Cicle semipresencial d'ecofeminismes per transicionar cap a nous models

Cartell del cicle semipresencial d'ecofeminismes
Barcelona
Dimarts, 27/04/2021 fins Dijous, 29/04/2021

L'SCI organitza en col·laboració amb l'ODG una sèrie d'activitats teòriques i participatives sobre sobiranies ecofeministes per construir noves maneres d'entendre el món

Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI) ha organitzat el cicle semipresencial ‘Ecofeminismes: mirades i propostes per transicionar cap a nous models d’arrel’ els dies 27, 28 i 29 d’abril amb la col·laboració de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG). La proposta ofereix continguts teòrics acompanyats de dinàmiques participatives i debats per a la reflexió a partir de materials i temes d’actualitat, taules d’experiències de projectes i experiència vivencial en grup i anàlisi crítica sobre l’entorn proper.

L'organització entén els ecofeminismes com a mirades per entendre el món, però sobretot com apropostes socials, polítiques i civilitzatòries que responen a l’actual crisi socioreproductiva, que inclou la emergència climàtica i de cures en les que ens trobem immerses les persones i els ecosistemes. Aquesta crisi d’arrel té conseqüències especialment dramàtiques en l'actual situació pandèmica, que fan encara més urgent la necessitat de transicions ecofeministes per construir nous models.

El programa complet

  • Dimarts 27 d’abril

Sessió 1: Introducció als ecofeminismes amb Acció Ecofeminista (online)

Què proposen els ecofeminismes? Quins són els seus principis i valors? Cap a quin model tendeixen? Què tenen en comú i quina diversitat contemplen? Quines propostes pràctiques i aterrades s’estan desenvolupant al Sud global? I en els nostres territoris urbans i rurals? Aquestes són algunes de les qüestions que abordarem en aquesta sessió teòrica i interactiva.

  • Dimecres 28 d’abril

Sessió 2: Experiències de sobiranies ecofeministes al territori (presencial)

La defensa de les sobiranies, de manera àmplia i en relació als drets, és un element bàsic dels principis i les lluites ecofeministes. Sobirania alimentària, sobirania energètica, dret a les cures i a decidir sobre l’urbanisme són algunes de les propostes que integren els valors d’interdependència i ecodependència, sostenibilitat i resiliència necessaris per posar les vides humanes i dels ecosistemes en el centre. Quines són algunes de les experiències que coneixem en el nostre territori en defensa d’aquestes sobiranies?

Aquesta sessió comptarà amb la participació d'Ana Correro, d'Arran de Terra (Sobirania alimentària), Mònica Guiteras, d'Aliança contra la Pobresa Energètica i Xarxa per la sobirania energètica (Sobirania energètica), Norma Falconi, de Sindillar i Papeles para Todas (Sobirania cures), i Blanca Valdivia, de Col·lectiu Punt 6 (Urbanisme).

  • Dijous 29 d’abril

Trobada-pràctica: passejada amb perspectiva ecofeminista amb Acció Ecofeminista (presencial)

Les ciutats no són neutres al gènere ni a un model extractivista i desigual en relació als recursos i l’espai públic-comunitari. Qui i en quines condicions té accés a l’espai urbà? Què necessitem de l’espai públic i com ens hi proveïm? Què ens diuen els fenòmens observats del model de ciutat en clau feminista i ecologista? Posarem en comú recursos per observar la ciutat des de les ulleres liles i verdes dels ecofeminismes.

Data: 

Dimarts 27 abr

Hora: 

18:30

Organitzador: 
SCI
Correu electrònic de l'organitzador: 
info@scicat.org