Jornades 'Un món en transformació: dinàmiques, crisis i reptes'

mapa del món
Barcelona
Dijous, 12/05/2022 fins Divendres, 13/05/2022

Aquestes jornades es plantegen des de la necessitat de repensar els conceptes i principis de la seguretat humana i de la pau, de la participació social i política i del paper que poden jugar-hi les organitzacions i els moviments socials.

L’activitat s’emmarca en el context actual de crisis múltiples i interdependents (política, social, econòmica, democràtica, cultural, energètica, climàtica i sanitària), agreujades per dos anys de pandèmia i en un moment en què la guerra ha tornat a Europa, tot flagel·lant el territori ucraïnès, amb un risc real d’escalada i mostrant, novament, la possibilitat d’un conflicte nuclear.

Les jornades, gratuïtes amb inscripció prèvia, parteixen del convenciment profund que el compromís amb la raó i l’acció per la pau, la solidaritat i la cooperació internacional necessiten necessàriament de la reflexió i l'anàlisi col·lectiva.

Programa

  • Dijous 12 de maig

18.30 h – 18.45 h: Introducció a càrrec de Xavier Cutillas, president de l’Associació Catalana per la Pau.

18.45 h – 20.30 h: El rol de les potències en l’escenari internacional actual
Què significa avui ser una ‘gran potència’? Com ha evolucionat el concepte de ‘potència’ i els elements que la defineixen?

Diàleg entre Bertrand Badie, politòleg, especialista en relacions internacionals, professor emèrit de l’Institut d’Estudis Polítics – Science Po Paris; i Rafael Poch, periodista, ex-corresponsal de La Vanguardia a Moscou, Pequín, Berlín i París.

  • Divendres 13 de maig

16 h – 18 h: L’Orient Mitjà: conflictes socials i violència política
En una regió estratègica amb un alt nivell de conflictivitat, quins són els principals reptes polítics, socials i econòmics? Quin paper juguen qüestions com l’accés a la terra i el control de l’aigua i els altres recursos naturals?

Taula rodona amb Pierre Blanc, professor de geopolítica a Bordeaux Sciences Agro i a l’Institut d’Estudis Polítics – Sciences Po Bordeaux; director de redacció de 'Confluences Méditerranée'; i Kamal Hamdan, economista i director executiu del Consultation and Research Institute de Beirut.

Moderada per Elena López Werner, politòloga.

Pausa cafè

18.30 h – 20.30 h: Amèrica Llatina: moviments socials, dinàmiques polítiques i integració regional
En una nova etapa de mobilització social, quines són les perspectives d’una tercera onada progressista al continent? Com evoluciona la geopolítica de la regió, donada la crisi d’hegemonia dels Estats Units i la presència de Rússia i la Xina?

Taula rodona amb Carolina Jiménez, directora del departament de Ciència Política de la Universitat Nacional de Colòmbia i integrant del comitè directiu de CLACSO; i Arantxa Tirado, professora associada a la Facultat de Ciències Polítiques i Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Moderada per Marta Saiz, periodista.

20.30 h: Cloenda a càrrec de Laura Lorenzi, coordinadora d’International Action for Peace.

Les jornades són una iniciativa de l'Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace i compten amb la col·laboració de la Fondation Gabriel Péri i el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Data: 

Dijous 12 Maig

Hora: 

18:30

Organitzador: 
Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace
Correu electrònic de l'organitzador: 
comunicacio@acpau.org