trans Marsha P. Johnson. El cicle finalitzarà amb la pel·lícula 'Troublers' (24 – 25 de juliol), una road movie de la directora i activista feminista i lesbiana sud-coreana Lee Young, que denuncia la precarietat amb què viuen les persones LGTBIQ a bona part del país asiàtic.

Data: 

Dimarts 06 abr

Hora: 

16:00

Organitzador: 
Centre LGTBI de Barcelona
Correu electrònic de l'organitzador: 
info@centrelgtbibcn.org