Entitat de la quinzena: Coneixem la “Social Platform” (SP)

 Font:
Font:

Entitat de la quinzena: Coneixem la “Social Platform” (SP)

Resum: 

Comencem l'apartat 'Entitat de la quinzena' a xarxanet, i ho fem amb una xarxa de la societat civil a nivell europeu: pressió per una Europa més cohesionada. Una Europa més cohesionada des del nivell continental al nivell local, en tant que...

Una Europa més cohesionada des del nivell continental al nivell local, en tant que les entitats membres, potser vosaltres, lectors de les organitzacions que en formen part directa o indirectament (a través d'altres xarxes), feu una tasca en primer nivell, per al desenvolupament de les comunitats i els individus, en molt bona part gràcies a la col·laboració del voluntariat.

Una xarxa com SP vol crear un espai pel creixement social europeu. Una xarxa que aquests dies ha manifestat i difós la discrepància de la societat civil amb l'estratègia de la UE cap al 2020 (especialment les xarxes i ONG EAPN, COFACE, AGE i Mental Health Europe), per les seves mancances en l'àmbit social.

SP és una mostra de la vitalitat de la societat civil de casa nostra i dels països veïns, aquesta Europa social que volem i que viu grans reptes en aquestes primeres dècades del segle XXI. Ens expliquen persones vinculades, que la SP “és molt activa i respectada per les institucions i organitzacions europees”.

Moltes entitats de casa nostra formen part de federacions europees, per afinitat de sector o àmbit d'actuació; altres, en ser delegacions, autònomes, d'aquí, d'organitzacions internacionals -Caritas Europa o Creu Roja Europa, per exemple-, comparteixen unes línies d'actuació adaptades a les realitats de cada lloc, però també són membres de la SP.

I, sovint, les entitats -membres d'una o més xarxes- s'organitzen o formen part de xarxes més àmplies, d'àmbit transversal. Què en guanyem de formar-ne part directa, o indirectament a través d'altres xarxes? Apuntem algunes oportunitats: visibilitat entre les ONG membres, i per tant, en alguna mesura, en els diferents àmbits geogràfics d'aquestes; accés a projectes, en el sentit de bones pràctiques, que poden ser adaptables a la nostra realitat, i establir projectes conjunts -partenariat- en base a aquestes afinitats.

La Plataforma Social (SP), que té el suport de la Comissió Europea, agrupa més de 40 xarxes, la qual cosa vol dir milers d'organitzacions locals del tercer sector social. Tres són les grans línies en què treballa

  • Monitoritzant les polítiques socials europees, a través la tasca de lobby que li atorga el grau de representativitat de les xarxes membres

  • Tasca de sensibilització estretament lligada a la tasca de pressió. Per exemple, una de les darreres campanyes, “pobresa zero”

  • L'establiment de polítiques de immigració basades en els drets humans, i la denúncia de l'allunyament de les polítiques de cohesió social.

Posicions comunes,intercanvi d'experiències i notícies... Què ofereix la Plataforma als seus membres?

En aquest enllaç podeu veure; entre d'altres coses, un enllaç a la web de cada membre i una descripció en la seva web, i un apartat només per a membres, amb serveis concrets, recerca de partenariats... Entre els membres, moltes organitzacions que ens són familiars, com l'oficina europea de Creu Roja, Caritas Europa, xarxes en els àmbits de la discapacitat, la gent gran, joves, dones, Save the Children Europa, o la Xarxa Europea contra la Pobresa, de la qual en forma part la Taula del Tercer Sector Social catalana. També n'és membre el CEV, (European Volunteer Centre) de la qual entitats catalanes i valencianes en formen part. Amb un pressupost sotmès a auditoria, SP es sosté amb una subvenció de la Comissió Europea, les quotes de les ONG sòcies i amb ajuts per projectes concrets.

I us podeu subscriure a les notícies de la SP o consultar el “Social Voices”, newsletter periòdic, aquí, per estar al corrent de les seves activitats.

Afegeix un comentari nou